Gündem
  • 12.3.2013 12:48

Başbakan grup toplantısını neden iptal etti?

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, terör örgütü PKK'nın kaçırdığı kamu görevlilerini serbest bırakması için başlatılan girişimlerle ilgili olarak, ''Bunlar süreçle ilgili iyi niyet gösterileri şeklinde değerlendirilmeli. Bu, süreç içerisinde pazarlığı yapılan konular değildir. Asla öyle değerlendirilmesini kabul etmeyiz'' dedi.
            Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Atalay, Guterres'in ziyaret sebebinin Suriyeli sığınmacılarla ilgili olduğunu belirterek, kendilerine bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ve AFAD tarafından daha önce gerekli bilginin verildiğini söyledi. Guterres'in bu konuya ilgi göstermesinden çok memnun olduklarını dile getiren Atalay, ''Bu uluslararası bir sorundur. Uluslararası camianın, uluslararası kuruluşların daha fazla paylaşması gereken bir sorundur. Sadece Türkiye'nin bir sorunu değildir'' şeklinde konuştu.
      Atalay, Suriye'deki olayların, 15 Mart'ta ikinci yılını dolduracağına işaret ederek, iki yıldan beri çadırlarda kalan Suriyelilerin olduğunu söyledi. Atalay, ''Bu uzun bir süreç. Burada doğanlar var, ölenler var. Yani normal hayat sürüyor. Türkiye olarak Suriyeli sığınmacıların kamplarda en iyi şekilde yaşamaları için elimizden geleni yapıyoruz'' diye konuştu.
      Suriyeli sığınmacılara yönelik hizmetlerde uluslararası toplumdan fazla mali destek görmediklerine işaret eden Atalay, şunları kaydetti:
      ''Birleşmiş Milletler de buna dahil. Türkiye olarak biz daha çok bu yükü karşılıyoruz. Uluslararası camianını bu konuda daha fazla duyarlı olması gerekir. Bugün hem size hem de Sayın Yüksek Komisere ifade etmek istediğim, BM sistemi burada aktif olmadıkça bizim yürüttüğümüz çalışmalarla çözüm bulamayız. Bunlar sadece işin sadece insani boyutu. İşin siyasi, kökten çözümü BM'nin mekanizmanın, BM Güvenlik Konseyi'nin bu işe müdahil olmasıdır. Burada 2 yıldır süren çok ciddi bir trajedi yaşanıyor. Ama BM tıkanmış, BM Güvenlik Konseyi tıkanmış, bir karar alamıyor, bir adım atamıyor ve hepimiz işin insani boyutuyla ilgileniyoruz. Oysa işin çözümü oradadır. Hepinizin dile getirmesi gereken husus budur.''
     
     -''Sınırlarda tedbirler artırıldı''-
    
     Suriyedeki olayların siyasi ve güvenlik boyutları olduğunu ifade eden Atalay, bu konuyla da yakından ilgilendiklerini, bu kapsamda Cilvegözü Sınır Kapısı'nda şubat ayında meydana gelen ve 14 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili güvenlik birimlerinin çok iyi bir çalışma yaptığını ve failleri yakalandığını anımsattı.
      Sınırlarda ve kampların bulunduğu bölgelerde güvenlik tedbirlerini artırdıklarını bildiren Atalay, ''Oralarda yeni kontrol mekanizmaları geliştirdik. Bu tür olayların olmaması için Türkiye olarak çok daha dikkatliyiz'' dedi.
      Cilvegözü'ndeki terör olayla ilgili bir soruyu yanıtlayan Atalay, şunları kaydetti:
      ''5 kişi şu anda tutuklandı. 4'ü Suriyeli, 1'i bizim vatandaşımız. Oradaki olay kimin içindi- Orada değişik şeyler var. Orada muhaliflerin bir toplantısı olacağı da biliniyor. Şu anda onunla tam irtibat kurulmuş değil, şart da değil o da olabilir. Netice orası çok yoğun bir alan. Özellikle insani yardımların transfer edildiği, yüklemelerin boşaltmaların yapıldığı alan. Oraya getirilen aracın infilak ettirilmesi kendi başına büyük bir terör olayı. Öbür boyutuyla ilgili pek çok değerlendirme yapılabilir.''
     
