Gündem
  • 25.4.2014 11:20

Erdoğan'ın taziyesi Hollande'ı tatmin etmedi

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, "Taziye yeterli değil. Bizim ödevimiz, görevimiz dünyadaki herkesin Ermeni soykırımını tanıması" dedi.
 

Halaka hitaben yaptığı konuşmanın ardından Türk basın mensuplarının Başbakan Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajıyla ilgili sorusunu cevapladı.

Cumhurbaşkanı Hollande, "Duyulması gereken bir kelimeydi. Ama henüz yeterli değil. Söylenmesi gerekiyordu. Gerçekte ne olup bittiğini de söylemek gerekir.Bu bir ilerleme. Bu sadece Ermenilerin değil, özgürlük ve gerçeği bekleyenlerin isteği soykırımın tanınması. François Hollande, "Biz de onların yanında olacağız." dedi.

BU TRAJEDİNİN BİR TEK ADI VAR O DA SOYKIRIM

Cumhurbaşkanı Hollande halka hitaben yaptığı konuşmada “Buraya 24 Nisan'da Cumhurbaşkanı olarak geldim. Çünkü soykırımı hatırlamak, Ermeni soykırımının 99'ncı yıl anması için buradayım. Sizin yanınızda ve sizinleyim. Orjini Ermeni olan Fransız vatandaşları sizler yaranız daima açık, henüz kapanmadı. Komitas Heykelini yanında O Paris'te öldü. 24 Nisan 1915'te Komitas 650 entelllektüel ermeni oldukları için tutuklandı. Yargılanmalarının başında Ermeni toplumu sistemli olarak kaçtı. Anadolu'daki köylerini boşaltılar. Erkekler kuşunlandı, kadın ve çocuklar yerlerinden çöllere gönderildi. Onlar hiç bir şeyi unutmadı. Soykırımı unutmadı. Bir buçuk milyon ölü, yüzlerce Ermeni Türkiye'den kaçtı. Bu trajedinin bir tek adı var o da soykırım. Başka bir adı yok" dedi.

"ÖDEVİMİZ, GÖREVİMİZ, DÜNYADA Kİ HERKESİN ERMENİ SOYKIRIMINI TANIMASI"

Hollande, "Fransa kamu olarak 1915 soykırımını kabul etti. Parlementodan kanun olarak geçti. Yasadan önce Ermeni soykırımı kayıtları vardı. Çünkü beşyüz bin orjini Ermeni olan vatandaşlarımızın aile hikayeleri, tarihleri. Fransa Ermenistan dışında dünyada ermeni orjinli vatandaşların en çok yaşadığı üçüncü ülke. Bugünkü tören bir prova çünkü hep birlikte 2015'teki anma törenine hazırlanıyoruz. Her zaman olduğu gibi sizin yanınızdayım. Fransa Cumhurbaşkanı olarak 24 Nisan 1915'te nerede olacağım? Burada, aranızda olamayacağım. Çünkü Erivan'daki 100. yıl etkinliklerine katılacağım. "Niçin orada olacağım bizim ödevimiz, görevimiz belki ilk belki tek sonuna kadar dünyada ki herkesin Ermeni soykırımını tanıması için. Cumhurbaşkanlığı adaylığımda sözverdiğim Ermeni hafıza müzesi kurmak için biliyorum ki Paris Belediye Başkanımız çalışıyor. 100 yıldönümünde açılışı yapılacak. Yapılacak müzeye devlet destek verilecek. Neden bu müze? Olan dramı anlamak için hafıza çalışması. Soykırım evet. Ermeniler kurban. Ancak yasal engelleri biliyorsunuz. Hükümetten, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'in kararlarına aykırı olmayacak silinemeyecek bir yasa hazırlamalarını istedim. Ayrıca, hükümete, AİHM kararına itiraz eden İsviçre Hükümeti'ne destek vermelerini istedim. Fransa, İsviçre Hükümeti'ni destekleyecektir" dedi.

GÖNÜLLÜ OLARAK ERMENİSTAN'I YENİDEN KURACAĞIZ

Hollande, "12 Mayıs'ta Erivan'a resmi bir ziyaret yapacağım. Özel olarak Ermenistan'ın dinamik partneri olacağız. Politik, diplomatik, kültürel değişimi artıracağız. Gönüllü olarak Ermenistan'ı yeniden kuracağız. Ermanistan'ın komşuları çok kolay değil.
Ermeniler Fransa için öldüler. Onları unutmadık. Fransa onları anıyor. Fransa cumhuriyeti onları ve yaşayanları selamlıyor" diye konuştu.

Eski bakan UMP milletvekili Patrick Deveciyan ise yaptığı konuşmada, "Erdoğan açıklamasında Ermeni halkı ile Türk halkının diyaloğundan söz ediyor. Ona bu konuda tamamen katılıyorum. İki halkın birbiriyle konuşmasını istiyorsa Ermenistan ile sınırları açsın. Sınırları açmasa iki halk nasıl karşılaşsın, konuşsun. Sınırları açsın" dedi.

Tören sonrası yüzlerce kişi Türkiye aleyhine sloganlar attı. Antaya katılanlar Champs-Elysee Caddesinde bulunan Türkiye Kültür Turizm Müşavirliği karşısındaki kaldırımda toplandı. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar slogan atıldı. Fransız jandarma ve çevik kuvvet polisleri caddede ve müşavirlik önünde olağanüstü güvenlik önlemi aldı.

YOZGATLI VARJAN: EVET BİRAZ SU SERPTİ

Babası 9 yaşında Yozgat’tan Fransa’ya göç etmiş Beşiktaş doğumlu Fransız ve Türk vatandaşlığı bulunan Ermeni kökenli Varjan Başbakan Tayip Erdoğan’ın açıklamasını şu sözlerle değerlendirdi:
“Halk arasında biraz iyimserlik oldu nitekim. Fakat daha geniş olsa daha iyi olurdu, yada eskiden, zamanında konuşulsaydı. Şimdi yapılanlar çok az bir şey. Ama bugün için nispeten biraz farklı. Vatandaşlıktan çıkanların çoğunluğu askerlikten dolayı gitmiyor. Bu normal olarak inkar davası sürdükçe bu zıt bu fikir ne o tarafta ne bu tarafta bitmez. Diyaspora’daki Ermenilerin kökü nereden gitti? Hepsi kökü Anadolu’dan. Kayseri, Sivas, Yozgat, Adana başlangıç. Van. Herkes biliyor. Dünya biliyor. Fakat işleri icabı, politika icabı, ekonomik dolayısıyla şimdide susuyorlar. Bir yere geldi mi manevra. Senelerdir aynı şeyi çekiyoruz. Bugün değil. Bugün haydi doksandokuzuncu yüzüncü diye belki Tayyip Erdoğan ne bileyim dışarıya karşı bir jest yaptı. Dolayısı ile Türk Ermenilerine bir jest. Evet biraz su serpti. Fakat, netice. İlerde görelim.”

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 05:43

İLGİLİ HABERLER