Sağlık
  • 9.8.2009 03:28

EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR...

Merhaba, cinsel ilişki sırasında boşalmadan önce gelen kaygan sıvının hamile bırakma özelliği var mıdır?


Halk arasında "zevk suyu" olarak adlandırılan bu sıvı, sperm boşalmasından önce gelir, idrar yolu bezleri ve prostat sıvının karışımından oluşur. Şeffah renktedir. Meniden ayrı bir sıvıdır. Amacı spermin geçeceği yolu temizlemek, kayganlaştırmak, böylelikle spermin atılmasını ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırmaktır. Nadiren de olsa içinde birkaç adet sperm olabilir. İhtimal çok düşük de olsa bu sıvı ile gebe kalma riski vardır. Özellikle "geri çekme yöntemi" ile gebelikten korunanlarda, istenmeyen gebelikten içinde sperm bulunabilen bu zevk suyu sorumludur.


Merhaba, ben 51 yaşındayım bir kadınım, menopoza gireli 2 yıl oldu. 10 gün kadar önce biraz kanamam oldu, ama devam etmedi. Doktora gitmeli miyim?


Son adet kanamasından 1 yıl veya daha sonra görülen kanamalara "postmenopozal kanama" diyoruz. Postmenopozal kanamaya asla normal kanama diyemeyiz. Postmenopozal kanama şikayeti olan kadınların MUTLAKA jinekoloji muayenesi olması gerekir. Bu kanamanın nedeni çok basit bir sebep (vajinal enfeksiyon, kullanılan hormon ilaçları) olabileceği gibi, çok ciddi bir neden (rahim kanseri) de olabilir. Kanamanın az ya da çok olması olayın basit-ciddi olduğunun bir göstergesi değildir. Postmenopozal kanaması olan kadında jinekolojik muayenenin ardından çoğu kez örnek toplama amaçlı küretaj işlemi (rahimin iç duvarını kazıma işlemi) uygulanır ve örnekler biyopsiye gönderilir. Sizin en kısa zamanda hekiminize başvurmanız çok önemlidir.


HAPLARI DANIŞIP KULLANIN


Merhaba, ben 27 yaşında iki aylık evli bir kadınım. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Doğum kontrol hapları arasında fark var mı? Benim yaşımdakiler için en uygunu hangisidir?


Doğum kontrol hapları en güvenilir korunma yöntemlerinden biridir. Ancak içindeki hormonlar nedeniyle her kadında kullanılamayabilir. Doğum kontrol haplarını kullanmadan önce bir jinekologa başvurmanız çok önemli. O sizin muayenenizi yaptıktan sonra uygun olanını önerecektir. Lütfen akraba ve arkadaşlarınızın önerisi ile bir doğum kontrol hapını tercih etmeyin. Önümüzdeki günlerde doğum kontrol hapları ile ilgili ayrıntılı bilgi vereceğiz.



MENİ GELMEZSE DOKTORA DANIŞIN


Merhaba, 42 yaşında bir erkeğim, 15 yıllık evliyim ve iki çocuğum var. Daha önce böyle bir sorunum yoktu, ama iki üç aydır boşalmada meni çok az geliyor ya da gelmiyor. Ne yapmam lazım?


Normal bir cinsel ilişki veya mastürbasyon sırasında 2-5 ml (bir tatlı kaşığı) meni çıkar. Hiç çıkmıyorsa ya da az çıkıyorsa problem var demektir. Meni çıkmaması 3 nedenle olabilir: 1-meninin mesaneye geri kaçması, 2-meni kanallarının kasılmaması ve salgı yapmaması, yani çalışmaması (en sık omurga yaralanmalarında görülür), 3-meni kanallarında tıkanıklık. Kesin tanı için mutlaka ürologa başvurmanız ve bir kısım tahliller yaptırmanız gerekiyor.


İLİŞKİ SAYISINI ÇİFTLER BELİRLER


Merhaba, 34 yaşındayım ve 6 ay önce evlendim. Eşimle haftada iki kez beraberlik yaşıyorum. Haftada iki kez cinsel ilişkiye girmek evlilikte yeterli bir sayı mıdır?

Eşiniz veya cinsel partnerinizle ne kadar sayıda ve ne aralıkla birlikte olacağınız konusu sadece sizleri ilgilendiren bir konudur. Bunun normali, azı veya çoğuna siz karar vereceksiniz. Ancak size sadece şunu söyleyebilirim, birçok psikoloji ile uğraşan hekime göre cinsel ilişkinin sayısı ve ne aralıkla yapıldığından çok, iki tarafı ne ölçüde tatmin ettiği önemlidir. Sorunuz daha fazlasını yapamıyorum ya da istek duymuyorum ise onun cevabı farklıdır.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:51

İLGİLİ HABERLER