Asayiş
  • 28.2.2011 16:44

HAKİM DİNK'İN KATİLİNE "S.Ç.S." DİYE HİTAP ETTİ!

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast, cezaevinden geniş güvenlik önlemleri altında Gülhane'deki çocuk mahkemelerinin bulunduğu adliye binasına getirildi.

Samast, jandarma görevlilerince , İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nin duruşma salonuna alındı.

Duruşma nedeniyle sabah saatlerinden itibaren adliye binası ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Ogün Samast ile Dink ailesinin avukatları katıldı.

Duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Celal Ünal, iddianamenin kısa bir özetini okudu. Diyeceği sorulan Ogün Samast, 'Ben 4 yıl önce savunmamı yapmıştım. Aynısını tekrar ediyorum. Çapraz sorgum da yapılmıştı' dedi.
Ogün Samast Çocuk Mahkemesinde..

Foto galeri için tıklayın


Mahkeme Heyeti Başkanı Ünal, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, Hrant Dink'in eşi Rahil, kızları Delal ve Sera, oğlu Arat, kardeşleri Hosrof ve Yervant Dink'in katılan olarak kabul edildiklerini ve avukatla temsil edildiklerini anımsattı.

Agos Gazetesi ile Birgün Yayıncılık'ın da o davanın katılanları olduğunu ve avukatla temsil edildiklerini hatırlatan Başkan Ünal, Dilara, Haycan, Lusin, Rabel, Maral ve Haykanoş Dink'in ise katılan olarak kabul edildiklerini ancak avukatlarının bulunmadığını kaydetti.

Katılanlara ilişkin düşünceleri sorulan Ogün Samast'ın avukatı, bazı katılanların doğrudan zarar gören kişiler olduklarını, ancak özellikle tüzel kişiler ve akrabalık ilişkileri tespit edilemeyenlerin davada katılan olarak yer almaması gerektiği görüşünde olduklarını bildirdi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Celal Ünal, Sivof ve Mihail Yağbasan'ın da davaya katılma talebinde bulunduklarını, nüfus kayıtları incelendiğinde bu kişilerin Hrant Dink'in kayınbiraderleri olduğunun anlaşıldığını kaydetti.

Suçtan zarar görmeleri ihtimali bulunan Rahil, Delal, Arat, Sera, Hosrof, Yervant, Dilara, Haycan, Lusin, Rabel, Maral, Haykanoş Dink ile Agos Gazetesi ve Birgün Yayıncılık'ın katılma taleplerini kabul eden mahkeme heyeti, Sivof ve Mihail Yağbasan'ın suçtan doğrudan zarar görmemeleri nedeniyle taleplerinin reddine karar verdi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya bir saat ara verilmesini, devam edilecek celsede imkanlar el verdiği ölçüde görüntülü ve sesli kayıt sisteminin kullanılmasını kararlaştırdı.

DİNK AİLESİNİN AVUKATI

Duruşma öncesi, Dink ailesinin avukat Fethiye Çetin basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ceza yargılamasının amacının maddi gerçeği ortaya çıkarmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:

'Ancak Hrant Dink cinayetinde yargılama süreçleri bugüne kadar bu beklentileri karşılamaktan çok uzak. Adalet taleplerini karşılamaktan çok uzak bir devinim ve seyir izlemiştir. Bu görünüm adalet taleplerini karşılamadığı gibi bu konuda toplumsal vicdanı sızlatan ve acıları çoğaltan bir seyir izlemiştir. Bu nedenle bu duruşmayı müvekkillerimiz Dink ailesi ve diğer katılanlar, izlemeyeceklerdir ve gelmeyeceklerdir.'

BAŞSAVCI ENGİN, ADLİYE BİNASINI İNCELEDİ

Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in sabah saatlerinde Gülhane'deki Çocuk Mahkemeleri binasına gelerek, incelemelerde bulundu.

Basın mensupları duruşma öncesi ve duruşma başladıktan sonra bir süre adliye binasına alınmadı. Ancak, mahkeme başkanının izniyle salonun büyüklüğünün el verdiği ölçüde, bazı basın mensupları duruşma başladıktan bir süre sonra salona alındı.

Mahkemeye bir dilekçe sunan Ogün Samast'ın, duruşmadaki izleyici sayısının kısıtlandırılmasını veya tamamen izleyicilerden arındırılmış bir davanın görülmesine devam edilmesini istediği öğrenildi. Bu talebe Dink ailesi avukatlarının karşı çıktığı belirtildi.

Mahkeme heyeti başkanının, tutuklu sanık Ogün Samast'a, 'S.S.Ç' şeklinde hitap ettiği görüldü. Çocuk Ağır ceza Mahkemelerinde yargılanan çocuklara, 'Suça Sürüklenen Çocuk' tabirinin kısaltmasıyla hitap edildiği öğrenildi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in de aralarında bulunduğu 20 sanığın yargılandığı davanın 25 Ekim 2010'daki duruşmasında, tutuklu sanık Ogün Samast'ın suç tarihinde 17 yaşında olduğu gerekçesiyle 6008 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca dosyası ayrılarak 'görevsizlik kararı' ile İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de gazete binasının önünde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili iddianamede, saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülen Samast'ın 'Hrant Dink'i öldürme' suçlamasıyla, yaşının 18'den küçük olduğu da dikkate alınarak 18 yıl ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. İddianamede, sanığın 'terör örgütüne üye olma' ve 'ruhsatsız silah taşıma' suçlamalarıyla da 8,5 yıl ile 18 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

"Yasin Hayal'den korktuğum için yaptım"

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alındı.

