Gündem
  • 30.11.2007 08:17

FLAŞ... FLAŞ... ISPARTA'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ, KURTULAN YOK!

İSTANBUL- Isparta seferini yapan World Focus Havayolları'na ait, Atlasjet Havayolları tarafından kiralanan MD83 tipi yolcu uçağı Süleyman Demirel Havalimanı'na iniş için alçalırken, Keçiborlu İlçesi'nin Çukurören ve Kılıç köyleri arasında düştü. Süleyman Demirel Havalimanı'na 12 kilometre uzaklıktaki 1830 metre yükseklikteki Türbetepe'nin zirvsine çakılan uçaktaki 49 yolcu 7 mürettebattan kurtulan olmadı.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Isparta'ya saat 23.20'de havalanması gerekirken, Piriştina seferinden geç dönmesi nedeniyle saat 00.51'de kalkış yapan KK4203 sefer sayılı uçak, saat 01.36'da Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada radardan kayboldu.

Hava Trafik Kontrol Merkezi'nin uçağın kaybolduğu bilgisini vermesi üzerine arama çalışmaları başlatıldı. Bölgedeki arama kurtarma ekipleri ve jadarma başta omak üzere tüm güvenlik birimleri seferber olurken, Hava Kuvvetleri'ne bağlı arama kurtarma helikopterleri görevlendirildi.

Uçağın koordinatlarını uydu aracılığı ile bildiren ELT cihazından sinyal alınamayınca, çevredeki göllerden birine düşmüş olbileceği ihtimali gözönüne alınarak, aramalar buralara da kaydırıldı. Isparta ve Antalya valiliklerinde kriz masaları oluşturuldu.

Uçağın kaybolduğu haberi üzerine yolcu yakınları İstabul Atatürk Havalimanı ile Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na akın ederek, bilgi almaya çalıştı.

PİLOT MEYDANI GÖRMÜŞ

Atlasjet Havyolları CEO'su Kaptan pilot Tuncay Doğaner, kaptan pilotun meydanı gördüğünü söyledi. AtlasJet CEO'su Doğaner'in saat 05.00'te yaptığı açıklama şöyle:

“World Focus Havayolları'na ait AtlasJet Havayolları adına uçuş yapan KK4203 sefer sayılı MD83 tipi yolcu uçağı, İstanbul- Isparta seferini yapmak üzere 00.50'de Atatürk Havalimanı'ndan havaladı. Uçak havalandıktan sonra Isparta meydan üzerinde kuleyle temasa geçilmiş olup, meydan görülmüş ve bu andan itibren uçakla irtibat kesilmiştir. Uçak şu an için kayıp olup arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Uçakta 49 yolcu, 2 kapta 4 hostes, 1 teknisyen 7 müretebat olmak üzere 56 kişi bulunmatadır. Olay ögğrenildiği andan itibaren ilgili bütün birimlerin bilgisi olup, Ulatırma Baknalığı, İçişleri Bakanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'nce gerekli bütün önlemler alınmıştır. Arama krtarma çalışmaları devam etmektedir. Yapılan ilk incelemee hava şartlarında ve uçağın teknik özelliklerinde herhangi negatif bir bilgiye rastlanmamıştır. Gerek Atatürk Havalimanı'nda gerek Isparta Havalimanın'nda, Meydan Valiliği ve personelimiz her türlü önlemi almıştır.”

ENKAZ TERMAL KAMERAYLA BULUNDU

Isparta'nın yanı sıra Afyonkarahisar ve Antalya'da da aranan uçağın akıbetinden yaklaşık 4 saat süreyle haber alınamadı.

Ankara'dan kalkan AS532 Mk1 Cougar tipi özel termal kameraya sahip arama kurtarma helikopteri saat 06.00 sıralarında enkazı Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'nın kuzey batısında yer alan Çukurören ve Kılıç köyleri arasındaki Türbepete'nin zirvesinde buldu.

ULAŞTIRMA BAKANI: HAYAT EMARESİ GÖZÜKMÜYOR

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptığı açıklamada, uçağın inişe geçtiği sırada havalimanının kuzeybatısında Çukurören köyü yakınlarına düştüğünü söyledi. Enkaza ilk ulaşan ekiplerden aldığı bilgiyi aktaran kazada kurtulan olmadığını belirten Bakan Yıldırım, açıklamasında şöyle dedi:

“İlk bulgulara göre bir hayat emaresi gözükmemektedir. Arama kurtarma ekipleri halen çalışmalarını sürdürüyor. Talimatları verdik, kaza kırım ekiplerini oluşturduk. Onlar da hareket etmiş durumdalar. Gerek hava şartları, gerekse ucağın teknik durumu, personel durumu itibarıyla herhangi bir anormal durum söz konusu değil. Ticari nedenlerle kalkışla ilgili bir gecikme var. Yaklaşık 50 dakika gibi bir gecikmeyle kalkıyor. Isparta'da da kuleyle yapılan konuşmada herhangi bir anormallik yok. İniş için alçaldığını söylediği anda irtibat kesiliyor ve kaza meydana geliyor. Kaza nedeni hakkında daha kapsamlı, sağlıklı bilgilere ulaşacağız. Uçakla irtibatın kesildiği saat 01.36. Hemen ilgili birimler görevlenrilmiş, arkadaşlarımız olay yerine intikal etti.”

