Gündem
  • 19.4.2024 21:12

İsrail canileri tüp bebek merkezinde 5.000 doğmamış çocuğu katletti

İsrail saldırısında Gazze'de 5.000 doğmamış çocuk öldü.. 
Rapor, işgalin "görünmez" kayıplarını ortaya koyuyor 

Reuters raporu, bir İsrail füzesinin geçen Aralık ayında Gazze Şeridi'ndeki en büyük doğurganlık merkezini hedef aldığını ve İsrail'in bir köşesinde bulunan sıvı nitrojen içeren beş tankın kapaklarını çıkardıktan sonra  embriyo ünitesinde yaklaşık 5.000 çocuk fetüsü öldürdüğünü ortaya çıkardı. 

مركز البسمة للإخصاب وأطفال الأنابيب - الخدمات الرائدة والأولى من نوعها في  غزة والتي يقدمها مركز البسمة الطبي : 1.تحليل السائل المنوي: و هو تحليل يحدد  عدد الحيوانات المنوية و مدى قدرتها

İsrail saldırısı Aşırı soğuk sıvı buharlaştığında, tankların içindeki sıcaklık yükseldi ve Al-Basma Doğurganlık ve Tüp Bebek Merkezi'nde saklanan binlerce döllenmemiş sperm ve yumurta örneğine ek olarak dört binden fazla IVF embriyosunun ölümüne neden oldu. 

مركز البسمة للإخصاب بغزة: جميع التقنيات نستخدمها ضمن الضوابط الشرعية

Tek bir patlamanın etkisi çok şiddetliydi ve yaklaşık 2,3 milyon insanın yaşadığı  Gazze Şeridi'nde altı aydan fazla süredir devam eden İsrail askeri savaşının "görünmez" kayıplarının bir örneğiydi.

"son umut"

Bu tanklardaki embriyolar, doğurganlık sorunu yaşayan yüzlerce Filistinli çiftin son umuduydu. 

Cambridge'de eğitim almış ve 1997 yılında Gazze'de “Al-Basma” Merkezini kurmuş, kadın doğum ve jinekoloji alanında danışman olan Dr. Bahaa Al-Din Al-Ghalayini (73 yaşında), “Ne olduğunu tüm kalbimizle biliyoruz. o beş bin hayat, ya da mümkün olan hayatlar, babalar ve anneler için demekti... Gelecekte de, geçmişte de.” 

مركز البسمة للإخصاب وأطفال الأنابيب | Gaza

Çiftlerin en az yarısının bir daha çocuk sahibi olma şansının olmayacağını; Artık döllenebilecek sperm veya yumurta üretme yetenekleri yok. Yaşananlarla ilgili duygularını anlatırken şunları söyledi: "Kalbim milyon parçaya bölündü." 

Saba Jafrawi için üç yıllık doğurganlık tedavisi görmek zorlu bir psikolojik yolculuktu. Yumurtalıklarından yumurta alma işlemi acı vericiydi, hormon enjeksiyonlarının güçlü yan etkileri vardı ve iki hamile kalma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının verdiği acı dayanılmaz görünüyordu. 

Saba (32 yaşında) ve kocası doğal yollarla hamile kalamadılar ve bu da onları Gazze Şeridi'nde yaygın olarak uygulanan suni tohumlamaya başvurmaya yöneltti. 

"Haberlere hiç bu kadar sevinmemiştim." 

Gazze'deki en az dokuz klinikte, kadının yumurtalıklarından yumurtaların toplandığı ve bir laboratuvarda kocasının spermiyle döllendiği suni tohumlama yapılıyor. 

Embriyo adı verilen döllenmiş yumurtalar genellikle kadının rahmine nakledilmesi için en uygun zaman gelene kadar dondurulur ve Gazze'deki dondurulan embriyoların çoğu "Al Basma" merkezinde saklanır. 

Saba Jaafrawi, işgal tarafından yıkılan El Basma Merkezi'nde doğurganlık tedavisi gördü/Reuters

Saba, Eylül 2023'te ilk başarılı suni tohumlama girişiminden sonra hamile kaldı ve şunları söyledi: "Savaş başladı... Bu haberden pek memnun değildim." 

Saba endişelendi ve hamileliğe ve fetüse ne olacağını merak etti, oysa Saba hiç ultrason muayenesi yaptırmamıştı; Dr. Al-Ghalayini, Saba'nın diğer beş embriyosunun saklandığı kliniğini kapattı. 

İşgal her şeyi yok etti

İsrail saldırıları yoğunlaştıkça merkezin baş embriyoloğu Muhammad Ajour, beş embriyo deposundaki sıvı nitrojen seviyeleri konusunda endişelenmeye başladı. 

Elektriğe bağımlı olmadan çalışan her tankta sıcaklığı sıfırın altında 180 derecenin altında tutabilmek için tankların yaklaşık her ay nitrojenle doldurulması gerekiyor. 

Savaşın patlak vermesinden sonra Ajour tek parti sıvı nitrojen satın alabildi ancak İsrail Gazze'den elektrik ve yakıtı kesti ve tedarikçilerin çoğu çalışmayı durdurdu. 

İsrail işgal tanklarının geçtiğimiz Ekim ayı sonunda Gazze'ye girmesi ve işgal askerlerinin suni tohumlama merkezinin etrafındaki sokakları kapatması, Ajour'un tankları denetlemesi son derece tehlikeli hale geldi. 

Saba, kırılgan hamileliğini güvende tutmak için dinlenmesi gerektiğini fark etti, ancak tehlikeler her yerdeydi çünkü asansörün durması, bir bombanın komşu binayı yerle bir etmesi ve dairesinin camlarını parçalaması nedeniyle dairesine ulaşmak için altı kat merdiven çıktı. yiyecek ve su kıt hale gelmişti. 

Saba rahatlamak yerine, kocasıyla birlikte evlerini terk edip güneye, Han Yunis'e taşındıktan sonra hamileliğini kaybedeceğine dair işaretler olduğunu söyledi. azalmadı. 

Saba ve kocası 12 Kasım 2023'te Mısır'a geçtiler ve Kahire'de yapılan ilk ultrasonda onun ikizlere hamile olduğu ve ikizlerin hayatta olduğu görüldü.

Ancak birkaç gün sonra Saba Jafarawi ağrılı kasılmalar, ardından kanama ve midesinde ani bir hareketlenme hissetti. Hastaneye vardığında düşük zaten başlamıştı. 

Güncellenme Tarihi : 21.4.2024 01:02

İLGİLİ HABERLER