Gündem
  • 2.10.2006 08:44

ERDOĞAN'DAN REST: ASKER ANAYASANIN DIŞINA ÇIKAMAZ!..

WASHİNGTON - ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Georgetown Üniversitesi'nde bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Anayasa'daki tanımı çerçevesinden dışarı çıkamayacağını söyledi.


Georgetown Üniversitesi Prens Alvalid bin Talal Müslüman-Hristiyan Hoşgörü Merkezi ve Edmund Walsh Siyasal Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen toplantıda, "Türkiye'nin Küresel Barış ve Adalet Mesajı" konulu bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, ABD'li bir öğrencinin Türkiye'de darbe söylentileri ve laikliğin bekçisi ordu ile İslamcı politikalar arasındaki dengenin nasıl sağlandığına dair sorusuna verdiği cevapta önce, "Türkiye'den bahsetmiyorsunuz değil mi? Başka bir ülkeyi soruyorsunuz?" şeklinde esprili bir ifade kullandı. Başbakan Erdoğan ardından iletişim eksikliğinden faydalananların tanıtım boşluklarını doldurduğunu söyledi.


Başbakan Erdoğan, "Türkiye bu süreci yaşayan bir ülke değil. Türkiye AB, Kopenhag Kriterleri ile yeni bir sürece girmiştir. Ve bu süreç içerisinde atılması gereken adımlar neyse bu adımlar atılmaktadır. Türkiye'de sivil idare işbaşındadır ve bu sivil irade, Anayasa'da bütün kurumlar tanımlarını bulmuştur. Herkes bu tanıma uygun hareket etmek durumundadır. TSK da bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. Bunun dışına çıkamaz" dedi.


Başbakan Yunanlı bir gazetecinin, "Hükümetiniz Ankara Protokolü'nü bu ay uygulamaya koyacak mı? Türkiye'nin AB entegrasyonu sürecinde Türk hava ve deniz limanlarını Kıbrıslı uçak ve gemilere açacak mısınız?" sorusuna verdiği cevapta ise, Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonlar kalkmadan kimsenin hava ve deniz limanlarının açılmasını beklememesi gerektiğini vurguladı.


AB'nin Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonların kaldırılması yönündeki sözünü tutmadığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Annan'ın Kıbrıs referandumu ile ilgili hazırladığı rapora 2,5 yıldır BM Güvenlik Konseyi'nden bir netice çıkmadı. Burada bir adaletsizlik var" dedi.
Kuzey Kıbrıs'ın uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama, terör yuvası bir yer olmadığını ancak buna rağmen ticaretin yasak, uçakların inip kalkmasının yasak olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Önce bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması lazım. Bu izolasyonlar kalkmadığı sürece kimse bizden havaalanı ve limanların açılmasını beklemesin" diye konuştu.


Türkiye olarak Yunanistan ile daha önce eşi görülmemiş bir barış süreci başlattıklarını da hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Kaç defa Yunanistan'a resmi ziyaret yaptık. Yunanistan Başbakanı arkadaşım Kostas hala iade-i ziyaret gerçekleştirmedi. Niye diye sorduğumda içerdeki durumları gösteriyor. Gazeteci olarak bu işi halledin" dedi.


Bu arada Başbakan Erdoğan'ın konuşmasını dinleyenler arasında Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz ve ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson da vardı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:50

İLGİLİ HABERLER