Yaşam
  • 13.8.2009 14:10

"HAMLET" OLDU "HAMİT"

Mersin’e bağlı Arslanköy beldesinde “Arslanköy Kadınlar Topluluğu”nca Shakespeare’nin ünlü “Hamlet” oyununun sahnelenmesi, İngiltere’de de haber oldu. The Guardian gazetesi, “Hamlet Türkiye’de feminist yönü alıyor” başlığı ile yayımladığı haberinde “Hamlet’in, küçük bir okul sahnesinde, kendinden geçmiş seyircilerin önünde, ve en olmayacak yerde oynandığını görmek insanı derinden etkiliyor” diye yazdı.
The İndependent’in muhabiri Nicholas Birch, “Türkiye’nin uzak bir köyünde çiftçi eşlerinden oluşan bir grubun Hamlet oyununu sahnelediğini” belirtirken Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nun camiayı tiyatronun aracılığıyla değiştirdiğini kaydederek “Ve Hamlet sadece bir başlangıçtır” ifadesini kullandı.
Arslanköy tiyatro grubunun, Hamlet oyununun sahneleneceğini duyurmak için caminin hoparlörünü kullandığını, Danimarka Prensi rolünü oynanan kadının ise, sahneye “Anadolu köylüsünün şalvarı” ile çıktığını anlatan gazete, tiyatronun bir sosyal değişim aracı olarak işlem görebileceği fikri yeni olmasa da “Hamlet’in küçük bir okul sahnesinde o kadar hevesle, kendinden geçmiş seyircilerin önünde ve en olmayacak yerde oynandığını görmek insanı derinden etkiliyor” diye yazdı.
İngiliz gazetesi, oyunu yöneten başoyunculardan 52 yaşındaki Ümmiye Koçak’ın açıklamalarına da yer verdiği haberinde Koçak’ın 12 yaşında okulu terk ettiğine, oynamaya sekiz yıl önce Shakespeare’nin yerel bir ilkokulunda oynandığını gördükten sonra başladığına dikkat çekti.
Koçak’ın 2006 yılından beri kendi oyunlarını da yazdığını, özellikle yoksulluk, aile içi şiddet gibi temaları işlediğini belirten gazete, Koçak’ın “Kadınların görevinin gelecek kuşağı eğitmek olduğunu söylüyorlar ama kadınlar çocuklarını ancak kendileri de eğitilmiş ise eğitebilir” sözlerini de yansıttı.
Gazete Arslanköy ve halkı için de “Daha çok Türkmen göçebeleri soyundan gelen kişilerin yaşadığı Arslanköy, her zaman oldukça ilerici bir yer olmuştu. Ancak dağlarda hayat çetindir. Erkekler arasında içki, kadınların arasında ise intihar sorunu var” yorumunu da yaptı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:47

İLGİLİ HABERLER