Dünya
  • 1.3.2016 01:17

Dünyada sanal gerçeklik gözlüğü çılgınlığı

Barcelona'daki Dünya Mobil Kongresine ise sanal gerçeklik gözlükleri damgasını vurdu.

Sanal gerçeklik gözlükleri nedir?

Hareketlerinizi üç boyutlu bir dünyada gerçeğe dönüştürerek, oyun ve filmlerin içindeymişsiniz hissi uyandıran sanal gerçeklik gözlükleri teknoloji dünyasının bugünlerdeki yeni odağı.

Aslında uzun yıllardan beri var olan sanal gerçeklik ürünleri bugünlerde dijital dünyanın en ilgi çeken teknolojisi durumunda. Geçtiğimiz yıllarda programlanma ile ilgili sıkıntılarından ötürü yaygınlaşmayan sanal gerçeklik ürünleri, 1 Ağustos 2012'de Kickstarter’da başlayan kampanya ile kısa sürede pek çok insanın ilgisini çeken Oculus şirketinin bu teknolojiyi herkes tarafından programlanabilir ve kullanılabilir bir forma sokması ile bugün yeni bir boyut kazandı.

90’lı yıllarda çok popüler olmayan sanal gerçeklikle ilgili bugün çok karmaşık teknolojilere ihtiyaç duymayan olağanüstü uygulamalar geliştiriliyor.

Uygulamalar için genellikle bir akıllı telefon ve başlık yeterli oluyor. Son olarak Barselona’daki Dünya Mobil Kongresi’nde teknoloji devlerinin birbiri ardına kullanıcılarının beğenisine sundukları sanal gerçeklik ürünlerinin en iyilerini sizler için sıraladım.

Sony Project Morpheus

PlayStation 4 için geliştirilen Sony's Project Morpheus’ın lansman tarihi 2016 yılının ilk yarısı olarak açıklandı. Geçtiğimiz günlerde GDC oyun geliştiricileri konferansında tanıtılan ürünle ilgili testler ve güncellemeler sürüyor. Son olarak orijinal protatipte yer alan 5 inçlik LCD ekran, 5.7 inç OLED ekran ile değiştirilerek ekran bulanıklığı azaltılmış oldu. Ayrıca cihazın yineleme hızı 120hz’ye yükseltildi.

HTC  Re Vive

HTC’nin Barselona’daki sürprizlerinden olan HTC Re Vive hareketleri tespit edebilme özelliği ile diğer gözlüklere göre daha net bir görünüm sunuyor. Üzerindeki 70 sensör, 360 derece dönüş açısı, 90 HZ yenileme hızına sahip ürün içerik denetleyicisi ile sanal dünya ile etkileşime geçme imkanı sunuyor. HTC’nin  bu yıl bitmeden piyasaya çıkarmayı planladığı yeni ürünle ilgili diğer detayların Oyun Geliştiriciler Konferansı’nda ortaya çıkması bekleniyor.

Samsung Gear VR

Dünya Mobil Kongresi’nde tanıtılan bir diğer sanal gerçeklik gözlüğü ise Samsung’un güncellenen ve yeni cihazları Galaxy S6 ve Galaxy S6 Edge ile uyumlu Gear VR’ı. Samsung’un Oculus Rift teknolojisi ile geliştirilen kullanıcı dostu gözlüğü Gear VR önceki versiyonuna göre yüzde 15 daha hafif.  Barselona’daki lansmanda deneme fırsatı yakaladığım Gear VR, cihaza yüklenen özel uygulama üzerinden sanal gerçeklik dünyasına giriş yapmayı sağlıyor. Geart VR ile çeşitli oyunlar oynanabiliyor, fotoğraf ve videolar izlenebiliyor. Ürün Amerika’da hali hazırda bir dizi oyun ve Milk VR adı verilen video içerikleriyle desteklenmiş durumda. İlk versiyonun Türkiye’ye uğramadığı Gear VR’ın yenisi Türkiye’ye gelir mi emin değilim. Amerika satış fiyatı 199 dolar.

