Ekonomi
  • 30.3.2021 02:45

Erdoğan'dan Merkez Bankası'na bir geceyarısı ataması daha

Erdoğan, gece yarısı kararnamesiyle Merkez Bankası Başkan Yardımcısının yerini aldı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart'ta bir gecede verilen kararla Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya'yı görevden aldı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, yeni merkez bankası başkan yardımcılığına Mustafa Duman atandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Mart'ta Resmi Gazete'de yayınlanan bir kararla Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya'yı görevden aldı.

Çetinkaya'nın yerine Mustafa Duman geldi. 

Çetinkaya, 2019'da para politikası ile ilgili talimatlara uymadığı için Erdoğan tarafından görevden alınan eski valilerden biriyle aynı adı ve soyadını taşıyor.

En son hamle, eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın 20 Mart'ta gece yarısı cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle tekrar görevden alınmasının ardından geldi. Ağbal'ın aniden görevden alınması, 18 Mart'ta merkez bankası tarafından 200 baz puanlık faiz artırımının hemen ardından geldi.

Yeni Şafak gazetesinde bankacılık profesörü ve köşe yazarı Şahap Kavcıoğlu, yeni merkez bankası başkanı oldu. Kavcıoğlu, bankayı iki yıl içinde yöneten dördüncü yönetici olacak.

Erdoğan yüksek faiz oranlarına açıkça karşı çıkıyor ve yüksek oranların enflasyona yol açtığını iddia ediyor, bu da ana akım iktisat teorisine aykırı duruyor. Merkez bankasına, borçlanmayı ve büyümeyi hızlandırmak için faiz oranlarını düşük tutması için baskı yaptı. Eleştirmenler, merkez bankasının bağımsızlığının siyasi baskıdan ciddi şekilde zarar gördüğünü söylüyorlar.

 

Güncellenme Tarihi : 30.3.2021 02:49

İLGİLİ HABERLER