Bilim
  • 19.10.2005 14:30

GOOGLE, ABD BAŞKANI BUSH'U ŞOK ETMEYE DEVAM EDİYOR!..

>(HABER VİTRİNİ / ÖZEL)

1- www.google.com sayfasını açın,

2- Arama motoruna "failure" (başarısızlık, başarısız kişi; fiyasko) yazın.

3- "Search" (Google'da ara) yerine "I'm feeling Lucky" (kendimi sanşlı hissediyorum)'u tıklayın.

İşte karşınıza çıkan sayfa...

Son günlerde 'sanal alem'de en çok konuşulan olaylardan birisi işte bu 3 adımlık işlem yerine getirildiğinde karşılaşılan sonuç. Çok konuşuluyor olmasının sebebi kullanıcıların "başarısızlık" yazdıklarında karşılarında ABD Başkanı George W. Bush'un biyografisini görmeleri...

Aslında ilk olarak; 2003 yılının Aralık ayında, Google'da arama satırına "miserable failure" ("sefil başarısızlık" / "rezil rüsva") yazıldığında, arama sonuçları arasında birinci sırada ABD Başkanı George W. Bush'un resmi biyografisinin çıktığı haberlere taşınmıştı.

Irak Savaşı esnasında ise internet kullancıları “weapons of mass destruction” (kitle imha silahları) araması yaptıklarında, “These Weapons of Mass Destruction cannot be displayed” sayfası açılıyordu.

Son olarak ortaya çıkan "failure" olayı ise önceki iki olaydan daha hızlı şekilde yayıldı ve yayılmaya da devam ediyor. Birçok internet sitesinde 'Bush' ve 'başarısızlığı' konuşuluyor. Bu konudaki mailler birçok kişiye ulaşmaya devam ediyor.

Tüm bunlardan sonra gözlerin çevrildiği Google; "failure" aramaları hakkında, resmi 'blog'unda 1 ay önce bir açıklama yaptı. 'Şüpheleri gidermek' için yapılan açıklamada Google'ın sonuçlara nasıl ulaştığı anlatıldı. Ve 'politik taraf tutma' eleştirileri reddedildi.

Google'ın açıklamasında da sözü geçen ve 'Bush'un biyografisini karşımıza getiren' sistem, 'Google bombing' olarak biliniyor ve bir sayfaya birçok başka sayfadan bağlantı (link) verilmesiyle ortaya çıkıyor.

'Google bombing' sistemi ilk olarak Adam Mathes'in 2001'de "talentless hack" (yeteneksiz hack) olarak girilen aramalara, bir arkadaşının sitesini linklemesiyle gündeme gelmişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:51

İLGİLİ HABERLER