     -Başbakan Erdoğan'ın sağlık durumu-
    
     Atalay, Başbakan Erdoğan'ın grup toplantısını iptal etmesiyle ilgili soruya da ''Sayın Başbakanımız, grup toplantısını iptal etmiş oldular. Yani daha ileri, onun ötesinde şu anda bir şeyimiz yok, belli bir rahatsızlık yok. Başbakanımızın önemli bir şeyi yok. Dün Bakanlar Kurulumuz vardı. Akşam da çalışmaları vardı. Yani detayını herhalde daha sonra öğreniriz. Başbakanımızın sağlığı çok iyi. Dün de o manada en küçük bir şeyi yoktu. Bunları hemen çok ileri şekilde yorumlamamak lazım. Esas açıklaması yapılır ama herhangi bir rahatsızlık olabilir'' şeklinde yanıt verdi.
     
     -Çözüm süreci-
    
     Atalay, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan kamu görevlilerin serbest bırakılması için başlatılan girişimlerle ilgili olarak muhalefet partilerinin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine ise ''Bildiğiniz gibi biz bu konularda pazarlık falan yapmadık. Yani bunlar süreçle ilgili iyi niyet gösterileri şeklinde değerlendirilmeli. Bu, süreç içerisinde pazarlığı yapılan konular değildir. Asla öyle değerlendirilmesini kabul etmeyiz'' dedi.
      Kamu görevlilerini teslim alacak heyetin, sınırdan karşı tarafa geçiş yaptığını, oradaki gelişmeleri takip ettiklerini anlatan Atalay, ''Arkadaşlarımız burada hazırlıklarını yaptılar. İçişleri Bakanlığımızdan bir müsteşar yardımcısı başkanlığında bir ekip şu anda orada. Gelişmeleri oradan takip edeceğiz. Bugün olmayabilir, yarın olabilir. Esasen bugün veya yarın heyetin gidip oradaki çalışmalarını tamamlamasını bekliyoruz'' şeklinde konuştu.
      Atalay, kamu görevlilerin teslim edilmesiyle ilgili bir program yapılıp yapılmadığına ilişkin de şu yanıtı verdi:
      ''Bunlar insani konulardır. Özellikle süreci de düşünerek gereksiz tutumlarından kaçınmak gerekir. O manada bir hassasiyet içinde, bir disiplin içinde bunun yürütülmesi gerekiyor. Tabii bu kamu görevlileri uzun süredir ailelerinden uzaktalar. Aileleri oraya gidecek ve buluşacaklar sonra da evlerine gidecekler. Oradaki süreç bu şekilde, başka bir şey değil. Geldiklerinde ailelerine teslim edilecek ve oradan da gidecekleri yere helikopterle götürülecekler.''
      Atalay, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın mektuplarıyla ilgili soru üzerine de ''O süreç ifade ettiğiniz şekilde, onların cevapları gelecek, tekrar görüşmeler olacak onlar da o şekilde devam ediyor. Bir takvim yok. Esasen bununla ilgili bir takvim vermek de mümkün değildir'' diye konuştu.
      Çözüm sürecini hükümet olarak büyük bir titizlik içinde yürüttüklerini vurgulayan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
      ''Süreci zedeleyecek açıklama ve tutumlardan kaçınarak ciddiyetle bu işi yürütüyoruz. Süreç iyi yürüyor. Olumlu şekilde yürüyor. Büyük bir toplumsal destek var, beklenti var ve umut var. Ülkemizin bütün kesimlerinde vatandaşlarımız, bu çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanması ve bu terörden kurtulması yönünde büyük bir destek veriyor. Bizim özellikle Türkiye'nin değişik yerlerinde ziyaretlerimiz oluyor ve geçen hafta sonu Kars'taydım, bu hafta sonu Iğdır'daydım. Ülkenin her köşesinde büyük bir destek var. Bölge toplantılarımız yapılıyor.''
      Başbakan Erdoğan'ın, süreçle ilgili bilgilendirme amaçlı AK parti Genel Merkezi'nde bir toplantı yapacağını kaydeden Atalay, ''Orada da amaç hem bilgilendirme hem de oradaki tepkileri alma olacak. Çok yönlü toplumsal boyutunu da göz önüne alarak biz bu çalışmaları yürütüyoruz. Genel manada olumlu gidiyor'' diye konuştu.
      Atalay, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için oluşturulan kamplarda yer kalmadığı, bu nedenle sınırın öte tarafında bekleyen Suriyelileri artık kabul etmediği yönünde ortaya atılan iddiaların da doğru olmadığını ifade ederek, yeni sığınmacılar için Malatya ve Kilis'te yeni konteyner kentler kurulacağını, bunun için Van'da depremzedelerin boşalttığı konteynerlerin kullanılacağını kaydetti.
      Atalay, sınır ötesinde bekleyen ve Türkiye tarafına geçmek istemeyenler için çadır ve insani malzeme yardımları yaptıklarını belirterek, ''Yer kalmadığı için yeni Suriyeli sığınmacılara kapıların kapatıldığı iddiaları da doğru değil. Biz Türkiye olarak açık kapı uyguluyoruz'' dedi.
      Türkiye'nin Suriye olaylarıyla ilgili BM'den beklentilerine ilişkin bir soruyu ise Atalay, şöyle yanıtladı:
      ''BM Yüksek Komiserliği, uluslararası yardımların önünü açtı. Türkiye için o yardım içinde ayırdıkları pay var. O geldikçe aktaracaklar. BM'den şu ana kadar ayni yardım olarak 30 milyon dolar kadar bir yardım gelmiştir. Diğer ülkelerden de küçük küçük miktarlar var. Suudi Arabistan, 50 milyon dolarlık yardım yapmıştı. BM'den yardım artırma çabalarını istiyoruz ama esas olarak bunun çözümü siyasi. BM'nin şu anda bu manada tıkanmışlığı en büyük sorun.''
     
