Dünya
  • 28.4.2007 10:44

İNGİLİZ BASINI:"ASKERİN AÇIKLAMASI DRAMATİK"

Financial Times, seçimler konusunda askerin seçim sonuçlarını endişe ile izlediğini yazdı. Vincent Boland imzalı yazıda, Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusundaki kin dolu tartışmalara, askerin de ilk tur oylamaların ardından dramatik bir açıklama ile karıştığı ifade edildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın gece yarısı yaptığı açıklamadan alıntıların bulunduğu yazıda, "TSK bu konuda taraftır ve laikliğin kesin savunucusudur" sözlerine yer verilerek, Genelkurmay'ın olağandışı ve uzun bir açıklama yayınladığına dikkat çekildi. 10 eksik oy nedeni ile ilk turda Cumhurbaşkanı seçilemeyen Abdullah Gül'ün dindar bir Müslüman olduğu ve politik olarak da İslami görüşçü olduğu iddia edildi.

BBC'de yayınlanan haberde de askerin endişeli olduğuna dikkat çekildi. Cumhurbaşkanlığı seçim süreci, ilk tur oylama ve oylamanın ardından yaşanan tartışmaların da anlatıldığı yazıda, BBC İstanbul muhabiri Sarah Rainsford, Genelkurmay tarafından gece yarısı yayınlanmış olan ve hükümete uyarı niteliği taşıyan açıklamanın, Türkiye'de gerçek bir karışıklığa neden olabileceği öne sürüldü.

Tanınmış ekonomi haber ajanslarından olan Bloomberg ise, 1960'tan itibaren 3 kez yönetimi devralan askerin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından hükümeti kınama niteliği taşıyan bir uyarı yayınladığını yazdı. Genelkurmay'ın laiklik uyarılarına da yer verilen yazıda, laikler ve hükümet arasında yaşanan sıkıntıların ekonomi piyasalarında tansiyonu yükselttiği, Türk Lirası'nın, Amerikan Doları karşısında 13 Mart'tan beri ilk kez yüzde 0.4 oranında düşüş kaydettiği belirtildi. Ulusal 100 endeksinin ise yüzde 2 oranında düşüş gösterdiği ifade edildi. Yazıda ayrıca 14 Nisan'da yarım milyondan daha fazla insanın laiklik için yürüdüğü, benzer bir protesto yürüyüşünün 19 Nisan'da İstanbul'da yapılacağına da yer verildi.

Avrupa haber kanalı olan Euro News, Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili yayınlanan haberde, "Türban Türkiye'yi tekrar ikiye böldü" denildi. Abdullah Gül'ün büyük ihtimalle seçileceğine dikkat çekilen yazıda, seçilmesi durumunda, Türkiye'nin kuruluşundan itibaren, Cumhurbaşkanlığı sarayında ilk kez İslami kıyafetler giyinmiş bir Cumhurbaşkanı eşi olarak Hayrünisa Gül'ün yer alacağı görüşü ortaya atıldı. Haberde ayrıca Cumhurbaşkanı'nın Ordu'ya da başkanlık ettiği, askeriyede türbanın yasağı nedeni olmasına rağmen, ona başkanlık eden Cumhurbaşkanı eşinin türban takmasındaki çelişki gündeme taşındı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:41

İLGİLİ HABERLER