Duruşmada söz alan Ogün Samast, olayın üzerinden uzun zaman geçtiğini belirterek, "Hiçbir şey hatırlamıyorum. Savunmam okunursa hatırlarım. Daha önce verdiğim ifadeler doğrudur. Şu aşamada bir şey söylemek istemiyorum. Yanlış bir şey söylerim. Yalancı duruma düşmek istemediğimden bir şey söylemek istemiyorum" diye konuştu.

Bunun üzerine Samast'ın 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verdiği ifade okundu. Samast ifadesi okunduktan sonra, "Verdiğim ifade doğrudur, tekrarlıyorum" dedi. Daha sonra Samast'ın çapraz sorgusuna geçildi. Mahkeme Başkanı'nın "Yasin Hayal'in sana 'olaydan sonra silahı at' dediği halde neden silahı yok etmedin?" sorusu üzerine Samast, "Hatırlamıyorum" dedi.

Mahkeme Başkanı, Samast'a, "Mülkiye müfettişlerine verdiğin bir ifadede 'İyi ki Samsun'da yakalandım. Çünkü Trabzon'a gitseydim orada beni öldürürlerdi' şeklinde bir beyanın olduğu ve bu beyanının tutanaklara yansımadığı basında çıkan haberlerde yer almakta. Böyle bir ifaden oldu mu?" diye sordu. Samast ise, "Evet öyle dedim. O bilgiyi kimden aldığımı hatırlamıyorum. Ama öyle bir bilgi almıştım. Sedat Şahin'in sağ kolu Trabzon Otogarı'na beni öldürmeye gelecekmiş. Öyle duymuştum" diye karşılık verdi.

Mahkeme Başkanı'nın bir sorusu üzerine kimseden para almadığını ifade eden Samast, "Sadece yaklaşık 200 lira gibi bir para İstanbul'a gelmek için Yasin Hayal'den almıştım" dedi.

Samast'a üye hakim, "İstanbul'a geldiğin güne kadar her şeyi hatırlıyorsun, ilk verdiğin ifadelerde. Ancak İstanbul'da yaptıkların konusunda detaylı bir şey hatırlamıyorsun. Önceki ifadelerinde de hep 'hatırlamıyorum' diyerek geçiştirmişsin. Olaydan önceki gün İstanbul'da neler yaptın, kimlerle görüştün, Agos Gazetesi önüne gidip keşif yaptın mı?" diye sordu. Bunun üzerine Samast, "Hayır. Sadece olay günü gittim. Yanımda kimse yoktu, yalnızdım" diye yanıt verdi.

Ogün Samast, mahkeme heyetinin soruları üzerine, Yasin Hayal'in ağabeyi Osman Hayal'i sadece ismen tanıdığını, olay günü veya öncesinde İstanbul'da kendisiyle görüşmediğini dile getirdi. "2010'da cezaevindeyken evlenmişsin. Eşini daha önceden tanıyor muydun?" sorusuna, Samast'ın, "Bu özel konuya giriyor. Bu konuda konuşmak istemiyorum" demesi üzerine üye hakim, "Cevap vermeyebilirsin ama eşinin soyadının ifadelerde geçen Satılmış Şahin ile bir olması üzerine bu soruyu sordum" dedi. Bunun üzerine Samast, "Öyle desenize. Hayır, eşimi tanımıyordum. Cezaevinde tanımıyordum. Şahin soyadında başka kişilerde vardır. Onla ilgisi yoktur" şeklinde cevap verdi.

Mahkemenin kadın üye hakimi de Samast'a, "Bu cinayeti niçin işledin?" diye sordu. Samast soruyu, "Bilmiyorum" diye yanıtlayınca hakim bu kez, "Çocuk yaştasın, paraya ihtiyacın var, çalışmıyorsun. Bir cinayet işliyorsun, 'kimseden para almadım' diyorsun. Peki, niye yaptın?" diye sordu. Samast ise, "Kimseden para almadım. Ailemin, akrabalarımın tüm banka kayıtlarını inceleyebilirsiniz. Yasin Hayal'den korktuğum için yaptım. Hayal'in eski sabıkalarına baktığınız zaman neden korktuğumu anlayacaksınız" dedi.

Duruşma savcısı ise, "Cinayeti işleyeceğini Yasin Hayal'den başka kimse bilmiyor. 'Bu konuyu sadece Yasin ile konuştum diyorsun ancak savcılık tarafından alınan ikinci ifadeden de Erhan Tuncel'in evinde buluştuğunuzda Tuncel'in 'bu cinayeti işledikten sonra kahraman olacaksın' dediğini söylüyorsun" demesi üzerine Samast, "Öyle bir şey söylemedim. O kısmı ben söylemedim. Onun neden öyle yazıldığını ifademi alan savcılara sormak gerekir" diye konuştu.

Samast'a soru soran üye hakim de, "Tanık olarak dinlenen arkadaşların 'Ogün Samast bize bu cinayeti işleyeceğini söylüyordu. Ama çok yalancı birisi olduğu için biz kendisine inanmıyorduk' diyorlardı. Tanık ifadelerinden anlaşılıyor ki başkalarına da söylemişsin" dedi.

Bunun üzerine Samast, "Ben sadece Yasin Hayal'den talimat aldım. Bu konuyu kimseye söylemedim. Eğer biri öyle bir ifade vermişse neden öyle bir şey söylediğini ona sormak lazım. Belki de onunla kavga etmişimdir. Ondan öyle söylemiştir" dedi.

Samast mahkeme heyetinin peş peşe sorular sorması üzerine, "Çok yoruldum ihtiyaç arası verelim" dedi. Mahkeme heyeti duruşmaya 15 dakika ara verdikten sonra Samast'ın çapraz sorgusuna devam etti.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 20:50

İLGİLİ HABERLER