     -BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres-

    
     BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de Türkiye'nin kapılarını açarak çok sayıda Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapmasını övdü.
      Guterres, Türkiye'nin sığınmacılar için yapmış olduğu yüksek standartlardaki karşılama, koruma ve yardım hizmetleri için memnuniyetini daha önce basına dile getirdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu.
      ''Türk halkının ve hükümetinin Suriyeli mültecileri olağanüstü şekilde kabul etmesini ve konukseverliliğini uluslararası camia da dahil her yerde dile getiriyoruz. Türkiye'nin yapmış olduğu tüm emeklerin, çabaların dikkate alınması gerektiğini söylüyoruz. Suriye'de ikinci yılını doldurmak üzere olan bir trajik durumla karşı karşıyayız. Çatışmaları durdurmanın tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Sorun herhangi bir insani yardımla çözülemez. Çözüm sadece siyasi olabilir. Bu siyasi sorumluluğu taşıyanların trajediyi bitirmesi için ellerinden gelen her şeyi yapması gerektiğini söylemekteyiz. Çünkü bu sadece Suriyeliler için büyük bir trajedi değil, bölgenin barışı, istikrarı ve güvenliği için de tehlike oluşturan bir durumdur.''
      Atalay'a sergilediği vizyon ve gösterdiği liderlik için kişisel hayranlığını dile getiren Guterres, Atalay'ın AFAD'ın da dahil olduğu birçok kurumu bir araya getirerek sığınmacılar için yürütülen çalışmalarda büyük emeğe sahip olduğunu kaydetti.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:18

İLGİLİ HABERLER