Ekonomi
  • 31.5.2006 00:13

GİMA'DAN ALIŞ VERİŞ KARTI ÇIKARANLAR YANDI!..

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, Gima'nın kredi kartı yönetim sistemine yapılan korsan saldırı ve kredi kartı bilgilerinin kopyalanmasıyla ilgili olarak, "Şu ana kadar kopyalandığından şüphelenilen toplam 9 bin 229 adet kredi kartı tespit edilmiş olup, sahte işlem gerçekleşmiş olan adeti 206'dır" dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özinal, bankalar tarafından şüpheli bazı kart işlemlerinin tespit edilmesiyle birlikte, Gima'nın kredi kartları yönetim sistemine bir korsan saldırı ihtimali doğduğunun 17 Mayıs 2006 tarihinde Gima yönetimine bildirildiğini, kaydetti.


"Sistem içinde kapsamlı bir araştırma gerçekleştirilmiş ve şüpheli uygulamalar Gima yönetimi tarafından derhal durdurulmuştur" diyen Özinal, Gima yönetiminin dün Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğunu, konunun adalete intikal ettirildiğini, ayrıca şüphelilerle ilgili bir listenin de Emniyet yetkilileriyle paylaşıldığını anlattı.

 
Bankalar, BKM ve Gima yönetiminin hızlı hareket etmesi neticesinde olası büyük bir zararın gerçekleşmeden önlenmiş olduğunu belirten Özinal, "Şu ana kadar kopyalandığından şüphelenilen toplam 9 bin 229 adet kredi kartı tespit edilmiş olup, sahte işlem gerçekleşmiş olan adeti 206'dır. Tüm bu kartlar kullanıma kapatılarak yenileri müşterilere gönderilmiştir. Genel olarak da konu ile ilgili tüm önlemler alınmış olup, hiçbir kredi kartı müşterisi bu durumdan ötürü herhangi bir mağduriyet yaşamayacaktır" dedi.


Gima mağazalarına gerçekleşen saldırının, Gima özelinde bir durum olup, tüm kartlı ödeme sistemleri için bir tehdit olarak görülmediğini de ifade eden Özinal, Gima'da da gerekli işlem değişikliği yapıldığını ve olayın önüne geçildiğini, tüketicilerin kredi kartlarını günlük yaşantılarında kullanmalarında hiçbir sakınca olmadığını bildirdi.
chip&Pin uygulamasının da bu konunun ortaya çıkmasında yol gösterici olduğunu aktaran Özinal, şunları kaydetti:


"31 Mart 2006 tarihinde ülke çapında başlatılmış olan chip&pin uygulamasının yaygınlaşması ile birlikte bu tip hadiselerin de önüne daha da rahat geçilebilecektir. Çünkü chip&pin uygulaması ile gerçekleşen kredi kartı işlemlerinde, çip üzerindeki bilgilerin alınarak sahte bir kart üretilmesi imkanı bulunmamaktadır. Gima mağazalarında bahsi geçen kart bilgilerinin alınması konusunda, kartların çipli ya da çipsiz olmalarından bağımsız, manyetik şerit ile işlem yapılan kart bilgilerinin alınması durumu söz konusu olmuştur. İşlemlerin çip ile şifre girilerek yapılması durumunda bu tip bir sahtekarlık söz konusu olmayacaktır."


Chip'e rağmen bu olayın olmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Özinal, "Kopyalanan bilgilerle bundan sonra bir şey yapılabilir mi?" sorusu üzerine de "Hayır, çünkü kopyalandığından şüphe edilen kartlar için gerekli önlemler alındığı için zaten ileride olası bir sahtekarlığın da önüne geçilmiş oldu. Bundan sonrası için bu bir sorun olmayacak" yanıtını verdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:06

İLGİLİ HABERLER