KURTULAN OLMADI

AtlasJet Havayolları CEO'su Tuncay Doğaner yaptığı açıklamada, “Kurtarma helikopteri uçak enkazının yanına indi maalesef kurtulan kardeşimiz yok” dedi.

Helikopterden verilen bu bilgiler doğrultusunda, arama kurtarma ekipleri Türbetepe'ye yönlendirildi. Çok sayıda Sivil Savunma ekibi ve ambulans Türbetepe'ye sevkedildi, askeri helikopterlerin yanı sıra bir polis helikopteri de enkaz yakınına indi. Sarp dağlık bölgeye ulaşan ekipler dumanlar tüten ve geniş bir alana yayılan enkaza ulaştığında, yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadığını gördü. Orman gözetleme kulesinin hemen altına düşen uçağın gövde ile kuyruk kısmı birbirine yakın iki ayrı yerde bulundu.

AtlasJet Havayolları CEO'su Tuncay Doğaner de yaptığı açıklamada, “Kurtarma helikopteri uçak enkazının yanına indi maalesef kurtulan kardeşimiz yok” dedi.

SIRRI KARAKUTU ÇÖZECEK

Uçağın düştüğü sırada havada koşullarının normal ve mehtap olduğu belirtildi.

Kazayı çok ilginç olarak değerlendiren yetkililer, uçağın düşüş nedeninin karakutu çözülünceye kadar bir sır olarak kacağını söyledi.

DAHA ÖNCE DE KAÇIRILMIŞTI!

      Atlas Jet'in World Focus Havayolları'ndan kiralamış olduğu MD83 tipi uçaklardan biri de geçtiğimiz Ağustos ayında iki hava korsanı tarafından kaçırılıp Tahran'a götürülmek istenmişti.
     
      02.00'DE İNMESİ GEREKİYORDU

      Antalya Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Isparta'ya inişi sırasında düşen uçağın Süleyman Demirel Havalaalanı'nda yaptığı açıklamada, “Tarifeli Atlasjet uçağı 00.50'de İstanbul'dan havalanmıştı. Isparta'ya iniş sinyali verdiği sırada radardan kayboldu. Şu ana kadar herhangi bir haber alınamadı. Burdur, Afyonkarahisar ve diğer komşu illere haber verildi. Valimiz Şemsettin Uzun başkanlığında havaalanında bir kriz masası oluşturduk. Yolcu yakınları da alanda bekliyor. Uçağın 02.00'de Isparta'ya inmesi gerekiyordu. Alanda çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibini hazır bekletiyoruz'' diye konuştu.
     
      UÇAK NEDEN GEÇ KALKTI

      World Focus Havayolları'na ait TC-AKM tesçil işaretli MD83 tipi yolcu uçağının İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 1.5 saat rötarlı kalkmasının nedeni Priştina'dan geç gelmesi olarak açıklandı. Atlasjet Havayolları'ndan yapılan açıklamada, 'MD83 sefer sayılı KK 4203 23.20 İstanbul-Isparta seferini yapan yolcu uçağı Priştina'dan İstanbul'a gecikmeli olarak gelmesi sebebiyle 00.50'de rötarlı olarak kalkmıştır'' denildi.
     
Düşen uçak 1994 modeldi
      ISPARTA'da düşen MD83 tipi yolcu uçağı 185 imalat numarası ile 1994'te üretildi. Çift motorlu, 165 koltuk kapasiteli TC-AKM tescil işaretli uçak, World Focus Havayolları'ndan önce 1994-1999 arasında Amerikan Reno Air, 1999- 2001 arasında Amerikan Havayolları, 2001-2005 arasında Türk Free Bird Havayolları'nda uçtu.
      World Focus Havayolları tarafından 20 Mayıs 2005'te filoya katılan uçak, bir dönem Türk Hava Yolları'na da kiralandı. MD83 tipi uçak, 29 Temmuz 2007'de uçuş ekipleriyle birlikte Atlasjet'e kiralandı.
     
      TEKNİK ÖZELLİKLERİ

      Düşen uçağın teknik özellikleri şöyle:
      Tescil işareti: TC-AKM.
      İmalat numarası: 185.
      İmalat yılı: 1994.
      Yolcu kapasitesi: 165.
      Maksimum kalkış ağırlığı: 72 bin 500 kg.
      Yakıt kapasitesi: 22 bin 650 kg.
      Motor tipi: Pratt&Whitney JT8D-219.
      Seyir hızı: 900 km/saat.
      Menzili: 4 bin 850 km.
      Kanat açıklığı: 32.87 metre.
      Gövde uzunluğu: 45.06 metre.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER