Sağlık
  • 23.7.2008 02:49

GEBELİKTE İÇİLEN SİGARA BEBEĞİ ERİTİYOR!..

Bebeğinizi kucağınıza alacağınız o mutlu an için günleri sayarken içtiğiniz her sigara bebeğinize zarar veriyor. Üstelik günde içtiğiniz bir sigara bile! Çünkü sigarada bulunan nikotin; rahimdeki damarlarda kasılmaya neden olarak, rahimden bebeğin eşine giden kan akımının debisini düşürüyor ve bebeğin gelişimini engelliyor.Hamilelik döneminde sigara kullanmak, yalnızca anneyi değil, henüz hayata gözlerini açmamış bebeğin de sağlığını tehdit ediyor. Medical Park Fatih Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Seçil Öztürk; hamilelikte sigara kullanımının sağlık açısından zararlarını anlattı: Sigaranın gebelikte olumsuz etkileri nelerdir? Sigara ve tütün içeren bütün (puro, pipo vs.) maddelerin vücudumuz üzerine sayısız olumsuz etkisi vardır ve gebelikte hem anne hem bebek sağlığını ciddi tehdit etmektedir.

Sigarada bildiğiniz üzere bağımlılık yapan madde nikotindir. Nikotin; rahimdeki damarlarda kasılmaya neden olarak, rahimden bebeğin eşine giden kan akımının debisini düşürür ve bebeğin gelişimini engeller. Dış gebelik ve düşük riskini artırır. Bebeğin eşinin rahim ağzına veya o bölgeye yakın bir yere yerleşmesi olayının sigara içenlerde daha sık görüldüğü izlenmiştir.

Aynı zamanda bebeğin eşinin gebeliğin özellikle son 3 ayında doğumdan önce ayrılması ve iç kanamalara sebep olduğu dekolman dediğimiz durumlara da bu kişilerde daha fazla rastlanmaktadır. Sonuçta bu iki durum da; gebelikte sadece bebeği değil, anne hayatını da tehdit eden, ölümcül kanamalara sebep olabilen ve yakın takip gerektiren durumlardır. Aynı zamanda bebeğin anne karnında ölme riskinin de sigara ile 10 kat arttığı izlenmiştir.

BEBEĞiN KiLOSU DÜŞÜYOR

Bu durum bebeğin doğum kilosunu ve gelişimini etkiler mi?

Tabii. Yapılan araştırmalarda günlük içilen sigara sayısına orantılı olarak bebeğin kilosunun da düştüğü gözlenmiştir. Günde 10 sigaranın üstünde içen hastalarda normal yeni doğan kilosunda 200 gr azalma olduğu ve bunun sigara sayısı ile orantılı olarak arttığı tespit edilmiştir.

Bundan sakın günde 1 – 2 tane zararsız diye algılanmasın! Sigara gebelikte tamamen bırakılmalıdır. Bir de sürekli sigara içmek yani bir diğer tabirle genellersek tabajizm (tütün bağımlılığı), karbondioksit prodükte ettirir ki, bu kısmi olarak hemoglobine bağlanır ve bebeğe giden oksijen kapasitesini yüzde 20 azaltır. Bu da bebeğin gelişmesini olumsuz etkiler. Unutmamalı ki bir de pasif içicilik vardır; burada anne sigara içmez ama içilen ortamda sürekli bulunur ve bu bile bebeğin gelişimini olumsuz etkiler.

Sigara kullanımının kadınlar üzerindeki diğer etkileri nelerdir?

Sigara kullanımının gebelik üzerine olumsuz etkileri dışında, kadın sağlığı üzerinde; koroner kalp hastalığı riskini artırması, kronik bronşit ve akciğer kanseri riskini artırması gibi hepimizin bildiği durumlar vardır. Ayrıca, rahim ağzı kanserinin de risk faktörleri arasında sigara bulunmaktadır. Bir de kadınların estetiğe ne kadar önem verdiğini düşündüğümüzde, sigaranın cilde verdiği o sarı mat hastalıklı görüntü, tırnakları sarartması, diş problemlerini artırması ve vücut kokusunun dahi etkilendiğini bildiğimizde aslında kadınlardan ne kadar uzak olması gerektiğini daha iyi anlamış olacağız.

Gebelikte sigara kullanımında TÜRKiYE’NiN DURUMU NEDiR?

Maalesef ülkemizde özellikle kadınlar arasında sigara alışkanlığı eskiye oranla artmaktadır. Başta bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de müthiş bir pazarlama tekniğiyle özendirici reklamlar ile insanları sigaraya teşvik ettiler ve sevdirdiler. Hatta ince süslü sigaralar neredeyse kadınlar için aksesuar gibi kullanılıp sonra alışkanlıkla biten bir araç oldu.

Her ne kadar artık batı toplumların da ve bizde de yavaş yavaş sigaraya karşı önlemler alınsa da, sigaranın insanlar arasında sosyal ortamda paylaşılabilen bir keyif maddesi olması, insanı farkında olmadan sigara bağımlısı yapıyor. Bu ortamlarda önce keyif olsun, sohbete, çaya, eşlik etsin veya aksesuar olarak ‘elimde ince bir sigaram da kıyafetimi tamamlasın’ (sigaranın aksesuar gibi kullanıldığını, hastalarımın bir kısmının sigaraya nasıl başladıklarını anlattıklarında saptadığım bir örnektir) derken insanlar birden kendilerini tiryaki olarak buluyorlar. Çünkü içerken vücudumuzda nikotin reseptörleri olduğundan vücut alışıp bağımlılık başlıyor.

MOTiVE OLARAK BIRAKIN

Sigara bağımlılığı nasıl bir bağımlılıktır?

Bütün bağımlılıklar gibi nikotin bağımlılığı da özgürlüğü kısıtlayan bir faktördür. Tütünle provoke edilen bağımlılık; çift taraflıdır: farmakolojik ve psikolojik.

Nasıl bırakılmalıdır, önerileriniz nelerdir?

- Motive olmak
- Kararı kendi kendine almak
- Yardım almaktan kaçmamak en etkili yollardır. Ama başka şekilde, mesela spor yaparak bu alışkanlıktan uzaklaşabilirsiniz.

Her şeyden önce hastanın kendi isteğiyle sigarayı bırakmaya karar vermesi ve gerçekten istemesi gerekmektedir. Kendisi istemediği sürece maalesef yardımcı metotlar işe yaramamaktadır.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:40

İLGİLİ HABERLER