Gündem
  • 4.6.2007 10:58

GENELKURMAY'DAN TÜRKÇE KİTABI

Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı (ATASE) yayınlarından çıkan "Türkçenin Doğru Kullanımı(İletişim, Etkili Konuşma, Yazma ve Okuma Kılavuzu)" adlı 146 sayfalık kitap, Dr. Kıdemli Albay Ömer Erenoğlu tarafından yayına hazırlandı, Selma Otçu tarafından düzenlendi. ATASE Başkanı ve Yayın Kurulu Başkanı Korgeneral Eyüp Kaptan, kitabın önsözünde, dilin, insanlık tarihiyle beraber ortaya çıkan ve süregelen bir olgu olduğunu belirterek, bu süreçte insan ve iletişimin birbirine koşut olarak gelişim gösterdiğini vurguladı. Dilin, kültürün en temel ögesi olarak insanlar arası iletişimde en etkin araç olarak kabul edildiğine işaret eden Korgeneral Kaptan, dilin düşünceyi etkilemesi, kültürel değerleri nesilden nesile aktarması ve millete yön vermesinin de yaşamsal önem arz ettiğini dile getirdi. Dilin düşünce ile etkileşimi göz önüne alındığında, dilde oluşabilecek kirlenmenin zaman içinde milli kültür yapısını da bozabileceğine dikkati çeken Korgeneral Kaptan, şunları kaydetti: "Dilde meydana gelen kirlenmeye, yabancı dillerden dilimize giren çok sayıda sözcük ve dilimizin yanlış kullanımı neden olmaktadır. Yabancı sözcükler, dilbilimin öngördüğü incelemeden geçirilmeden kullanılmamalıdır. Bu sözcüklerin yerine Türkçe karşılığı olanların kullanılmasına özen gösterilmelidir. Atatürk, Türk kimliği ve kültürünün en önemli unsuru olarak Türkçeyi görmüştür. Ulu önder, ’Milli his ve dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin inkişafında başlıca müessirdir. Türk dili dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin. Ülkesinin yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır’ diyerek dilimizin önemini ve yabancı dillerden korunması gerektiğini ortaya koymuştur."
     
     TDK’NIN SÖZLÜK VE YAZIM KILAVUZU ESAS ALINMALI
      Korgeneral Kaptan, ancak sonraki dönemlerde Türk dilinde kirlenmenin başladığını, son yıllarda bu kirlenmenin daha da arttığını belirterek, şöyle devam etti:
      "Bu kirliliğin önlenebilmesi için Türkçemiz doğru kullanılmalı, yabancı sözcüklerden arındırılmalı, yazım kurallarına uyulmalı, yazılı anlatımlarda, Türk Dil Kurumunun (TDK) en son hazırladığı ’Türkçe Sözlük’ ve ’Yazım Kılavuzu’ esas alınmalı, bilişim ve iletişim teknolojisi takip edilmelidir.
      Günümüzde gelişen teknoloji ile uzaklar yakın olmakta, pek çok eylem iletişim araçlarıyla gerçekleştirilebilmektedir. Bu araçları kullanırken gereksinim duyacağımız en önemli araç dildir. Dili doğru kullanmak, insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştıracak, aynı zamanda milli kimlik ve kültürümüzün korunmasına katkı sağlayacaktır.
      Bu kitap, iletişimi, etkili konuşma, yazma ve okuma becerisini geliştirerek, personelin kendisini daha iyi ifade etmesi, sağlıklı iletişim kurması, okuma alışkanlığı kazanması ve sonuç olarak Türkçeyi doğru kullanması amaçlanarak hazırlanmıştır. Yararlı olacağını umuyoruz." Kitap, "Türkçenin Doğru Kullanımı", "İletişim", "İletişimin Temel Beceri Unsurları", "İletişimin Destek Unsurları", "Etkili İletişimin Basamakları" ve "Yazışmalarda Dikkat Edilmesi Gereken Konular" başlıklarından oluşuyor.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:24

İLGİLİ HABERLER