Ekonomi
  • 25.12.2004 00:01

EURO'DAKİ YÜKSEK ATEŞ SÜRÜYOR...

LONDRA  - Uluslararası piyasalarda dün ve bugün tarihi rekorlara imza atan euro, dolar karşısında 1.3540'ları destek yaparak yatay seyre döndü.


Euro bugün tarihi rekoru olan (euro 1999 yılında piyasalara sürüldü) 1.3555 dolarlık rekor seviyeye yükseldi. Daha sonra 1.3540 dolarda yatay seyre geçen AB para birimi Perşembe günü New York piyasasında 1.3506 dolardan kapanmıştı. Uzmanlar ateşi düşmeyen euro'nun 1.4'lü seviyeleri kısa zamanda göreceğini belirtiyor.


Diğer yandan Amerikan para birimi yen karşısında da değer kaybederek 103.61 yenlik New York kapanışının ardından Londra'da 103.60 yenden el değiştiriyor.


Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) müdahale etmediği sürece, euronun yukarı hareketini sürdüreceği belirtiliyor. Doların gerilemesini son günlerde yayınlanan zayıf makro ekonomik verilerin dışında ABD'nin çok yüksek boyutlara ulaşan bütçe ve cari işlemler açıklarına bağlayan görüşler de ekonomistler tarafından ön planda tutuluyor.


Bu arada analistler Avrupa'nın euronun yükselişini durduracak güçte olmadığını ileri sürüyor. Analistler Avrupa para birimine sert bir müdahale ihtimali olmayışının euronun gelecek haftalarda yeni yükselişler yaşayacağı anlamına geldiğini ifade ediyorlar. Analistler, açıklamalara karşılık ABD adım atmak ve doların daha fazla değer kaybetmesini önlemekte isteksiz göründüğünü kaydediyorlar.


Öte yandan Fransız Maliye Bakanı Herve Gaymard Strasbourg'taki General Motors fabrikasında yaptığı ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, "Eğer ABD, Avrupa ve Asya birlikte doların düşüşünü önlemek için birlikte hareket etmezlerse, global bir ekonomik felaketle karşılaşacağız" dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:31

İLGİLİ HABERLER