Sağlık
  • 25.9.2004 09:58

GIDALAR DUYGULARI ETKİLER Mİ?

YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA - Çalışmalar bazı vitaminlerin eksikliğinin insanlarda duygu durumunu etkilediğini ortaya çıkardı. Araştırmalara göre, Tiamin, Folik asit, Vitamin B6, Vitamin Bi2 eksikliği depresyona neden oluyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan, "SB Diyalog" dergisinde yer alan habere göre, Omega-3 yağ asitleri eksikliği de depresyona ve duygu durum dalgalanmalarına yol açıyor. Harvardlı psikiyatristler, manik depresyonlu hastaların Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslendiğinde daha uzun süre remisyonda kaldığını tespit etti. Duygu durumu ile yiyecekler arasındaki ilişkiyi İlk olarak, "Managing Your Mind and Mood Through Food" kitabının yazarı Ludith Wurtman popülarize etti. Wurtman, çok basitçe, sadece karbonhidratlardan oluşan ayrı öğünlerle gerilim ve stresin önlenebileceğini ileri sürüyor ve zihinsel keskinliği artırmak için de protein yemeyi tavsiye ediyor. Son zamanlarda çikolatanın da duygu durumu ile sıkı ilişkisi olduğu ortaya atıldı. Çikolatanın adet görmek üzere olan kadınları neşelendirdiği çeşitli çalışmalarla desteklendi. Bu konuda şöyle bir teori bile üretildi:
"Çikolatanın içindeki kimyasal maddeler adet dönemindeki hormonal değişimleri dengeliyor".
Dergide yer alan habere göre bu konudaki tartışmalar uzayacağa benziyor. "En iyisi ne yediğiniz kadar, kimlerle yediğinize, nasıl yediğinize, nasıl bir duygu ile yediğinize dikkat edin" uyarısı yapan uzmanlar, "Haftada iki öğün de olsa balık yemeyi, her fırsatta yeşil meyve ve sebze yemeyi, ikram edilen çikolataları geri çevirmeden almayı kural haline getirin" dediler.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:58

İLGİLİ HABERLER