Gündem
  • 10.5.2024 13:05

İsrail'in kuzeyinde Celile devleti kuruluyor

Kuzeydeki İsrailliler bölünmeyi ve 'Celile Eyaleti' olmayı hedefliyor

İsrail'in kuzeyindeki yerleşimci topluluklarının liderleri, İsrail hükümetinin Hizbullah tarafından Celile'den kovulan on binlerce yerleşimciyi geri gönderme konusundaki eylemsizliğini protesto etmek amacıyla önümüzdeki günlerde İsrail Devleti'nden ayrılacağını duyurmayı planlıyor.

Good Shepherd Collective on X: "Veracini and others have always highlighted  the settler's urge to separate from the metropole and declare sovereignty.  This dynamic is often demonstrated by the way the settler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kasım 2023'te işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki yetkililerin başkanlarıyla görüştü. (Sosyal medya)

Karar, Çatışma Bölgesi Forumu'nun yakın tarihli bir toplantısında geldi ve resmi olarak İsraillilerin Bağımsızlık Günü ve Filistinlilerin Nakba Günü olan 15 Mayıs'ta açıklanması bekleniyor. 

“Bağımsızlık Günü'nde Celile Devleti'nin kuruluşunun ve İsrail Devleti'nden tek taraflı olarak ayrılışın duyurulmasına karar verildi. İbrani haber kaynağı Walla'nın 9 Mayıs tarihli bir raporuna göre, bu aşırı adıma ek eylemler eşlik edecek . 

Walla  , “bardağı taşıran son damlanın [devenin sırtı]” Başbakan Benjamin Netanyahu'nun savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ın yakın tarihli bir toplantıda yaptığı açıklamaya verdiği yanıt olduğunu bildirdi. Kanal 12'nin haberine göre Gantz, kuzeyden yerinden edilen yerleşimcilerin 1 Eylül'e kadar evlerine dönmeleri çağrısında bulunurken, Netanyahu "1 Eylül'den birkaç ay sonra dönerlerse ne olacak" diyerek anlaşma konusunda acelesi olmadığının sinyalini verdi. durumla.

Başbakanın yorumu, kuzeydeki yerinden edilmiş sakinler ve yerleşimci toplulukların liderleri arasında bir öfke dalgasına yol açtı. Yukarı Celile Bölge Konseyi başkanı Giora Zaltz, Kanal 12'ye, hükümetin onayı olmasa bile yerleşimcileri geri getirmeye çalıştığını söyledi. 

İsrail haber sitesi Walla'ya göre ! adımın "Bağımsızlık Günü"nde açıklanması planlanıyor. 
Medya sitesi, kararın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Benny Gantz'ın yerleşimcilerin okul yılı için evlerine dönmesine ilişkin sorusuna "1 Eylül'den birkaç ay sonra dönerlerse ne olur?" şeklindeki küçümseyici yanıtından sonra alındığını açıkladı.

Bu son eylem, forum üyelerinin Nisan ayı başlarında "İsrail hükümetinin yerini belirlemek" için kamuya açık teklif talep ettikleri protesto reklamlarını yayınlamasının ardından geldi.

İsrail medyasının aktardığına göre reklamlarda "İsrail'de bir hükümet kurmak için kamu ihalesi!" yazıyordu. ve "Çatışma Bölgesi Forumu, ihale belgelerinde ayrıntılı olarak belirtildiği üzere İsrail'deki alternatif bir hükümete sunulmak üzere teklifleri davet etmektedir."

Bunlardan en önemlisi, Lübnan sınırındaki İsrailli yerleşimcilerin umutsuzluğunun boyutlarını tasvir eden reklamdı:

"İhalenin tüm detaylarına ülke genelinde boşaltılan otel ve yerinden edilmiş kişilerin konaklama dairelerinde, kuzeyde çöken işletme sahiplerinde, kuzeyde ölü turizm alanlarında ve belediyelerin ofislerinde ulaşılabiliyor. Kuzeydeki yetkililer."

Bu iddialara paralel olarak, işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki terk edilmiş yerleşim yerlerinde yaşayan yerleşimciler, 16 Mayıs'ta Kudüs ve Hayfa'da gösteriler planlıyor, Hizbullah'la siyasi anlaşma yapılmasına karşı çıkıyor ve bölgelerine güvenliğin askeri yollarla geri getirilmesi çağrısında bulunuyor.

Bu, Lübnan Direnişinin Gazze Şeridi'ndeki Filistin Direnişini desteklemek için gerçekleştirdiği yoğunlaştırılmış ve benzeri görülmemiş operasyonlar bağlamında geliyor .İsrail gazetesi Maariv'in Salı günü yayınladığı köşe yazısında, Kuzey'de "İsrail'in bir saat bile" dayanamayacağı yeni bir terör dengesinin ortaya çıktığı belirtildi.

Gazetenin askeri muhabiri Avi Aşkenazi, yazısında 2000 yılında Güney Lübnan'dan çekilmeden bu yana Hizbullah ile işgal arasındaki çatışmanın gidişatını, savaş dengesini ve angajman kurallarını hatırlattı.

Yazar, "Kuzey'deki herhangi bir çözüm, İsrail'deki karar alıcıların bu terör dengesini ortadan kaldırmak için çalışmasını gerektiriyor" diyerek uyarıda bulundu.

Aşkenazilere göre, Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, İsrail'in geri çekilmesinden önce ve yıllar içinde, "Lübnan'daki güvenlik kuşağı"nda kendi lehine angajman kuralları oluşturmayı başarmıştı; burada "her İsrail saldırısının İsrail'e yapılmasına karar vermişti." sivil bir hedefin Kiryat Şmona'ya ve Celile'deki yerleşim yerlerine roket ateşlenmesine yol açacağını" ve roket fırlatmalarının hedeflerinin "açık alanlar ile yasak alanlar" arasında değiştiğini söyledi.

Daha sonra bunun işgal tarafı içinde geri çekilmenin yoğunlaşmasına ilişkin tartışmaya yol açtığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 10.5.2024 13:29

İLGİLİ HABERLER