Bilim
  • 28.7.2008 04:25

HİBRİD MOTORLU OTOBÜSLER GELİYOR!..

KMAN, 250’nci yılında küresel ısınma ve yüksek petrol fiyatlarına karşı çevreci, yakıt tasarruflu hibrid motorlu araçlarını 2010'da piyasaya sürüyor.amyon, otobüs ve treyler gibi ticari araç firmalarının büyük rekabetine sahne olan Hannover Fuarı'nın 62'ncisi bu yıl 25 Eylül ile 2 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Fuara iddialı bir biçimde hazırlanan Alman kökenli MAN, bir yandan 250'nci yaşını kutlarken, bir yandan da ticari araç segmentinde ses getirecek iddialı modellerini Almanya'nın Ausburg kentindeki müzesinde küresel basına tanıttı.

MAN, Hannover Fuarı'nda 7.5 tondan ağır çekici grubuna 'common rail' dizel motordan otobüs ve kargo grubunda kullanılabilecek 'hibrid motor'a kadar pek çok yenilikçi ürün sergileyecek. Yunus balığının hareketliliğini yansıtan, geleceğin airodinamik otobüsleri yolcu taşırken, düşük gaz emisyonlu, güvenliği ön plana alan kamyonlar da yük taşımacılığında öne çıkacak. Kendi çalışanı Rudolf Dizel'le dünyaya ilk dizel motoru armağan eden MAN, çevre dostu ve yakıt tasarrufuna öncelik tanıyan yeni modellerini iki yıl içinde piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

HİBRİDLERE ÖNCELİK

Euro 5 normlarına uygun motorlarla çevre kirliliğini minimuma indirmeyi hedeflediklerini belirten MAN Ticari Araçlar Başkanı Anton Weinmann, yakın gelecekte hibrid teknolojisinin tüm MAN ve Neoplan marka araçlara adapte edileceğini söyledi. Tasarımcıların, şehir otobüsleri ve kargo grubu araçları için hibrid motorlar üzerinde çalıştıklarını ifade eden Weinmann, iki yıl içinde performansı yüksek, ekonomik ve karbondioksit salınımını yüzde 30 azaltan hibrid motorlu şehir otobüslerinin seri üretimine geçeceklerini açıkladı.

MAN'ın genel satışlarında Rusya pazarının ilk sırayı aldığını, onu Romanya'nın izlediğini de kaydeden Weinmann, yüksek petrol fiyatlarıyla kan kaybeden pazarda da leasing sektörünün etkili olacağını anlattı. Öte yandan yetkililer, hibrid otobüslerin ayrı bir teknoloji gerektirdiği için henüz Türkiye'de üretiminin düşünülmediğini, ithalat yoluyla getirileceğini belirttiler.

KAMYONLA EKONOMi AYNI PARALELDE

MAN Türkiye yetkilileri, küresel ve siyasi çalkantıların ekonomiye olan olumsuz yansımalarının ticari araç satışlarına da aynen yansıdığını, hatta kamyon satışlarıyla ekonominin büyüme hızı arasında paralel bir gidiş olduğunu söylüyorlar. 2007'de pazar 35 binden 28 bine düşerken bu yıl da yine 28 bin civarında olacağını tahmin ediliyor. Türkiye'de ise büyüme hızının yıl sonunda yüzde 4 civarında olması bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:32

İLGİLİ HABERLER