Dünya
  • 30.5.2016 12:10

Dünyanın ilk "kapsül" apartmanı : "Nakagin"

Mimar: Kisho Kurokawa

Nakagin Kapsül Kulesi, kapsül mimarisinin ilk tasarım örneğidir. Bina, oda şeklindeki kapsüllerin ana yapıya gerçek boyutlarıyla eklenmesinden oluşmaktadır.

Sürdürülebilir mimarlığın prototipi olarak kapsül kule; metabolizma, değişebilirlik ve geri dönüşüm fikirlerini vurgulamaktadır.

Tokyo’nun Ginza bölgesinde bulunan Nagakin Kapsül Kulesi, aslında hafta içi geç saatlere kadar çalışan işadamlarına ekonomik barınma imkanı sunmak üzere tasarlanmış Kapsül oteldir.

14 Katlı yüksek kulede 140 kapsül, merkez noktanın etrafına çeşitli açılarla yerleştirilmiştir. Kurokawa; kapsüllerin sökülüp takılmasını sağlayan teknolojiyle beraber yüksek gerilime sahip 4 metal çubuk yardımıyla kapsül birimlerini betona yerleştirecek teknolojiyide geliştirmiştir.

Gömme yatak ve banyo üniteleri ile birlikte TV radyo ve çalar satin bulunduğu tek kişilik odalar, 4×2,5 m ebatlarındaki yük konteynerlarının değiştirilmesi ile oluşmuştur. fabrikada once kapsullerin içi birleştirilmiş daha sonrada yukarı kaldırılarak, betondaki merkez dingillere takılmıştır.

Japonya’nın minik bölmelerde yaşamadaki en ünlü deneyimi, aynı zamanda kendi yıkımını da tasarlamaktadır. Kurukawa’nın tasarımındaki mantık, kapsüllerin gerek duyulduğunda yerinin değiştirilmesi üzerine kurulmuştu ancak drenaj ve su borularının zarar görmesine neden olduğu için, binada 33 yıldır herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

Uluslararası miras koruma grubu Docomomo, bu önemli nirengi noktasınının koruma altına alınması için girişimlerde bulunmaktadır.

Tasarım/İnşaat: 1970-1972
İnşaat Alanı: 429.21m
Toplam taban Alanı: 3,091.23 meters

Osaka’daki Sony Kulesi (1976) de kurokawa tarafından tasarlanmış başka bir sürdürülebilir mimarlık örneğidir. Bu binada Nakagin Kapsül binası ile aynı ebatlara sahip olsada dış cephesi paslanmaz çelikten yapılmıştır.

 

 

Güncellenme Tarihi : 6.6.2016 01:05

İLGİLİ HABERLER