Gündem
  • 13.7.2019 20:47

Gönül Tercümanı Teknolojik Alet: Necomimi

Piyasaya çıkar çıkmaz biten bir ürün. Satıcısı için rüya gibi fakat alıcılar kuyruktalar ve kuyruk uzamakta. Ünü dalga dalga yayılan ve bulunması çok zor olan Necomimi’yi kullanınca hayatın akışı neden değişiyor?

Vücudumuzda bazı organlarımızın eksik olduğunu düşünüyorsanız haklısınız. Mesela kanatlarımız olsaydı kuşlar gibi uçabilirdik ve bisiklet kiralama şirketleri iflas ederdi. 2 yerine 4 veya 6 kolumuz olsaydı muhtemelen çok güzel bateri çalardık, hatta kendi orkestramızı tek başımıza kurabilirdik. Peki ya duygularımızı dışa vuracak tüylü tüylü kulaklarımız olsaydı?

Karşımızdakinin ne düşündüğü, ne hissettiği, dilinin söylediği ile gönlünden geçenin bir olup olmadığı en çok merak ettiğimiz şeyler arasında olmuştur. “Çok zor bir insan, onu anlamakta güçlük çekiyorum” diye bahsettiğimiz kimseler aslında nasıl bir duygu hali içerisinde olduğunu bir türlü anlayamadığımız insanlardır.

Özellikle duygusal anlamda ilgi duyduğumuz kişinin ne düşündüğü, bizimle ilgili ne gibi hisleri olduğunu öğrenmek için kaç geceyi uykusuz geçirmişizdir kim bilir. Sevdiğimiz insanın hislerini anlayabilmek adına ne şiirler yazılmış, ne besteler yapılmış, ne şarkılar söylenmiştir. Acaba aşkımız karşılıksız mı kalmıştır? Yoksa o da bizden hoşlanmış ancak bir türlü belli mi edememiştir? Güzel bir söz söylediğimizde gerçekten hoşuna gitmiş midir? Ya da bir şaka yaptığımızda buna içtenlikle gülmüş müdür? Pek çoğumuz bu sorularla bazen yıllarca boğuşmuşuzdur.

Ancak duygular hakkında bu belirsiz zamanlarda çok yakında tarih oluyor. Her yeni buluşla hayatımızdaki bir başka zorluğu ortadan kaldıran ya da bir boşluğu dolduran teknoloji, Necomimi adlı cihaz ile artık duygularımıza da tercüman oluyor.

Japoncada ‘Kedi Kulakları’ anlamına gelen Necomimi, adından da anlaşılacağı üzere Japon mucitlerin tasarladığı bir cihaz. Adını da kedi kulaklarına benzemesinden ve cihazın bu kulakları duygu durumlarına göre oynatmasından alıyor.

Üzerindeki sensörler sayesinde kullanıcısının duygu durumunu gösteren Necomimi, kullanıcı sinirli ya da bir konuya konsantre olmuş durumda ise kulaklarını havaya kaldırıyor. Kulakların aşağıya düşürmesi ise kullanıcısının rahatladığını gösteriyor. Oyun oynama ya da kitap okuma gibi durumlarda kulaklar dairesel bir hareketle dönüyor. Yani birinin yanında kulakları dönen bir Necomimi gördüğünüzde, onun meşgul olduğunu ve rahatsız etmemeniz gerektiğini anlamanız artık daha kolay. Beyin aktivitesinin düşük olduğu zamanlarda ise cihazın kulakları öne arkaya hareket ederek kullanıcısının dalgın halde olduğunu ele veriyor.

Necomimi'nin üzerinde bulunan iki beyin dalgası sensörü, kullanıcısının duygusal durumunu tespit edip dış dünyaya iletiyor. Sensörlerden biri alın bölgesine, diğeri ise kulağın üzerine yerleştiriliyor. Kullanıcı kendisi de elektronik bir tablet aracılığıyla beyin aktivitesini takip edebiliyor.

Cihaz ilk etapta sıradan bir günde duygusal durumumuzu ele veren bir casus gibi görülse de, aslında yapılış amacı çok daha farklı. Necomimi’nin asıl hedef kitlesi aklından geçenleri okumaya çalıştığımız platonik aşkımız, patronumuz ya da arkadaşlarımız değil. Necomimi ne düşündüğünü, o anda ne hissettiğini hemen anlayamadığımız hastalar, yaşlılar ve bebeklerin iletişim kanallarını daha güçlü kılmak amacıyla tasarlanmış bir aygıt. Tabii piyasaya çıkması ile birlikte düşüncelerini ifade etmekte zorlanan insanlar tarafından rağbet gördüğü için şu an yok satıyor.

Yok satıyor olması ürünün fiyatını tabii ki yükseltiyor çünkü şu an Necomimi üretici firmasına göre fiyatı tam olarak belli olmamakla birlikte, birkaç yüz dolar civarında olacağı değerlendiriliyor. Fiyatı belli olduğunda Ebay.com, Amazon.com ve benzeri yerel sitelerde satılacağı yazıyor. Doların ülkemizdeki durumu göz önüne alındığında, Türkiye’de satışa sunulduğunda sabırlı olup indirimkodu.com gibi kupon siteleri üzerinden verilecek kodları beklemek daha tasarruflu bir alışveriş sağlayabilir. Cihazı satan siteler yaygınlaştığında fiyat karşılaştırma motorları da mutlaka işe yarayacaktır.

Yeni bir ürün olduğu için duygularımızı ne derecede ve ne kadar doğruluk payı ile yansıtacağı tam olarak bilinmeyen Necomimi’nin, eğer vadettiği başarıyı sağlayabilirse insan iletişimde yepyeni bir dönemin kapılarını aralayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak yapılan ilk testlerden çıkan sonuçlara ve ilk kullanıcı yorumlarına bakacak olursak Necomimi tam bir “Gönül Tercümanı”.

Duygularımızı aktaramayıp, okul sıralarına kalpler ve isimler kazıdığımız dönemlerin yerini hemen yanı başımızda kulaklarını oynatarak bizim yerimize duygu tellallığı yapan robotik kedi türevlerinin alması, çok yakın bir gelecekte mümkün gibi duruyor.

 

 

Güncellenme Tarihi : 13.7.2019 20:48

İLGİLİ HABERLER