Dünya
  • 10.3.2015 00:54

Fil adamın şoka sokan kararı

Buna rağmen bedava ameliyat edilme tekilfini geri çevirdi..
Hindistan'da yaşayan 50 yaşındaki Mannan Mondal, yüzündeki devasa urlar nedeniyle fil adım adıyla biliniyor. O halde sokaklara çıkan Mannan, geçimini dilenerek sağlıyor.Mannan TIP'da Nörofibromatozis adıyla bilinen bozukluğa uğradı.
İki oğlu ve iki kızı olan Mannan, gazetelere haber olunca Hindistan'daki bazı hastaneler adama yeni bir yüz kazandırma teklifinde bulundu.Öncelikle yüzündeki urları temizlemek ve kendine estetik cerrahi yapmak isteyen hastanelerin teklifini bir türlü kabul etmedi. Hatta bütün bu operasyonların ücretsiz yapılması da adamın fikrini değiştirmedi.
Israr edilmesi üzerine de, "Yalvarıyorum benden böyle bir şey istemeyin.Ben halimden memnunum" cevabını verdi
İşin sırrı daha sonra anlaşıldı.
Mannan, dilencilikle günde 5 sterlin yani 20 lira kazanıyor. Kazandığı paraları biriktiren Mannan, bunları kızlarının düğün masrafları için saklıyor.
Hindistan'da düğün masraflarını kız tarafı karşılıyor.
Mannan kızlarını evlendirene kadar yüzüne operasyon yaptırmayacağını söyledi.

NÖROFİBROMATOZİS NEDİR

Nörofibromatozisler (NF), sinir sisteminin çeşitli kısımlarında veya vücudun herhangi bir yerinde tümör gelişmesine zemin hazırlayabilen ve bunun yanı sıra kemik ve cilt gibi dokuları da etkileyebilen kalıtsal hastalıklardır. Ayrıca gelişimsel bozukluklara yol açabilirler: örneğin, NF1'li bireyler arasında öğrenme güçlükleri toplumun diğer bireylerine kıyasla daha sık görülür. NF için kullanılan çeşitli terimler mevcuttur;

  • NF1 1882'de tıp literatüründe ilk defa Friedrich von Recklinghausen tarafından tanımlanmış ve yıllarca bu isimle anılmıştır.
  • Fakomatozlar olarak anılan bir grup hastalık içinde yer alır. "Phakos" Yunancada doğumsal leke anlamına gelmektedir, NF1'de de deride doğumda da görülebilen sütlü kahve renkli lekeler bulunur.
  • NF deri ve sinir sistemini birlikte etkileyen hastalıklar arasında en yaygın görülendir.

     

    Nörofibromatozis Tipleri
    Nörofibromatozis, tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki sınıfa ayrılmaktadır. Nörofibromatozis tip 1 (NF1) von Recklinghausen ya da periferal nörofibromatozis olarak bilinmekte ve 4000 kişide 1 oranında görülmektedir. Belirtileri arasında ciltte çok sayıda cafe-au-lait (CLS) olarak adlandırılan sütlü kahve renkli lekeler, nörofibrom adı verilen urlar ve omurilikte eğilme (skolyoz) bulunur. Bunların yanı sıra beyinde, kafa sinirlerinde ya da omurilikte tümörler gelişebilmektedir. Hastaların yaklaşık %50'sinde öğrenme ile ilgili zihinsel problemler görülmektedir.

    Nörofibromatozis tip 2 (NF2): Bilateral akustik nörinom veya vestibuler şvannom olarak da bilinen bu hastalık nadir görülmekte, 40.000 doğumda bir kişide ortaya çıkmaktadır. Kafa sinirlerinde ve omurilikten çıkan sinirlerde de tümörler gelişebilir. Ýşitme sinirindeki tümörler nedeniyle işitme kaybı 10'lu ya da 20'li yaşların başlarında hastalığın ilk belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 21:41

İLGİLİ HABERLER