Gündem
  • 19.7.2009 11:06

ERGENEKON DAVASINDA İKİNCİ PERDE...

İSTANBUL - "Ergenekon" soruşturması kapsamında hazırlanan ikinci iddianame ile haklarında dava açılan emekli orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 56 sanığın yargılanmasına yarın başlanacak.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan 740 kişi kapasiteli salonunda görülecek davanın ilk duruşmasında, iddianamenin özeti okunacak. 
Soruşturma kamuoyunun yakından tanıdığı birçok saygın ismin de gözaltına alındığı ve gözaltına alınma yöntemleriyle toplumda yeni bir saflaşma daha meydana getirdi. Her gün ortaya çıkan yeni bilgilerle daha da karmaşık hale gelen Ergenekon davasıyla ilgili süreç şöyle:

1 Operasyonun ilk dalgası ne zaman yapıldı ve kimler gözaltına alındı?

Soruşturmanın genişletilmesiyle birlikte gözaltılar dalgalar halinde yapılmaya başlandı. İlk dalga, Ümraniye’de bombaların bulunmasından 3 gün sonra 15 Haziran 2007 tarihinde emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Astsubay Mahmut Öztürk’ün gözaltına alınmasıyla başladı.

2 Danıştay saldırısı ve Ergenekon bağlantısı ilk kez nasıl ortaya çıktı?

Operasyonun ilk dalgasında tutuklanan emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin’e ait telefon görüşmelerine ilişkin kayıtların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca istenmesi üzerine gelen dökümlerde Tekin’in Danıştay sanığı Avukat Alparslan Aslan ile defalarca görüşme yaptığı ortaya çıkınca Danıştay saldırısı ve Ergenekon arasındaki bağlantı ortaya çıktı. Bu bağlantıya birinci iddianamede şema ile yer verildi.

3 İlk iddianame ne zaman kabul edildi?

Ergenekon soruşturmasına ilişkin ilk iddianame 14 Temmuz 2008’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ile Vekili Turan Çolakkadı tarafından İstanbul Adliyesi’nin Beşiktaş’taki ek binasının bahçesinde yapılan açıklamayla kamuoyuna duyuruldu. 2455 sayfalık iddianamede 46’sı tutuklu 86 kişi şüpheli olarak yeraldı. İddianame aynı gün Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kullanılarak yapılan kura sitemiyle İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianame 25 Temmuz 2008 tarihinde mahkemece kabul edildi.

4 İlk duruşma ne zaman ve nerede yapıldı?

Ergenekon iddianamesinin kabul eden İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, davanın 20 Ekim 2008’de Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesi içinde yapılmasına karar verdi. Duruşmanın cezaevi yerleşkesinde yapılmasına karar verilmesiyle birlkite burada bir duruşma salonu yapıldı. Cezaevi yerleşkesi içerisinde yapılan salonun fiziki şartlarının yetersiz olması nedeniyle ilk duruşmaya başlanmadan ara verildi. Ergenekon davasının son duruşması 12 Haziran 2009 tarihinde yapıldı. İlk iddianameye ilişkin davada 46 tutuklu sanıktan 27 tutuklu sanık kaldı.

5 İkinci iddianame ne zaman kabul edildi?

10 Mart 2009 tarihinde tamamlanarak istanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve aynı gün davanın görüldüğü mahkemeye gönderilen ikinci iddianame 25 Mart 2009 tarihinde mahkeme tarafından kabul edildi. Böylece haklarında soruşturma yürütülen 56 şüpheli hakkında dava açıldı. İddianameyi kabul ettiğini açıklayan mahkeme heyeti, davanın 20 Temmuz 2009 tarihinde Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde yapılmasına karar verdi.

