Gündem
  • 7.10.2009 14:55

GÜL: BELKİ BİZ AVRUPA'YI İSTEMEYECEĞİZ

Gül, terörizme başvuranların Kürt kökenli vatandaşları temsil etmediğini belirterek, "Türkiye’de terörizm için hiçbir gerekçe görmüyorum" dedi.

Affın olup olmayacağı sorulması üzerine "Eve dönüş" yasasına işaret eden Gül, "Demokrasi standartları yükseltildiği zaman bundan tüm vatandaşlar yararlanıyor ve değişim doğal bir biçimde gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

- Perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Paris’teki Grand Palais’te "Bizans’tan İstanbul’a" sergisinin açılışını yapacak olan Gül, Fransa’nın Türkiye’nin AB üyeliği karşıtlığı konusunda Sarkozy’ye ne diyeceği soruldu

Gül, Fransa’ya "Türk Mevsimi" etkinlikleri için geldiğini ancak Sarkozy ile bir görüşme yapacağını belirterek "Ülkelerin bazı konulara ilişkin farklı görüşleri olması doğal ancak ilişkilerimizin çok köklü olduğu ve ortak çıkarlara dayandığı unutulmamalı. Aramızda herhangi bir çıkar çatışmasını görmüyorum" dedi.

- "Cumhurbaşkanı Gül'e Avrupa’nın bir kısmının rTürkiye'yi Avrupa'da istememelerinin reformları zorluyor mu?"

Gül, "Bu, başlıca sorundur. Süreç kısa vadede zor ancak uzun vadede çok yararlı. Bunu tamamladığımız gün, Türkiye bugünden çok farklı bir Türkiye olacak. O zaman belki o Türkiye, Fransızların ve başkalarının tüm kuşkularının üstesinden gelebilecek veya belki Türkler artık Avrupa’yı istemeyecek, belki Norveç’in seçtiği yolu tercih ederiz" dedi.

- Ermenistan ile ilişkilerin tam normalleşmesi için Türkiye’nin "soykırım" konusunu ele almaya hazır mı?

"Gerçeğin ortaya çıkarılması için bir tarih komisyonunun kurulmasını arzuediyoruz" diyen Gül, her iki tarafta acılan yaşandığını vurguladı ve "Eğer, geçmişteki düşmanlıklar göz önünde tutulursa Fransa ve Almanya bugün müttefik olmazdı. Bizim amacımız, çocuklarımızın geleceği için tüm bu bölgede barış, istikrar ve işbirliği" sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 14:43

İLGİLİ HABERLER