Ekonomi
  • 13.10.2008 00:12

HİSARCIKLIOĞLU: "KRİZİ, GÜÇLÜ EKONOMİ VE KALİTELİ DEMOKRASİYLE AŞARIZ"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Amerika'nın içinde bulunduğu mali krizin tüm dünya ülkelerini etkileyeceğini ifade ederek, krizden ancak güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasiyle aşılacağını söyledi.
Çeşitli temaslarda bulunmak ve açılışlara katılmak için Tekirdağ'a gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu, Hayrabolu ilçesinde Ticaret ve Sanayi Odası yeni hizmet binasının açılışını yaptı. Daha sonra Tekirdağ'da Ticaret ve Sanayi Odası'nın yeni hizmet binasını açan Hisarcıklıoğlu, iş adamlarına konferans verdi. Dünyada ve Türkiye'de ekonomik kriz konularına değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yeni pazarlara ihtiyacını olduğunu ifade etti. İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'in, Ankara temasları sırasında kendisiyle bir görüşme yaptığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Dünya bugüne kadar tarif edilmemiş, bilinmemiş bir krizle karşı karşıya. 3 gün önce İngiltere eski Başbakanı Tony Blair Ankara'daydı Sayın Başkanımızla görüşten sonra yemekte benim misafirimdi. Onunla sohbet ederken 'Geçen hafta Washington ile New York'taydım. Amerika'da kimse görüştüysem herkesin kafası karışık' dedi. Niye kafası karışık böyle bir krizi görmemişler, tanımlayamamışlar, ekonomistler tanımlayamıyor. Krizin nerede
biteceğini bilmiyorlar, kestiremiyorlar. Onlar her 80 yılda bir krizle karşılaştıkları için, bizde her 5 yılda bir karşılaştığımız için biz biliriz krizin ne olduğunu ama onlar tarif edemiyorlar. Bizde bağışıklık oldu. Amerika kriz görürken diğer ülkeler krizden etkilenmez mi? Mümkün değil etkilenir. Çünkü dünya ekonomisinin 4'te biri ABD. Etkilediğini de nerde gördük. İşte yavaş yavaş kriz Avrupa'da. Bu dalga bize de gelecek. İnşallah bu dalga gücünü kaybederek gelir" dedi.
Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkelerde pazar payının daraldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Önümüzdeki dönemde muhakkak yeni pazarlara açılmamız gerekir. Çünkü bizim mal sattığımız pazarlarda daralma var. 2007 yılı sonu itibari ile Avrupa Birliği'ne ihracatımızın yüzde 60'ını yapıyorduk. Yüzde 6'sını da Amerika'ya yapıyorduk, şimdi bu pazarlarda gelir düştüğü için pazarlarda daralma var. AB pazarı yüzde 60'ten yüzde 55'lerin altına iniyor. O zaman bu satamadığımız malı nereye satacağız. Çünkü biz üreteceğiz üretmeye mecburuz" şeklinde konuştu.
İş adamlarına ve üyelerine krizden korunma yöntemlerini de anlatan Hisarcıklıoğlu, krizin ancak güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi ile aşılacağına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "İki tane çıpa bu ikisi birbirinden ayrılmaz, birinci güçlü ekonomi, ikincisi kaliteli demokrasi bunlar birbirinden ayrılmaz. Hangisi öncelikli derseniz ikisi de birbirinden öncelikli. Güçlü ekonomisi olabilmek için kaliteli demokrasinin olması gerekir. Kaliteli demokrasin olmadan güçlü ekonomin olmaz. Bizim önümüzdeki dönemde güçlü ekonomi ve kalite demokrasiye ihtiyacımız var. Onun içinde önümüzdeki dönemde AB sürecini devam ettirmemiz gerekir. Kendimiz için ama AB'ye girebilmek için değil. Orda bir yol haritası var. Kaliteli demokrasiye gidebilmek için yol haritası bu diyorlar. Bizi kendi kendimize bırakıyorlar biz yapmıyoruz. Tembellik ediyoruz, işimize gelmiyor, kaytarıyoruz. Bu süreci devam ettirmeliyiz" diye konuştu.
Konuşmasının ardından Tekirdağ'da vergi rekortmeni olan üyelere plaket veren Hisarcıklıoğlu'na Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Edirne Valisi Mustafa Büyük, TBBM İçişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, Necip Taylan ve üyeler eşlik etti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yurdanur'un kendisi adına verdiği akşam yemeğinin ardından Tekirdağ'dan ayrıldı.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:28

İLGİLİ HABERLER