Ekonomi
  • 24.9.2018 11:36

Elektronik imza ile güvende kalın

Gündelik yaşamın daha sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için insanların çalışmaları gerekir.

Çalışma hayatı ileri düzeyde olanlar yani bir kurumda imza yetkisi olanlar, bir anlamda risk altındadırlar, bunlar adına yapılan işlemler sonucunda dolandırıcılık olayları kolaylıkla gerçekleşebilmekte, özellikle de yapılan yenilikler ve getirilen yeni düzenlemelerden önce çok sayıda kişinin mağdur olması durumu söz konusu olmaktaydı. E-devlet çalışmalarının hayatımıza girdiği tarihten sonra birçok kişisel işlemler artık elektronik ortamda yapılmaya başladı ve işlerin daha sağlıklı ve güvenilir şekilde yürütülmesi de başarılı bir şekilde gerçekleşmeye başladı. Bu uygulamalar, her geçen gün daha da geliştirilerek farklı alanlar üzerinde de devlet denetimi altında yapılan yeni çalışmaların eklenmesiyle iş hayatı başta olmak üzere kişilerin özlük hakları da koruma altına alındı. 23 Temmuz 2010'da İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a gönderdiği metinle elektronik imzanın ilk örneği gerçekleştirildi. Daha sonra 5070 sayılı Elektronik İmza Kanun ile birlikte iyice hayatımıza girdi. Kanuna göre elektronik imza açıklaması şu şekildedir; “elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi tanımlıyor.” Hayatımızın merkezine oturmaya başlayan ve birçok işlemin gerçekleştirildiği yer olarak belirlenen bilgisayar ortamları, hayatımızın en kolay dönemlerini yaşamamıza olanak tanıdır. Eimza uygulamasını kullanmak için de yine bu ortamlara ihtiyaç duyulmaktadır. Hem daha pratik şekilde işlem yapma özelliği hem de üçüncü şahıslar tarafından ulaşılması mümkün olmayan bir zemin olduğu için insan hayatının her alanında elektronik imza kullanılmaktadır.

Elektronik imza ile güvende kalın

Peki, elektronik imzanın faydaları nelerdir?

Dijital devrimlerin yaşanmaya devam ettiği günümüzde, dolandırıcılık olayları ve buna bağlı olarak gelişen siber saldırılar da sık sık gündeme gelmeye başladı, özellikle de büyük kurumlara karşı yapılan siber saldırılar, başarılı olmaları durumunda büyük zararlarla karşı karşıya kalınmasına neden olmaktadır. Özellikle son yıllarda Yahoo ve elektronik posta sağlayıcısı diğer dev internet şirketlerine yapılan saldırılar, çoğu insanın mağdur olmasına neden olmuş, medyada büyük yankıların uyanmasına neden olmuştur. E-postalar, genellikle servis sağlayıcılarının vermiş olduğu ve herhangi bir ücretin talep edilmediği yerlerde kullanılmaktadır. Google, Hotmail, Yahoo, Mynet gibi mail sağlayıcıları en çok tercih edilen elektronik posta şirketleridir. Ancak bir kurumun bu tip yerlerde kullanacakları bir iletişim ağı bile varsa, KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) servisinde kayıtlı tutmaları son derece önemlidir, çünkü burada kayıtlı olan e-mail adreslerine erişim sağlayabilmek için yine kişinin elektronik imzasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sayede siber saldırılardan en az zararla kurtulmak mümkün hale gelmektedir. Tabi ki bunlar haricinde resmi yazışmalar, onay gerektiren belgeler için de geçerli olan eimza her anlamda kullanıcısını güvence altına almaktadır. bu özelliklerinden dolayı son yıllarda elektronik imza kullanıcı sayısında bir hayli artışın yaşandığını belirtmemiz gerekiyor.

Elektronik imza almak için ne yapılmalıdır?

Elektronik imza, herkes tarafından alınabilir. Ancak öncelikle gerekli evrakların tamamlanması ve ilgili kurumlara teslim edilmesi gerekmektedir. Bu konuda uzman olan yetkililerimiz ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilir, gerekli evrakların tamamlanması için destek talebinde bulunabilirsiniz. Hayatınızın kolaylığı ve iş dünyanızın düzeni ve güvenliği için eimza uygulamasına bir an önce geçmeniz sizin adınıza daha sağlıklı ve faydalı olacaktır. Detaylı bilgi için internet sitemizi inceleyebilir, çağrı merkezi numaramızdan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://www.turkkep.com.tr/e-imza

Güncellenme Tarihi : 24.9.2018 11:37

İLGİLİ HABERLER