Sağlık
  • 5.5.2007 11:00

GÖZLERE KÜRESEL ISINMA TEHDİDİ

Ramazan Ercan - Küresel ısınmayla birlikte artan güneşli gün sayısının beraberinde daha fazla zararlı ışınları getirdiği, buna karşı önlem alınmaması halinde ışınların insanları kör olma noktasına getirebileceği bildirildi.


      İzmir’de özel bir hastanenin Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Safiye Can Küçükgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmayla birlikte aydınlık ve güneşli gün sayısında artış yaşandığını, bununla birlikte insanların zararlı ışınlara daha fazla maruz kaldığını belirtti.
      Ozon tabakasının giderek incelmesiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Küçükgil, şöyle konuştu:


      "Göze ulaşan zararlı ultraviyole (mor ötesi) ve kısa dalga boylu ışınlar, gözde katarakt ve görme merkezinde sarı nokta hastalığı diye bilinen görmeyi kalıcı olarak bozan hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıklar yaşam kalitesini bozan oldukça ciddi hastalıklardır. Makula dejeneresansı denilen bazı hastalık türlerindeyse tedavi imkanı yoktur.


      Ultraviyole ışınları, gözde uzun sürede katarakt ve makula hastalığına yol açmanın yanı sıra ışınlara direkt maruz kalmayla yanma, batma, kuruluk, sulanma, ışıktan aşırı rahatsızlık, göz kapaklarını açmakta zorluk gibi şikayetler de ortaya çıkabilir. Ayrıca pterijyum dediğimiz gözün iç kısmında gözbebeğine et yürümesi hastalığının güneşli bölgelerde yaşayan, gözünü şapka ya da güneş gözlüğüyle korumayı ihmal eden kişilerde geliştiğini de sıklıkla tespit etmekteyiz."
     
     GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNÜN ÖNEMİ
      Güneş gözlüğünün aksesuar olmaktan çok, göz sağlığı için gerekli bir araç olarak kabul edilmesi gerektiğine dikkati çeken Küçükgil, gözlüğün sağlık malzemesi olarak kullanılması gerektiğini vurguladı.


      "Gözü güneşin zararlı ışınlarından korumak için yalnız yazın değil, kış aylarında da güneş gözlüğü takılmalı" diyen Küçükgil, ayrıca çocukların da hem kullanma alışkanlığını edinmek, hem de ilerde onları bekleyen riskleri uzaklaştırmak için güneş gözlüğü kullanmasında fayda olduğunu söyledi.
      Küçükgil, şu bilgileri verdi:


      "Güneş gözlüğü, sadece gözü fazla ışıktan korumak için değil, zararlı ultraviyole ışınlarını önlemek için kullanılmalıdır. Güneş ışınlarından yararlanmayı tabii ki ihmal etmemeliyiz, ancak direkt olarak güneş ışığına bakılmamalıdır. Güneşe direkt bakıldığında, güneş gözlüklerinin de yeterince koruyucu olmayacağı unutulmamalıdır. Gözlerimizi güneşin zararlı etkilerinden korumak amacıyla güneşli havalarda, ışıktan rahatsız olmasak dahi, güneş gözlüğü kullanmalıyız. Güneş gözlüklerini seçerken özellikle kaliteli camları seçmeliyiz ve ultraviyoleden koruyup korumadığına dikkat etmeliyiz.


      Sadece renkli olup ultraviyole filtre edici özelliği olmayan camlar, göz bebeğinin fazla büyümesine neden olduğu için zararlı ışınlar göze daha çok girerek, retina da görmeyi sağlayan hücrelerde bozulmalar oluşturur. Kalitesiz güneş gözlükleri bu nedenle daha da zararlı olabilmektedir."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:29

İLGİLİ HABERLER