Sağlık
  • 17.12.2005 00:27

İNGİLTERE TAM YÜZ NAKLİNE HAZIRLANIYOR...

Fransız doktorlar iki hafta önce kısmi yüz nakli gerçekleştirerek tarih yazdı. 50 Fransız doktor, köpeği tarafından yaralanan 38 yaşındaki Isabelle Dinoire'ın burun, dudak ve çenesini değiştirdi.
 
Şimdi de London Royal Free Hospital'dan estetik cerrah Peter Butler ve ekibine uygun bir hasta bulunduğu takdirde tam yüz nakli için izin verildi. Ancak hasta seçimi sonrası ameliyatın gerçekleşebilmesi için etik onay gerekiyor.
 
En zoru hasta seçimi
 
10 yılı aşkın bir süredir bu alanda araştırma yapan Prof. Butler, hastanın şiddetli yüz taravması geçirmiş olup halihazırda deri nakli olmuş olması gerektiğini söyledi.
 
Prof, Butler, "hasta seçimi işin en önemli yanı. Doğru hastayı belirlemek işin kilit noktası ve ameliyatın kendisinden daha zor bir iş" dedi.
 
Sorun tanınma
 
Tam yüz naklinde en büyük sorunlardan biri, takılan yüzün hasta üzerinde tanınır olmasından kaynaklanıyor. Ancak yapılan simulasyonlarda yüzü veren kişinin yakınlarının, başka bir kişiye takılan yüzü tanımadıkları ortaya çıktı.
 
Royal Free Hospital'dan Andrew Way, "Peter Butler ve ekibinin yüz nakline uygun hasta aramaya başlamaları bizi çok sevindirdi" dedi.

/Metin Güneş - CNN Türk

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:26

İLGİLİ HABERLER