Gündem
  • 10.5.2024 13:00

Filistin yanlısı protestocular Eurovision'a katılan İsrailli şarkıcıya karşı yürüdü

İsrailli Eden Golan, protestocuların provayı engellemesine rağmen  yıldızların şarkı yarışması finaline ulaşmasının ardından WIN Eurovision'un ikinci favorisi oldu

İsrailli katılımcı Eden Golan, 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nın ikinci yarı finalinin ardından finalde yer almasını kutluyor

Şarkıcı Eden Golan, Perşembe günkü ikinci yarı finalde ev sahibi şehrin adını taşıyan Malmö Arena'da 9.000 seyirci önünde "Hurricane" adlı şarkısını seslendirerek Gazze  savaşı üzerine yürüyen binlerce göstericiye meydan okudu.

68. Eurovision Şarkı Yarışması'nın ikinci yarı finalinde İsrail'i "Hurricane" şarkısıyla temsil eden Eden Golan sahneye çıktı.

Ölüm tehditleri alması ve terör saldırısı korkusu nedeniyle tüm gününü ülkesinin Shin Bet güvenlik teşkilatı tarafından otel odasında kilit altında geçirerek sahneye çıktı.

Binlerce protestocu, Malmö sokaklarında etkinlik öncesinde onun yarışmadan atılması çağrısında bulundu - ve 50 kişi daha performansından önce arenanın önüne çıktı ve polis memurları tarafından dağıtılmak zorunda kaldı.

Ancak kalabalıktaki Filistin yanlısı birliğin yuhalamasına rağmen Golan, izleyicilerin oyları sayesinde finaldeki yerini aldı.

Şimdi İngiliz bahis şirketleri Ladbrokes ve PaddyPower'ın her ikisi de İsrail'i tüm yarışmayı kazanacak favoriler arasında tutuyor; ikincisi, bu yazının yazıldığı sırada Eden Golan'ı 3/1 oranla Hırvatistan'ın gerisinde ikinci favori olarak gösteriyor. 

Filistin yanlısı protestocular Malmö'de Eurovision'a karşı yürüdü

Binlerce Filistin yanlısı gösterici Perşembe günü İsveç'in liman kenti Malmö'de İsrail'in kıta çapındaki pop yarışmasına katılımını protesto etti.

Yeşil, beyaz ve kırmızı Filistin bayraklarını sallayan protestocular, Eurovision salonundan birkaç mil (kilometre) uzaktaki bir parkta miting için şehir içinde planlı bir yürüyüş yapmadan önce, Malmö'nün 16. yüzyıldan kalma belediye binasının yakınındaki tarihi Stortorget meydanını doldurdu.

Pro-Palestinian protesters march against Israel's participation in  Eurovision | Euronews

“Nehirden denize Filistin özgür olacak!” sloganları atılıyor. Göstericiler, İsrail'i eleştirmek ve ateşkes çağrısı yapmak için gürültülü, barışçıl bir miting sırasında Filistin renklerinde duman fişekleri ateşledi. Havada uçan bir helikopterle büyük bir polis varlığı ve çatılarda dürbünlü memurlar vardı.

Geçici olarak "Eurovision Caddesi" olarak yeniden adlandırılan yayalara ayrılmış cadde boyunca pencere ve balkonlarda Filistin bayrakları dalgalanıyor.

Thousands of anti-Israel protesters march in Malmo ahead of Eurovision  semifinal | The Times of Israel

Filistin yanlısı gruplar Eurovision finali günü olan Cumartesi günü yeniden yürüyüş yapmayı planlıyor.

Eurovision'u siyasi olmayan bir etkinlik olarak tutmaya çalışan yarışma organizatörleri, İsrail'in Gazze'deki savaşını yürütmesinin yasaklanması yönündeki çağrıları reddetti.

Eurovision 2024: Greta Thunberg joins protests in Malmo as Eden Golan  performs for Israel in second semi-final | Irish Independent

Ancak İsrail'e, Hamas'ın 7 Ekim'de yaklaşık 1.200 İsrailliyi öldüren sınır ötesi saldırısına açıkça atıfta bulunarak, orijinal adı "Ekim Yağmuru" olan şarkının sözlerini değiştirmesini söylediler.

Şarkının adı 'Hurricane' olarak değiştirildi ve İsrailli şarkıcı Eden Golan'ın yarışmaya katılmasına izin verildi.

Thousands gather for anti-Israel protest in Malmo, Sweden, ahead of  Eurovision semifinal tonight | The Times of Israel

Perşembe günkü yarı finalde yarışacak. Çarşamba günü kostümlü provaya katılan bazı seyircilerin Golan'ın performansı sırasında yuhaladığı duyuldu.

İsrail'in rekabet etmesine izin verme kararını eleştirenler, Rusya'nın Ukrayna'yı tamamen işgal etmesinden sonra 2022'de Eurovision'dan atıldığını ve Belarus'un da hükümetin muhalefete yönelik baskıları nedeniyle bir yıl önce atıldığını belirtiyor.

Eurovision 2024: SVT regrets choosing Malmö as the host city? - Eurovision  News | Music | Fun

İnsanlar İsrail'in Eurovision katılımını protesto etmek için Malmö'deki mitinge katılıyorlar [Getty]

Güncellenme Tarihi : 10.5.2024 12:20

İLGİLİ HABERLER