Ekonomi
  • 11.1.2008 11:53

FİNANSAL GÖÇ, ANKARA’YI BİR DERİ BİR KEMİK BIRAKIR

Aygün, yaptığı açıklamada, Merkez Bankasının İstanbul'da ''eğreti duracağını'' ifade etti.
      Sinan Aygün, ''Sayın Başbakan bir yandan İstanbul'a vize koymaya çalışıyor, diğer yandan binlerce insanı İstanbul'a taşımak istiyor'' diyerek, bu kararın ardından sıranın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) gelebileceğini ve bu gidişle başkentin sadece adının başkent olacağını ileri sürdü.
      ATO Başkanı Aygün, Ankara Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e bayram ziyareti için gittiklerinde, Merkez Bankasının taşınması üzerine sohbet ettiklerini anlatarak, bu ziyarette 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in ''Merkez Bankasının taşınması Başkentin içinin boşaltılmasıdır. Bu kararı doğru bulmuyorum. İyi ki Anayasanın 3. maddesinde (Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'dır) ifadesi yer alıyor. Yoksa Başkent'i de İstanbul'a taşımaya kalkarlardı) dediğini'' aktardı.
     
      -AVRUPA'DA DA MERKEZ BANKALARI BAŞKENTTE-
      Başta Avrupa olmak üzere pek çok gelişmiş ülkede merkez bankalarının finans merkezleri yerine ülkelerin başkentlerinde bulunduğuna dikkati çeken Aygün, ''Bir şehrin finans merkezi olabilmesi için Merkez Bankasının ille de o şehirde bulunması gerekmiyor'' dedi.
      Bunun dünyada örnekleri olduğunu belirten Aygün, Örneğin, ABD Merkez Bankası (FED) finans merkezi olan New York yerine Washington'da kurulduğunu, İtalya Merkez Bankasının yine bir finans merkezi olan Milano yerine başkent Roma'da bulunduğunu, İsviçre Merkez Bankasının Cenevre ve Zürih'te değil başkent Bern'de olduğunu kaydetti.
      Aygün, İstanbul'un nüfusunun hızlı artışının kentsel açıdan pek çok problemi beraberinde getirmesi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'a vize konmasını gündeme getirdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
      ''Başbakan bir yandan İstanbul'a vize koymaya çalışıyor, diğer yandan da üç kamu bankası ile Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıma konusunda kararlı olduklarını söylüyor. Üstelik İstanbul deprem tehlikesiyle de karşı karşıya. Bu karar hem İstanbul açısından hem de Ankara açısından uygun değildir. Merkez İstanbul'a eğreti durur.
      Merkez Bankası ve diğer üç kamu bankasının taşınmasının aileleriyle birlikte yaklaşık 40 bin kişiyi ilgilendiriyor. Taşınma konusu bu bankaların personellerini de sıkıntıya sokuyor. Hayat pahalılığı, trafiği, ulaşımı, kalabalığı nedeniyle personel de İstanbul'a gitmek istemiyor. Bu demektir ki, yetişmiş personelin büyük bölümü İstanbul'a gitmeyecek. Taşınma olayı giden personel için de kalan personel için de sorun oluşturacak.''
     
      -KARAR YANLIŞ-
      Aygün, Ziraat Bankasının çiftçiye, Halk Bankasının esnafa hizmet verdiğini ve bu kesimlerin de Türkiye nüfusunun yüzde 70'ini oluşturduğunu hatırlatarak, ''Türkiye'nin yüzde 70'ini ilgilendiren bu karar yanlıştır'' diye konuştu.
      Merkez Bankasının mevduat bankası olmadığını, Hazinenin kasası olduğuna da dikkat çeken Aygün, ''Hazine neredeyse Merkez Bankası da orada olmak zorundadır'' dedi.
      Aygün, ''kimseye danışma ihtiyacımız yok'' mantığıyla ortaya konan bu kararın Türkiye'nin Başkent'i Ankara'ya büyük zarar vereceğini belirterek, Ankara milletvekilleri ve Ankara'dan çıkan bakanları konuya duyarlılık göstermeye davet etti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:22

İLGİLİ HABERLER