Gündem
  • 22.10.2008 20:42

GÜL: 250 MİLYON AVRO KATKIDA BULUNDUK, SADECE 50 MİLYON AVRO FAYDALANABİLDİK

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB'nin çerçeve programlarına katıldığını ve 6. çerçeve programına 250 milyon Avro'ya yakın katkıda bulunduğunu belirterek, ''Ama üzülerek ifade ediyorum ki biz buradan sadece 50 milyon Avro civarında faydalanabildik'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul Ticaret Üniversitesinin 2008-2009 akademik yılı ve Küçükyalı yerleşkesinin açılışı nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türk üniversitelerinin, sadece milli fonlardan değil, başta AB olmak üzere uluslararası tüm fonlardan araştırma-geliştirme konularında faydalanmaları için ne gerekiyorsa yapmaları gerektiğini söyledi. Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Türkiye, AB'nin çerçeve programlarına iştirak ediyor. 6. çerçeve programına Türkiye 250 milyon Avro'ya yakın katkıda bulunmuştur. Ama üzülerek ifade ediyorum, biz bundan sadece 50 milyon Avro civarında faydalanabildik. Yeteri kadar proje sunmadığımız için, yeteri kadar talepte bulunmadığımız için bu kadar ancak alabildik. Biz en gelişmiş ülkelerin araştırma ve geliştirmelerini sübvanse etmiş olduk bir nevi. Onlara katkı sağlamış olduk. Halbuki bizim, daha çok ihtiyacı olan bir ülke olarak katkımızdan daha çoğunu almamız gerekirdi. Bu acı bir gerçek. Şimdi 7. çerçeve programına Türkiye daha dikkatli bir şekilde katılacak. 400 milyon Avro'ya yakın katkı sağlayacak. İnanıyorum ki bu sefer verdiğimizden daha çoğunu alacağız. Çünkü bütün üniversitelerde, bütün Türkiye'de bu yönde bir uyanış başladığını görüyorum. Bu konuda çok ihmalkar davrandık geçen yıllarda. Burada sadece üniversitelere iş düşmüyor, iş dünyamıza da iş düşüyor. Çünkü iş dünyasının da sadece gördüğünü aynen taklit eden ve üreten bir iş dünyası olmaktan çıkması gerekir. İş dünyasının da araştırma geliştirme konusunda bir bölümü olması, orada projeler geliştirilmesi ve üniversitelerle işbirliği yapılarak finansman sağlanması konusunda ilgili kurumlarla ilişkili olması çok önemli. Bu işin önemli bir misyon olduğuna inanıyorum.''

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:05

İLGİLİ HABERLER