Dünya
  • 9.3.2020 23:47

Hafter sonunda pes etti!.. Macron'a ateşkes sözü verdi

Pes eden Hafter kalıcı ateşkese uyacağını bildirdi. Görüşmede petrol konusu da ele alındı.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Hafter, Libya'da ateşkesi sağlayan anlaşmayı imzalamayı kabul etti ancak Birleşmiş Milletler nezdinde tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) ateşkesi ihlali halinde anlaşmanın iptal edileceğini kaydetti.

macron hafter ile ilgili görsel sonucu

 Fransız cumhurbaşkanlığı yetkilisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Libya'nın darbeci Generali Khalifa Haftar'ın Fransa cumhurbaşkanına ateşkes imzalayacağını ve uluslararası kabul görmüş hükümet tarafından desteklenen milislerin de bu karara saygı duymasını istedi.
 
macron hafter ile ilgili görsel sonucu

Yetkili, Martar Haftar Paris'te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştükten sonra, ateşkes imzalamayı taahhüt ettiğini fakat bize milislere saygı göstermezse bu taahhüdün sona ereceğini söyledi.

Fransız yetkili daha fazla bilgi vermedi.

Ocak ayında Berlin'de düzenlenen bir barış konferansına rağmen, Libya'da şiddet arttı. Daha önce Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya Hafter'in arkasında dururken, Türkiye Birleşmiş Milletlerce resmen tanınan Sarac hükümetinin yanında yer almıştı.

Haftar liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu ve Trablus'taki uluslararası kabul görmüş Ulusal Anlaşma Hükümeti (GNA) ile uyumlu güçler, geçen yılın Nisan ayından bu yana sermayenin kontrolü için savaşıyorlar.

BAE ve Mısır Haftar'ı desteklerken, GNA Türkiye tarafından desteklenmektedir. Fransa Haftar'a siyasi destek vermekle suçlanıyor, ancak Paris bunu reddetti. Fransız cumhurbaşkanlığı yetkilisi, "Haftar, Libya siyasi sahnesindeki ana aktörlerden biri ve dikkate alınması gerekiyor." Dedi.

Yetkili, Macron'un Trablus hükümeti başkanı Fayez Seraj ile görüşme veya konuşma planları olmadığını söyledi.
Geçen ay GNA'nın Suriye'den gelen Türk destekli savaşçıları da dahil olmak üzere Türkiye'den askeri destek aldığı herkes tarafından biliniyor.
Türkiye'nin bu desteği Haftar'ın Libya'yı tamamen ele geçirme planını bozdu. Bozmakla kalmadı süren savaşta gerilemesine sebep oldu.
Hafter Suriye'de oldukça başarılı bir operasyon yürüten Türkiye'nin Libya'da alenen sahaya girmesinden endişeli.

Güncellenme Tarihi : 10.3.2020 00:15

İLGİLİ HABERLER