Gündem
  • 10.1.2006 12:03

EMANUELA'NIN SIRRI AĞCA’DA GİZLİ...

Mehmet Ali Ağca'nın bu hafta içinde tahliye edileceğine ilişkin haber, Papa suikastinden iki yıl sonra kaçırılan Emanuela Orlandi ailesi için de yeni bir umut oldu. Vatikan'da yaşayan Orlandi ailesi, Ağca'nın kızlarının yerini bildiğini düşünerek tahliye haberini sevinçle karşıladı. 23 yıldır kızlarından bir tek haber bile alamayan aile, Ağca'nın kendilerini kızlarına götürecek ipuçlarına sahip olduğuna inanıyor. Emanuela Orlandi'nin annesi Maria Orlandi, 1983'te henüz 15 yaşındayken esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan kızlarının halen dönmesini beklediklerini söyleyerek, "Ağca'nın hapisten çıkacağını duymak heyecanımızı artırdı. Umarız iyi bir şeyler olur. Bizce kızımız halen hayatta'' dedi.

TAKAS İÇİN Mİ KAÇIRILDI?

Emanuela Orlandi Mehmet Ali Ağca'nın Papa'ya suikast girişiminde bulunduğu 1981 yılından tam iki yıl sonra okula giderken esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştu. O dönem ortaya atılan iddialara göre, 15 yaşındaki İtalyan kızı, Ağca'ya yakın kişiler, takas amaçlı olarak kaçırmıştı. Dünya medyasını uzun süre meşgul eden tartışmalara İtalyan Savcı Ferdinando Imposimato Emanuela'nın Türkiye'de olduğunu ileri sürerek katılmıştı.

AĞCA'NIN HAYATI TEHLİKEDE

Papa suikastinin kilit isimlerden emekli yargıç Ferdinando İmposimato, "Tahliye sonrasında, Ağca'nın yaşamı ciddi bir biçimde tehlikede olacak" iddiasında bulundu. Tahliye sonrasında Ağca'nın yaşamının ciddi bir biçimde tehditle yüzyüze kalacağı kanaatini taşıdığını belirten yargıç Ağca'nın, Emanuela Orlandi'nin kaçırılması hadisesine ilişkin pek çok bilgiye sahip birisi olduğunu söyleyerek yıllar önce yaptığı açıklamasını yineledi.

Kaçırılmaya dair esrarengiz ipuçları

 

  • Emanuela'nın kaçırılmasında dört önemli soru işareti bulunuyor:

  • Genç kızın annesi, Emanuela'yı kaçırılmadan önce siyah giysili bir adamla parkta gezinirken gördüğünü söyledi. Kızı "Bu kişinin kim olduğunu açıklayamam" demişti. Anne, bir konuda yardım istemek için Papa'nın huzuruna çıktığında bu adamı Papa'nın yanında rahip kıyafeti içinde gördü. Ancak bu adamın kimliğiyle ilgili sır asla aydınlanmadı.

  • 20 Temmuz 1983 günü Papa'nın odasındaki telefon çaldı. Bu gizli telefon sadece Vatikan sınırları içinden aranabiliyordu. Bozkurtlar'dan olduğunu bildiren bir şahıs, Emanuela'nın hayatına karşılık Ağca'nın serbest bırakılmasını istedi. Kanıt olarak da genç kızın ağlarken sesinin kaydedildiği bir kaset gönderildi. Anne, kızının sesini tanıdı.

  • 11 yıl sonra 1994'de Vatikan'daki kardinallerden Silvio Oddi şu itirafta bulundu: "Artık vicdanımın sesini susturmak istiyorum. Emanuela'yı kaçırıldığı gün akşam saatlerinde Vatikan'da gördüm. Bir limuzinden indi ve bürolardan birine girerek gözden kayboldu."

  • Mehmet Ali Ağca çeşitli söyleşilerde Emanuela'yla ilgili bazı bilgiler verdi. Oysa bunlar açıklanmamıştı. Ağca'nın bunları nasıl öğrendiği asla anlaşılamadı.

    Ağca'nın tahliye sevinci

    İtalya'da yayımlanan La Repubblica gazetesi, Ağca'nın avukatı Mustafa Demirbağ'a tahliye kararı için, ''Gerçekten sevinçliyim. Bunun zamanı gelmişti. Dahası, bunu bekliyordum. Bu son aylarda, benim cezaevi günlerimin nihayet sona ereceğini sezinliyordum. Avukatımla birlikte, bu konuda pek çok başvuruda bulunmuştuk'' dediği belirtildi. Ağca'nın tahliye sonrasında, askerlik sorunu nedeniyle askerlik şubesine gönderilmesinin gündemde olduğu yazıldı. (YENİ ŞAFAK)

  • Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:17

    İLGİLİ HABERLER