Asayiş
  • 26.9.2013 12:11

F.Bahçe'ye küfür tahrik sayıldı, katilin cezası indi!

BATMAN'da, geçen mart ayında bıçaklanarak öldürülen 19 yaşındaki Meriç Tangüner'in cinayet sanığı olarak yargılanan Bilal Ertekin 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tangüner ailesinin avukatı Bekir Sıtkı Güneştan, "Mahkemenin müebbet cezayı, Fenerbahçe'ye küfürü tahrik sayıp, indirime gitmesi düşündürücüdür. Kasten adam öldürme cezasında haksız tahrik indirimine gidilmiştir" dedi.

Batman'ın Gültepe Mahallesi'nde 3 Mart 20013 tarihinde Fenerbahçe maçı öncesinde apartman kapıcısının oğlu 24 yaşındaki Bilal Ertekin tarafından bıçaklanarak öldürülen Meriç Tangüner'in davası karara bağlandı.

Batman 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Ertekin'e 13.5 yıl hapis cezası verdi. Oğullarını öldüren sanığa verilen cezanın azlığına tepki gösteren Tangüner ailesi, adliye koridorlarında sinir krizleri geçirdi. Güvenlik görevlileri, aileyi güçlükle adliye binasından çıkardı. Tangüner ailesinin avukatı Bekir Sıtkı Güneştan kararı değerlendirirken, "Mahkemenin, müebbet cezayı Fenerbahçe'ye küfürü tahrik sayıp, indirime gitmesi düşündürücüdür. Kasten adam öldürme cezasında haksız tahrik indirimine gidilmiştir" dedi.

'BU KARAR SPORDA ŞİDDETİ DURDURMAZ'

Futbolda şiddetin tartışıldığı günlerde, Meriç Tangüner'i öldüren sanığa verilen cezanın sporda şiddeti durduramayacağına dikkat çeken avukat Güneştan şunları söyledi:

"Sonuçta Fenerbahçe ne bir din, ne namus, ne de vatandır. Sportif bir faaliyettir. Statlarda sürekli benzer sloganlar vardır. Kararın bozulması için Yargıtay'a başvuracağız. Ufak bir küfür sonuçta 19 yaşındaki bir gencin ölümüne neden oluyor. Endişemiz benzer ölümlerin artmasıdır. Bu karar şiddeti durdurmaz ve sporda şiddeti durdurmak için yapılan çalışmalara da sekte vurur. Bu kararla kamuoyu vicdanı yara almıştır."

SAVCI MÜTALAASINDA 'TAHRİK' DEDİ

Davanın bir önceki duruşmasında esas hakkındaki mütaalasını veren Cumhuriyet Savcısı, öldürülen Meriç Tangüler ile arkadaşı Muhammed Kalkan, sanık Bilal Ertekin'in bekçi olarak görev yaptığı sitenin önüne geldiklerini belirtti. Sanık Bilal Ertekin'in Fenerbahçe maçını izlediği sırada kulübeden içeriye bakan iki arkadaştan Muhammed Kalkan'ın, "İ. Fener, F.lilerin anasını sinkaf edeyim" diye sözler söylediği belirtilen mütaalada, ardından Tangüner ve Kalkan'ın gürültü yapmalarına sanık Ertekin'in müdahale etmesiyle kavga çıktığı kaydedildi. Mütalaada kavganın site bekçi kulübesi önünde devam ettiği, bu sırada sanık Ertekin'in kulübe içerisindeki bıçağı alarak Meriç Tangüner'in sol meme başından vurması sonucu yapılan tüm tıbbı müdahalelere rağmen öldüğü ifade edildi. Savcı, 'öfkenin etkisi altında kasten öldürme sonucu işlediği sabit olmak ile sanığın TCK'nın 81. maddesi ile cezalandırılmasını, cezasından 'Haksız tahrik' indirimini öngören TCK 29/1 maddesi gereğince indirim yapılmasını' istedi.

MAHKEME MÜTALAAYI DİKKATE ALDI

Batman 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen karar duruşmasında mahkeme savcının mütalaasını dikkate alarak, sanık Bilal Ertekin'e önce kasten adam öldürmekten ömürboyu hapis cezası verdi. Daha sonra 'haksız tahrik' indirimden bu cezayı 16 yıla ve sanığın duruşmalardaki iyi halini de göz önünde bulundurarak cezayı 13.5 yıla indirdi.

'HAKSIZ TAHRİK'İ ÖN GÖREN TCK/29/1 NE DİYOR?

Cezalarda haksız tahrik indirimini ön gören Türk Ceza Kanunu'ndaki 29. maddenin 1. fıkrasında, "Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine 18 yıldan 24 yıla ve müebbet hapis cezası yerine 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir" deniliyor.

 


 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:42

İLGİLİ HABERLER