Ekonomi
  • 4.10.2005 02:14

ERDEMİR'DE BÜYÜK KAPIŞMA BUGÜN

Türkiye'nin en büyük çelik üreticisi Ereğli Demir Çelik Fabrikaları AŞ'nin (Erdemir) yüzde 46,12'lik bölümünün blok satış yöntemiyle özelleştirilmesinde son noktaya gelindi.

Erdemir için teklif veren 6 firma ya da konsorsiyum bugün saat 16.00'da yapılacak ihalede kozlarını paylaşacak. İhaleyi kazanan firma, Türkiye Kalkınma Bankası'nın yüzde 3,17'lik payını da alacak. Edinilen bilgiye göre, Özelleştirme İdaresi, Erdemir'in yüzde 46,12'si için 2,5-3 milyar dolar arasında bir değer tespiti yaptı. Tekliflerini revize etmeleri isteğiyle, aralarında Kibar Holding öncülüğündeki Ereğli Ortak Girişim Grubu'nun da bulunduğu 3 firma ile perşembe günü, diğer 3 firma ile de cuma günü bire bir görüşme yapıldı. Firmaların revize tekliflerinin 3 milyar dolar civarında olduğu ve açık artırmanın da bu fiyatın üzerinde başlayacağı kaydediliyor. Yarışın daha önce 'Türk Telekom, Tüpraş ve Erdemir'den birini mutlaka alacağız.' açıklamasını yapan Oyak ile İngiliz Mittal ve Rus Severstal arasında geçmesi bekleniyor. Lüksemburg merkezli Arcelor ve Ereğli Ortak Girişim Grubu'nun ise fiyatın yükselmesini sağlayacağı tahmin ediliyor. İhalenin 3 Ekim sonrası yapılması anlamlı bulunurken, kıran kırana geçmesi beklenen ihalede fiyatın Tüpraş'ın 4,14 milyar dolarlık değerini bulacağı dile getiriliyor. Borsa'da dünkü kapanış değeri itibarıyla Erdemir'in yüzde 100'ünün değeri 3,25 milyar dolar seviyesinde. Bu değer üzerinden şirketin yüzde 46,12'si 1,5 milyar dolara karşılık geliyor. Dünyada çelik fiyatlarında artış yaşandığına dikkat çeken Erdemir yetkilileri bu sebeple fiyatın beklenenin üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Bu arada Borsa’da işlem gören Erdemir hisselerinin sırası bugün 1. seans öncesinde geçici olarak işleme kapatılacak.

Çelik devi Erdemir'in ihalesinde bugün yazılı olarak alınacak tekliflerinden sonra ihale açık artırma ile sonuçlandırılacak. Yazılı turlarda en düşük teklifi verecek kaç firmanın eleneceği ve kaç yatırımcı ile açık artırmaya geçileceği henüz netleşmedi. İhale komisyonu uygulanacak yönteme ilişkin kararını dün verdi. Komisyon, elemeli yazılı turlarda elenecek ve açık artırmaya katılacak firma ya da konsorsiyum sayısı üzerinde duracak. Saat 16.00'da yapılması planlanan ihale, Özelleştirme İdaresi'nin daha önce verdiği kararı değiştirmemesi halinde Ankara Hilton Oteli'nde yapılacak. İdare tepki gösterilerinden çekinerek tedbir için iki otel ve iki kamu kuruluşuna ait tesislere de rezervasyon yaptırdı. Öte yandan bugünkü ihale Erdemir'deki tansiyonu da yükseltti. Sendikanın örgütlediği işçilerin ihalenin gerçekleştirileceği yerde gösteri yapması bekleniyor. Diğer taraftan dünyanın ikinci büyük çelik üreticisi, Lüksemburg merkezli Arcelor, Erdemir'in özelleştirme ihalesinde 'çılgın' olarak nitelenecek bir fiyat vermeyeceğini açıkladı. Arcelor İcra Kurulu Başkanı Guy Dolle, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Fiyat, hakça olduğunu düşündüğümüz düzeyin üzerine çıkarsa, bu konuyu unutacağız." dedi. Dünyanın en büyük çelik üreticisi, İngiliz Mittal Steel ise Hindistan'da bir fabrika inşa etmek için yakında anlaşma imzalamayı umduğunu, Türkiye'de ise Erdemir özelleştirmesinde teklif vermek için son aşamada olduğunu bildirdi. Borsa'dan yaptığı alımlarla Erdemir'in yüzde 8,2'sine sahip olan Mittal'in yetkilisi Malay Mukherjee, "Kesinlikle Erdemir için yarışta varız. Kesinlikle doğru fiyatın şans bulacağını umuyoruz." dedi.

EREĞLİ ORTAK GİRİŞİM GRUBU'NDA ASLAN PAYI KİBAR HOLDİNG'İN*

Arcelor (Lüksemburg) yüzde 100.

Ereğli Ortak Girişim Grubu: Kibar Holding yüzde 30, Yıldırım Dış Ticaret yüzde 6,4, İçdaş Çelik yüzde 6,4, Tosçelik yüzde 6,4, Tezcan Galvaniz yüzde 6,4, Turkon Holding yüzde 6,4, Diler Holding yüzde 6,4, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yüzde 6,4, Ankara Ticaret Odası yüzde 6,4, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yüzde 6,4, Fiba Holding yüzde 6,4, Borusan Holding 6,4.

Mittal Steel (İngiltere) yüzde 100.

NLMK-Open Joint Stock Company Novolipetsk Iron and Steell Corporation (Rusya) yüzde 100.

Oyak yüzde 100.

Nurol/Limak/Özaltın/Alkol Pazarlama Ortak Girişim Grubu- Severstal: Severstal (Rusya Federasyonu)

yüzde 50, Nurol yüzde 15, Limak İnşaat yüzde 16,5, Özaltın İnşaat yüzde 16,5, Nurol Holding yüzde 1,5,

Alkollü İçkiler Pazarlama ve Dağıtım yüzde 0,5.

*Katılımcı şirket/ortak girişim gruplarının yapısı ve hisse oranları

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:59

İLGİLİ HABERLER