Gündem
  • 16.4.2024 11:57

Hangi ülkelerin nükleer silahları var?

Nükleer silahlar ortaya çıktıklarından beri hem hayranlık hem de korku kaynağı olmuştur. Dünyanın dört bir yanındaki ulusların böylesine yıkıcı bir güce sahip olması, anlaşmalar ve anlaşmalar yoluyla bunların yayılmasının düzenlenmesi ve sınırlandırılması yönünde önemli çabalara yol açmıştır.

Nükleer silahsızlanma ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesine yönelik yolculuk, ciddi anlamda , II. Dünya Savaşı'nın oluşturduğu yıkımdan sonra , nükleer silahların yıkıcı potansiyelinin farkına varılmasıyla başladı.

Bu konuda temel anlaşma, 1968 yılında imzaya açılan ve 1970 yılında yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'dır (NPT).

NPT, nükleer silahların yayılmasını önlemeyi ve silahsızlanmayı teşvik etmeyi, aynı zamanda imzacı ülkelerin barışçıl nükleer teknolojiye erişmesine izin vermeyi amaçlıyor.

NPT kapsamında beş ülke nükleer silaha sahip devlet olarak tanınmaktadır: ABD, Rusya, Çin , Fransa ve Birleşik Krallık.

Bu devletlerin, silahsızlanma yönünde çalışmakla yükümlü olmalarına rağmen, anlaşma uyarınca nükleer silahlara sahip olmalarına izin veriliyor.

Nükleer silaha sahip olmayan devletler ise nükleer silah edinmemeyi taahhüt ederler ve nükleer tesislerinin uygunluğunun doğrulanması için uluslararası denetimlere tabi olmayı kabul ederler.

Ancak NPT'nin çabalarına rağmen bazı ülkeler, NPT'nin çerçevesi dışında nükleer silah peşinde koşmaya başladı. Kuzey Kore'nin 2003 yılında anlaşmadan çekildiğini ve nükleer denemeler yapmaya devam ettiğini ve nükleer programının küresel güvenlik açısından önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini biliyoruz.

Son değerlendirmelere göre dokuz ülkenin nükleer silaha sahip olduğu biliniyor: ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere, Pakistan , Hindistan , İsrail ve Kuzey Kore.

İsrail'in nükleer silahı var mı?

İsrail, bilinen diğer nükleer silahlı devletlerin aksine, nükleer silahlara sahip olduğunu ne doğruladı ne de yalanladı, ancak önemli bir nükleer cephaneliğe sahip olduğuna yaygın olarak inanılıyor.

İsrail, nükleer yeteneklerine ilişkin belirsizlik politikasını sürdürdü; bunların varlığını ne doğruladı ne de inkar etti.

Genellikle "nükleer opaklık" olarak adlandırılan bu kasıtlı belirsizlik, nükleer programının başlangıcından bu yana İsrail'in nükleer duruşunun temel taşı olmuştur ve İsrail'in uluslararası inceleme ve kınamadan kaçınırken potansiyel düşmanlarını caydırmasına olanak sağlamıştır.

Ulusal Dünya haber bültenine kaydolan binlerce kişiye katılın

Ancak yıllar geçtikçe istihbarat teşkilatlarından, uzmanlardan ve ihbarcılardan İsrail'in nükleer silahlara sahip olduğunu gösteren, şüpheli nükleer tesislerin uydu görüntüleri, eski İsrailli yetkililerin ifadeleri ve yabancı istihbarat servislerinden açıklamalar da dahil olmak üzere çok sayıda rapor, sızıntı ve değerlendirme ortaya çıktı.

List of Countries With Nuclear Weapons

İsrail, gelişmiş bir savunma sanayii ve fizik ve mühendislik gibi nükleerle ilgili alanlardaki uzmanlığı da içeren ileri düzeyde bilimsel ve teknolojik yeteneklere sahiptir.

Bu yetenekler İsrail'e nükleer silah geliştirmek ve sürdürmek için gerekli teknik bilgiyi sağlıyor.

İran'ın nükleer silahı var mı?

İran, nükleer faaliyetlerinin elektrik üretimi ve tıbbi araştırma gibi barışçıl amaçlara yönelik olduğunu sürekli olarak savunurken ve NPT kapsamında sivil kullanım için nükleer teknoloji geliştirme hakkını ileri sürerken, silahlanma potansiyeli konusunda endişeler ortaya çıktı.

İran'ın nükleer programıyla ilgili tartışmalar, bazı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar arasında, İran'ın barışçıl niyetlerine dair güvence vermesine rağmen nükleer silah geliştirmeye çalışıyor olabileceğine dair şüphelerden kaynaklanıyor; bu şüpheler, İran'ın nükleer faaliyetlerini müzakereler ve anlaşmalar yoluyla engelleme çabalarına yol açtı.

Yaygın olarak İran nükleer anlaşması olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA), yaptırımların hafifletilmesi karşılığında İran'ın nükleer faaliyetlerine kısıtlamalar getirerek bu endişeleri gidermek için 2015 yılında imzalandı.

JCPOA kapsamında İran, zenginleştirilmiş uranyum stokunu önemli ölçüde azaltmayı, uranyum zenginleştirmesi için kullanılan santrifüjlerin önemli bir bölümünü sökmeyi ve nükleer tesislerinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından kapsamlı denetimine izin vermeyi kabul etti.

Buna karşılık, P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya ) ve Avrupa Birliği , İran'a uygulanan nükleer bağlantılı ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul ederek, ülkenin küresel ekonomiye yeniden katılmasına olanak sağladı. Artan ticaret ve yatırım fırsatlarından yararlanın.

Ancak 2018'de, dönemin başkanı Donald Trump'ın liderliğinde ABD'nin anlaşmadan çekilmesi, gerilimin artmasına ve İran'ın nükleer hedeflerine ilişkin endişelerin yenilenmesine yol açtı.

ABD'nin JCPOA'dan çekilmesinin ardından İran, diğer imzacıların yaptırımların yeniden uygulanması nedeniyle pazarlığın kendilerine düşen kısmını yerine getirmemelerini gerekçe göstererek anlaşmanın hükümlerine uyumunun aşamalı olarak azaltıldığını duyurdu.

Güncellenme Tarihi : 16.4.2024 12:06

İLGİLİ HABERLER