6 Yarın kaç kişi yargılanacak?

İkinci iddianamede de ilk iddianamede olduğu bazı olaylara değinilse de iddianamenin özünde darbe ele alındı. İkinci iddianameye ilişkin davada “Sarıkız”, “Ayışığı”, “Yakamoz” ve “Eldiven” isimli darbeler yargılanacak. İddianamede aralarında emekli Generaller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Gazeteci Tuncay Özkan, eski polis şefi Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan da bulunduğu 18’i tutuklu 56 sanık yargılanacak.

7 İlk davanın duruşmasına ne zaman başlayacak?

12 Haziran cuma günü ara verilen ilk iddianamenin davasının görülmesine 3 Ağustos pazartesi günü devam edilecek.

8 İlk dava ile ikinci dava birleştirilecek mi?

Davayı gören İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, şu aşamada iki iddianamenin birleştirilmesi yoluna gitmeyecek. Mahkeme heyeti, 20 Temmuz pazartesi günü ikinci iddianamenin davasını görmeye başlayacak ve bu iki hafta sürecek. 3 Ağustos’ta ise Ergenekonun ilk davasının duruşmalarının görülmesine devam edilecek. Mahkeme bundan sonraki süreçte ise dönüşümlü olarak davalara bakacak. İki davanın birleştirilip birleştirilmeyeceğine ise daha sonra karar verecek.

9 Birleştirme talepli diğer davalar hangileri?

İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen İbrihim Çiftçi’nin öldürülmesine ilişkin dava ile Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Atabeyler dava dosyaları Ergenekon davasıyla birleştirilmesi talebiyle gönderildi. Mahkeme heyeti, bu talepleri 3 Ağustos pazartesi günü başlayacak davada karar verecek.

10 Üçüncü iddianamenin içeriği ne olacak?

Ergenekon soruştarmasına ilişkin hazırlanan ve yaklaşık 50 şüphelinin yer alması beklenen üçüncü iddianame tamamlandı. Önümüzdeki hafta mahkemeye sunulması beklenen iddianamede Sivas katliamı, faili meçhuller ve Kent Otel Toplantılarının yer alması bekleniyor. Şüpheliler arasında eski Özel Harekat Darie Başkan Vekili İbrahim Şahin, 9 özel harekat polisi, Türk Metal İş Sendikası Başkanı Mustafa Özbek, emekli askerler ile rektörlerin yer alması bekleniyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel, Ercan Şafak, Fikret Seçen, Nihat Taşkın ve Mehmet Murat Yönder tarafından hazırlanan 1909 sayfalık ikinci iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 25 Mart 2009 tarihinde kabul edildi.
İddianamede, tutuklu sanıklar emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Hasan Atilla Uğur'un yanında Mustafa Ali Balbay, Ahmet Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Kemal Aydın, Neriman Aydın ile tutuksuz sanık ATO Başkanı Sinan Aygün, Adil Serdar Saçan, Gürbüz Çapan, Emcet Olcaytu, Muzaffer Öztürk, Osman Gürbüz, Hamza Demir, Süleyman Solmaz, Mehmet Ali Çelebi ve Hüseyin Keskin ile tutuksuz sanıklardan Arif Doğan, Ertaç Giray, İlker Güven, Yüksel Dilsiz, Tunç Akkoç, Noyan Çalıkuşu, Muhammed Murat Avar, Siyami Yalçın, Ferda Paksüt, Ufuk Mehmet Büyükçelebi, Mahir Akkar, Levent Temiz, Barbaros Hayrettin Altıntaş, Erol Mütercimler, Emin Şirin, Hakan Şanlı, Halis Yavuz Işıklar, Tanju Güvendiren, Adnan Türkkan, Mesut Özcan, Hüseyin Nazlıkul, Adnan Bulut, Merdan Yanardağ, Murat Ağırel, Selim Utku Gümrükçü, Evrim Baykara, Fatma Sibel Yüksek, Eren Mumcu, Önder Koç, Hasan Hüseyin Uçar, Yaşar Tozkoparan, Doğukan Yorulmaz, Hatice Bahtiyar ve Ercüment Ovalı hakkında 7.5 ile 246 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası isteniyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:12

İLGİLİ HABERLER