Gündem
  • 28.11.2012 17:16

Atalay, dokunulmazlık tartışmalarına ne dedi ?

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Bu dokunulmazlıkları gündeme getiren, savcıları çalışmaya sevk eden vesile, milletvekillerinin teröristlerle gidip buluşması, onlarla kucaklaşmasıdır. Tam da şehitlerimizin geldiği günlerde, askeri şehit eden teröristlerle milletvekilleri gidip kucaklaşıyorlar. Bu görüntü Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Herkesi, hepimizi üzdü. Böyle birşey olamaz.'' dedi.
          Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında faaliyet gösteren ve ''İnsani Yardım Gücü'' anlamına gelen Hopefor adı verilen girişimin konferansına 40 ülkeden bakan, bürokrat ve uzman seviyesinde katılım olduğunu bildirdi. Afetlerin bugün insanlığın önündeki önemli sorunlardan olduğuna değinen Atalay, afetlerin yarattığı etkilerin, güçlü ülkeler için bile zorlayıcı olduğunun altını çizdi.
     Beşir Atalay, Türkiye'nin Marmara Depremi'nin ardından büyük bir toparlanma gösterdiğini, gerek devlet kurumları gerekse sivil toplum kuruluşlarının önemli bir gelişme kaydettiğini belirtti. Afetzedelerin ihtiyaçlarının geçmişe göre çok daha hızlı karşılandığını vurgulayan Atalay, Antalya'daki konferansa katılan Birleşmiş Milletler yetkililerinin de, Türkiye'nin bu tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söylediğini anlattı.
    
     -Suriyeli göçmenler-
    
     Başbakan Yardımcısı Atalay, Suriye'deki çatışmadan kaçarak Türkiye'ye sığınmak üzere gelecek yeni bir akım beklemediklerini ifade etti. Suriyeli göçmenlerin yaşam alanlarını kış şartlarına hazırlayacak bazı düzenlemeler yapıldığına dikkati çeken Atalay, konteyner sayısını artırmayı istediklerini kaydetti.
     Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Van'da 30 bin kadar konteyner kullanmıştık. Şimdi orada kalan vatandaşlar kalıcı konutlarına taşındı, o konteynerler boş. Bunların birkaç binini bu bölgeye taşıyoruz ve iki konteyner kent kuruyoruz. Birinde çalışmalar hızlandı, en geç aralık ayının ortalarında birine taşınılacak. Çadırları da güçlendirdik. Bir kısmını söküp kışa dayanıklı olanlarla değiştirdik, bir kısmının da üzerine soğuktan koruyacak kalın brandalar çekiyoruz. Çadır kentleri de kışa dayanıklı hale getirdik.''
     Suriyeli göçmenlere verilen yardımın önemini vurgulayan Beşir Atalay, 125 bine yaklaşan göçmene yönelik hizmetin uluslararası alana örnek olacak boyutta olduğunun altını çizdi. Göçmenler için Birleşmiş Milletler ve değişik ülkelerin katkıları olduğunu da anlatan Atalay, ''Şu ana kadar biz yaklaşık 400 milyon liralık bir harcama yaptık gelen Suriyelilerin burada iskanıyla ilgili. Uluslararası destekler de geliyor. Birleşmiş Milletler de yakından ilgileniyor'' diye konuştu.
     Göçmenlere yönelik kurslar düzenlendiğini belirten Beşir Atalay, Türkçe kurslarına ilginin yüksek olduğunu, TÖMER'in de bölgede kurs vermek üzere çalışma başlattığını bildirdi.
    
     -Milletvekillerine yönelik fezleke-
    
     Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bir gazetecinin Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP'li vekilin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik fezlekeyi hatırlatması üzerine, parlamentonun ve bütün partilerin parlamentoda özgürce çalışmasının önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'de parlamentonun ciddi bir temsil gücüne sahip olduğunun altını çizen Atalay, ''Her kesimin, her düşüncenin temsil edildiği, her partinin ciddi temsil gücünün olduğu bir parlamento. Dileğimiz düşünce ve fikir bazında bu parlamentoda herşey konuşulsun ve Türkiye'nin bütün sorunları bu parlamentoda çözülsün'' dedi.
     Atalay, millet iradesine çok önem verdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Parlamentonun sağlıklı işlemesi gerçekten çok önemli. Her parti olsun, her konuşma orada yapılsın ve Meclis kürsüsünün dokunulmazlığı sürsün. Meclis kürsüsünde herşey konuşulabilsin, Meclis çatısı altında herşey konuluşabilsin. Ama şu gündeme gelen fezleke ve dokunulmazlık konusu, düşünce ve siyasi faaliyetle ilgili şeyler değil. Niçin bunlar gündeme geldi- Ben dokunulmazlıklarla ilgili ifadeden ziyade şunu söylemek istiyorum: Bu dokunulmazlıkları gündeme getiren, savcıları çalışmaya sevk eden vesile, milletvekillerinin teröristlerle gidip buluşması, onlarla kucaklaşmasıdır. Tam da şehitlerimizin geldiği günlerde, askeri şehit eden teröristlerle milletvekilleri gidip kucaklaşıyorlar. Bu görüntü Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Herkesi, hepimizi üzdü. Böyle birşey olamaz. İkincisi ise yakın günlerde bir milletvekili yine aynı partiden, milleti silahlanmaya davet ediyor. Bunlar siyasi çalışma değil, bunlar siyasetin dışında birşey. Onun için savcılar bu konuda harekete geçiyor. Savcıların görevidir. Savcıları birisinin göreve çağırması gerekmiyor.''
     Beşir Atalay, bundan sonrasının Meclis'in takdiri olacağını kaydetti.
    
     AA

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:51

İLGİLİ HABERLER