Gündem
  • 19.7.2009 13:19

BM ÖNÜNDE 'ÇİN PROTESTOSU'

BAYAZIT CEBECİ -ANKARA

Aralarında İnsan Hakları Avrasya Federasyonu, Doğu Türkistan Gençlik Derneği, Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği, gibi çok sayıda sivil toplum ve insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin bulunduğu grup, BM Türkiye Temsilciliği önünde ellerinde Doğu Türkistan bayraklarıyla toplandı.

Burada grup adına yapılan açıklamada, Doğu Türkistan'ın temel halkı olan Doğu Türkistan Türkleri'nin 250 yıldır Çin zulmü altında yaşadıkları ifade edilerek, Çin devletin son olarak bölgede büyük hapishaneler kurarak buradan şartlı tahliye ettiği yüz binlerce Çinli'nin bölgede uzun süreli ikametgaha zorunlu hale getirdiği belirtildi. Böylece, yüz binlerce suçlu insanın bir anda Türkistan toplumunun bir parçası haline getirildiği ifade edilerek bölgenin Çin devlet yetkililerince Türklere karşı kitlesel yok etmenin yaşandığı bir ölüm kampı haline dönüştürüldüğü öne sürüldü.

Doğu Türkistan'da yaşanan insanlık suçu sayılacak uygulamaların İslam Kalkınma Örgütü ve BM'nin gündemine taşınmasını isteyen grup, BM İnsan Hakları Meclisi tarafından oluşturulacak bir heyetin olayları ve idamları araştırmasını istedi.

Yapılan açıklamanın ardından talepleri içeren bir metin BM görevlilerine teslim edildi. Grup daha sonra olaysız dağıldı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:12

İLGİLİ HABERLER