Oculus Rift

Sanal gerçeklik teknolojisinin popülerlik kazanmasında öncü rol üstlenen Oculust Rift Kickstarter tarafından fonlanan ve 21 yıllık mühendis Palmer Luckey tarafından geliştirilen başarılı bir ürün. Bilgisayarınızın DVI ve USB bağlantısına girişi olan ürün baş hareketlerinizi izleyerek sizi üç boyutlu dünyaya taşıyor. Cihazın en son versiyonu ise 360 derece perspektif sunuyor, baş hareketlerinizi izleyerek en küçük hareketleri bile yakalayabiliyor.

Microsoft HoloLens

Oculus Rift'e göre daha minimal bir tasarıma sahip olan ve sanal ile gerçeği bir araya getiren Microsoft HoloLens bizleri sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik dünyalarıyla tanıştırıyor. Kinect-style teknolojisi ile jest ve sesli komutları algılayan ürün her iki eksende 120 derece görüş açısı ve yüksek görüntü kalitesi sunuyor. Ürünün PC bağlantısı bulunmuyor ve Windows 10 ile çalışıyor. Şu anda üzerinden çalışılmaya devam edilen HoloLens, hologram uygulamaların hayatımıza girmesine vesile olacak gibi görünüyor. Ürünün lansman tarihi henüz belli olmamakla birlikte 2016 yılına kadar piyasaya çıkması pek mümkün görünmüyor. Microsoft’un 29 Nisan ve 1 Mayıs tarihleri arasında düzenleyeceği Build<http://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us/get-ready> Konferansı’nda, HoloLens ile ilgili daha detaylı bilgi vermesi bekleniyor.

Carl Zeiss VR One

Ünlü lens ve mercek üreticilerinden Carl Zeiss’ın geliştirdiği VR One Samsung Gear VR<http://www.wareable.com/samsung/eyes-on-samsung-gear-vr>’de olduğu gibi donanım gücünü akıllı telefondan alıyor. Zeiss VR One ile yalnızca bir mobil cihaza bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Fotoğraf ve YouTube videoları için medya oynatıcısı bulunan cihazda üç boyutlu deneyimler için arttırılmış gerçeklik uygulaması bulunuyor. Ürün Unity3D SDK uygulaması sayesinde gelişime açık. 4,7 ve 5,2 inç ekran boyutları arasında bir ekrana sahip herhangi bir akıllı telefon ile çalışabilen  cihazın satış fiyatı 99 dolar.

Avegant Glyph

Diğer ürünlere kıyasla çok daha hafif bir cihaz olan Avegant Glyph, geleneksel akıllı telefon teknolojisi yerine görüntüyü direk olarak retinaya yansıtmayı sağlayan mikro ayna teknolojisi kullanılıyor. Normal bir kulaklık görünümünde olan cihaz ekranı gözünüze indirdiğinizde sanal gözlük halini alıyor.45 derece görüş açısı sunan cihaz mikro ayna teknolojisi sayesinde göz yorgunluğunu azaltıyor. Satış fiyatı 499 dolar.

Razer OSVR

Oculus Rift, Project Morpheus ve Samsung Gear VR gibi cihazlara rakip olarak kabul edemeyeceğimiz Razer OSVR normal kullanıcılar için değil uygulama geliştiricilerin kullanımı için geliştirilmiş. Cihazın 2016 yılına kadar ürünün tüketici versiyonunun piyasaya çıkması beklenmiyor. Satış fiyatı 199.99 dolar.

Google Cardboard

Google’ın sanal gerçeklik ürünü Cardboard Google I/O konferansında tanıtılmıştı. Google Play Store üzerinde yer alan 'Cardboard' isimli uygulamayı akıllı telefonunuza indirdikten sonra, karton anlamına gelen kutunun içine akıllı telefonunuzu yerleştirip, doğru şekilde katladığınızda sanal gerçeklik gözlüğünüz hazır hale geliyor. Kullanımı kolay ve düşük maliyetli bu ürünün satış fiyatı ise 24,95 dolar.

Archos VR Headset

Satış fiyatı 29,99  dolar olan cihazın lansmanı Ekim ayında yapılmıştı. 6 inç ve daha küçük ekranlı akıllı telefonlarla çalışabilen ürünün iOS, Android ve Windows Phone ile çalışabileceği iddia ediliyor.

Savaş Önemli

Digital Age Yazı İşleri Müdürü

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 15:58

İLGİLİ HABERLER