Gündem
  • 29.2.2008 11:44

ECONOMİST: TÜRBAN SESSİZLİĞİ HAREKATLA İLGİLİ

LONDRA - İngiliz The Economist dergisi, son sayısında, Türkiye’nin Kuzey Irak’a düzenlediği kara harekatına ağırlıklı olarak yer verdi. Derginin başyazısında, Türkiye’nin PKK’ya karşı operasyon düzenlemesinin anlaşılabilir olduğu belirtiliyor; ancak bunun yapılmasının ne kadar akıllıca olduğu tartışmaya açılıyor.

Başyazıda şu ifadeler yer alıyor; “Farklı farklı Kürtler var. PKK, geçmişteki bazı kötü alışkanlıkları ve inançlarını terketmiş olsa da genel olarak kötü kısmı. Hala Türkiye’nin güneydoğusunda Türk askerlerini öldürüyorlar. Sıklıkla bu tür katliamların suçunu kendisinden ayrılan gruplara atsalar da, hala sivilleri havaya uçuruyorlar. Türkiye’nin PKK’yı ezmek istemesi anlaşılabilir. Ama bunun yerinde bir hareket olup olmadığı başka bir mesele. Başbakanları Recep Tayyip Erdoğan türban konusunda Laikler ve İslamcılar arasında bir tartışmaya girmiş durumda. Laik generallerin bu konudaki suskunluğunu, PKK’ya saldırmaları için serbest bırakarak ödüllendirmek istemiş olabilir.”

Dergiye göre 22 Temmuz’daki genel seçimde Kürt nüfusun oyunu almayı başaran hükümetin, son dönemde takındığı tavır, Kürt seçmenleri küstürebilir.

Başyazıda, Erdoğan’ın son dönemdeki şahin tavrına karşın, beş yıl önce başbakan olmasından bu yana Kürtlerle iyi geçindiği ve istikrarlı bir şekilde haklarını geliştirerek, birçoğunu kendisine oy vermeye ikna ettiği belirtiliyor. Kürtler’in desteğini almak için PKK’ya darbe indirmenin çok da iyi bir yol olmadığı görüşüne de yer verilen yazı şöyle devam ediyor;

“Amerikan yardımıyla bile Türk generalleri PKK’yı yok edemeyecek. Erdoğan şimdi geriye çekilmeli ve Kürt vatandaşlarıyla uzlaşmalı. Türkiye, uzun vadede de 15 yıldır özerkliklerini sağlamlaştıran ve duraklamalara karşın Türk komşularıyla ekonomik bağlarını güçlendiren Kuzey Irak’taki Kürtlere karşı tavrını değiştirmeli. Aynı zamanda, Iraklı Kürtler de Türklere bağımsız sayılabilecek Kürdistan’ı Türkiye’ye doğru genişletme niyetleri olmadığı ve PKK’yı teşvik etmeyecekleri yönünde güvenceler vermeli. En iyi senaryo, Türk güçlerinin PKK’yı bir iki hafta yumrukladıktan sonra gururunu tatmin etmesi, zaman içinde de Kürtler’i siyasi araçlarla hoşnut hoşnut etmesi.”

Dergideki bir makalede de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemde daha şahin bir dil kullandığı ve bunun da partisi için sıkıntı yaratabileceği dile getiriliyor. Yazıda Türkiye’nin iç politikasına dair tespitlere de yer veriliyor. Dergi, Başbakan Erdoğan’ın, ordunun türban konusunda sessiz kalması ve Kuzey Irak’a sınırötesi operasyon düzenlenmesi arasında bir ilişki de kuruyor.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:39

İLGİLİ HABERLER