Gündem
  • 17.8.2009 09:24

İSMAİLAĞA DEĞİL ERGENEKON TAKİBİ

Adalet Bakanlığı'nın, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında açılan idari soruşturmanın savcının 'İsmailağa Cemaati'ne yönelik soruşturması ile ilgisi olduğu haberlerini yalanladı. Bakanlık, idari soruşturmanın nedeni konusunda 'bir davayla ilgili yürütülen teknik bir takibin sonucu' ifadesiyle ayrıntı vermekten kaçınırken, Yeni Şafak daha önce yayınladığı haberinde savcı Cihaner'in Albay Dursun Çiçek imzalı 'Darbe Andıcı' ile ilgisini ortaya çıkarmıştı.
Adalet Bakanlığının yaptığı açıklamada, "Erzincan Adliyesinde görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarıyla ilgili olarak Bakanlığımıza intikal eden ihbar ve şikâyet dilekçeleri, üzerine Erzincan'da bulunan Adalet müfettişlerine gönderilmiştir. Adalet müfettişlerince yapılan olağan incelemeler sırasında Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında başlatılan soruşturma devam etmektedir. Bu konudan dolayı hâlen Bakanlığımıza intikal etmiş bir soruşturma raporu mevcut değildir" denildi.

SORUŞTURMANIN CEMAATLE İLGİSİ YOK

Milliyet Gazetesinin manşetten verdiği haberde Erzincan Başsavcısı ile ilgili yapılan soruşturmanın İsmailağa cematine yönelik yaptığı soruşturmadan kaynaklandığı yazılmıştı. Ancak bakanlık yaptığı açıklama ile bunu yalanladı. Yapılan açıklamada "Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki inceleme ve soruşturmaların, bazı basın yayın organlarında yer verilen soruşturmayı başlatmasıyla bir ilgisi bulunmamaktadır" denildi.

Yine Cumhuriyet Başsavcısının da aralarında bulunduğu bir kısım hâkim ve Cumhuriyet savcıları hakkında 2008 yılında başlatılan bir inceleme ve soruşturma kapsamında yapılan teknik takibin de yetkili mahkemeler ve hakimler tarafından verilmiş yasal karar olduğu belirtildi.

MÜDAHALE SÖZKONUSU DEĞİL

"Bakanlığımızın bağımsız yargı tarafından yürütülen yargılama faaliyetine hiçbir şekilde müdahalede bulunması söz konusu değildir" denilen açıklamada, konuyla ilgili olarak Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada, haberlere konu olan soruşturmanın engellenmesinin söz konusu olmadığı, aksine ilgili şahıslar hakkında iddianame düzenlenerek kamu davası açıldığı ve yargılamanın devam ettiğinin belirtildiği hatırlatıldı.


İlişkiyi Yeni Şafak ortaya çıkarmıştı

Bakanlığın açıklamasında, Savcı İlhan Cihaner hakkında 2008 yılında başlatılan soruşturmanın bir dava ile ilgili yapılan teknik bir takibin sonucunda başlatıldığı ifade edildi, ancak davaya ilişkin bir ayrıntı verilmedi. Bununla birlikte Yeni Şafak gazetesi 20 Temmuz 2009 tarihli manşetinde bu davanın Ergenekon davası olduğunu duyurmuştu. Yeni Şafak'ın, 'Darbe Andıcı'nın işaret fişeği Erzincan'dan' başlıklı haberinde Erzincan Başsavcısı Cihaner'in, Albay Dursun Çiçek imzalı andıca uygun bir şekilde, polisin yetki alanında olmasına rağmen, jandarma ekipleriyle birlikte 17 vakıf ve derneğe baskın yaptırdığı, baskın sonucunda bazı politikacı ve bir gazete sahibi hakkında asılsız suçlamalar yöneltiği ortaya çıkarılmıştı. Sözkonusu baskında 4.5 aylık hamile olan S.G. isimli bir bayan çocuğunu düşürmüş, hasta olduğunu belirtmesine rağmen hücre hapsine alınan C.D. ise astım krizine girmişti. Baskında gözaltına alınan 26 kişiden 7'si mahkemece tutuklanmış, bu kişilerin mahkemeye yaptıkları 'usulsüz yargılama' itirazı sonucu 5 kişi daha salıverilmiş ve tutuklu sayısı 2'ye inmişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:43

İLGİLİ HABERLER