Dünya
  • 20.10.2005 04:39

'HER ÜLKEYE BİR KUŞ GRİBİ BAKANI!..'

Nabarro, ülkelerin hastalıkla ilgili daha fazla bilgi alışverişi yapmasını istedi.

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) Kuş Gribinden Sorumlu Koordinatörü David Nabarro, The Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, ‘Her ülkeye kuş gribinden sorumlu bir bakan atanması gerekiyor’ dedi. Nabarro’ya göre koordinasyonu sağlayacak bu tür bir atama, aralık ayına kadar yapılmazsa salgın ihtimaline karşı küresel eylem sağlamak riske girebilir. Nabarro ayrıca aşı araştırmalarında ülkeleri ve bilim adamlarını daha fazla bilgi paylaşımına davet etti.

AVRUPA’DA ÖNLEMLER

Avrupa’da kuş gribine karşı yoğun önlem alınıyor. Ülkelere göre yapılan uygulamalar şöyle:

İngiltere: Türkiye ve Romanya’dan gelen tüm yolcular havaalanlarında sıkı kontrol ediliyorlar.

İtalya: Ulusal ve bölgesel yetkililer 12 milyon doz aşı siparişi verdiler. Bu kadar aşı ancak nüfusun yüzde 20’sine yetiyor.

Fransa: Acil önlemler için 600 milyon Euro ayırıldı. Virüse karşı 14 milyon doz ilaç, hastaneler için 50 milyon adet ile yedek 150 milyon adet tıbbi maske ve gelecekte çıkacak herhangi bir aşıdan 40 milyon doz bu bütçenin içinde. Havaalanı kontrolleri artırıldı. Çiftçilere el kitapları dağıtıldı ve kanatlı hayvanları mümkün olduğu kadar içeride tutmaları önerildi.

Almanya: Bazı eyaletlerde açık hava tavuk çiftçiliği yasaklandı. Sağlık Bakanı Ulla Schmidt yenibir aşı geliştirmek için 20 milyon Euro ayırdı.

Polonya: Çok yakında Sibirya’dan milyonlarca göçmen kuş geleceği için alarm verildi. Bu kuşlar, daha önce kuş gribinin tespit edildiği Rusya ve Kazakistan üzerinden uçacak.

Bulgaristan: Şüpheli kuşlar üzerinde yapılan testler negatif çıktı ama Bulgaristan’ın Romanya’dan kanatlı canlı hayvan ithalini yasaklaması yüzünden, yurtdışındaki turneden dönen 20 sirk güvercini ülkeye sokulmadı.

İspanya: Sağlık Bakanlığı, 2 milyon olan ilaç siparişini 10 milyon doza çıkardı.

Ukrayna: 12 milyon doz aşı siparişi verdi.

/Yorgo Kırbaki - Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:51

İLGİLİ HABERLER