Ekonomi
  • 11.1.2008 10:33

LEASİNGDEKİ KDV DÜZENLEMESİNDEN GERİ DÖNÜŞ YOK

       Maliye Bakanlığı, yatırım malı niteliğindeki makina ve ekipmanda katma değer vergisi oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi konusunda bir çalışma yapacak.
       "Leasingdeki KDV düzenlemesinden geri dönüş yok" diyen Maliye Bakanı Unakıtan, Bakanlık bürokratlarına, yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekirse, herkese eşit oranda uygulanmak kaydıyla KDV indirimine gidilebileceğini ifade etti.
      Leasingdeki KDV’nin yüzde 1’den yüzde 18’e yükseltilmesine dönük tepkiler, Maliye Bakanlığının ilgili birimlerinde tek tek ele alınarak, tartışıldı.
      Bu çalışmalar sırasında Bakan Unakıtan’ın da, yıllardır vergide eşitsizlik ve adaletsizlik yaratan istisna ve muafiyetleri kaldıracaklarını söylediklerini ve bu çerçevede yasal düzenlemelere gittiklerine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptığı öğrenildi:
      "Daha önce kurumlar vergisinden muaf olan birçok alanda yeniden vergi uygulamasına geçtik. Birçok gelir kalemini stopaj kapsamına aldık.
      Şimdi, leasingte de vergi ayrıcalığına son verdik. A kişisi, leasing ile yatırım yapıyor yüzde 1 KDV ödüyor. B şahsı, aynı işi leasingsiz yapıyor yüzde 18 KDV veriyor. Böyle şey olmaz. Vergide ayrıcalığa karşıyım.
      Vergide adalet diyorsak, o zaman herkese eşit uygulama yapmak durumundayız.
      Yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekiyorsa ve şartlar da elveriyorsa, ileride ayrıcalıklı vergi yerine, yatırım amaçlı bütün makine ve ekipmana yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV uygulayalım. Bu konuda bir çalışma yapalım." -TEŞVİKLİ MALLARDA KDV İSTİSNASI SÜRECEK- Bu arada Maliye Bakanlığından bir üst düzey yetkili, leasingdeki KDV indirimine son verilmesi kararının sadece içeride değil, AB ile tam üyelik müzakereleri için de gerekli olduğunu savundu.
      AB’nin de vergide ayrıcalık yaratan istisna ve muafiyetlere karşı olduğuna dikkat çeken Maliye yetkilisi, "Bu tür ayrıcalıklar zaten eninde sonunda kalkacaktı. Diğer yandan iç piyasada da eşitsizlik yaratan bu uygulama, çeşitli suiistimal olaylarına da yol açmıştı.
      Sistem giderek dejenere olmuştu. Bu da piyasayı bozucu bir etki yapıyordu" dedi.
      Maliye yetkilisi, halen teşvik belgesi alınan malların KDV’den istisna olduğuna da işaret ederek, büyük hacimli yatırımların korunması açısından bu istisnanın devam edeceğini, ancak yatırım amaçlı diğer makine ve ekipmanlar için de ileride duruma göre genel bir vergi indirimine gidilebileceğini vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:22

İLGİLİ HABERLER