Gündem
  • 27.3.2024 11:56

İsrail dört Avrupa ülkesini tehdit etti

İsrail, Filistin devletinin tanınmasına karşı 4 Avrupa ülkesini tehdit etti…
Olası Filistin devletini tanımaya hazır olduklarını bildiren 4 Avrupa ülkesi, İsrail'in öfkesini üstüne çekti..

 İsrail, dört Avrupa ülkesine, Filistin devletinin tanınmasına yönelik çalışma planlarının, komşular arasındaki anlaşmazlığın müzakere yoluyla çözüme kavuşturulması şansını azaltacak bir "terörizm ödülü" teşkil ettiğini söyledi.

Filistin Dışişleri Bakanlığı, dört Avrupa ülkesinin ortak açıklamasını "doğru yönde atılmış bir adım" olarak nitelendirdi.

Açıklamada, "Filistin devletinin tanınması, iki devletli çözümü korumak ve barışa ulaşmak için stratejik bir zorunluluktur" denildi.

İsrail'in Filistin topraklarında onlarca yıldır süren işgalini destekleyen ülkeleri, konumlarını tersine çevirmeye, "tarihin doğru tarafında durmaya ve uluslararası hukuk ile uluslararası insani hukukun yanında olmaya" çağırdı.

Yıllardır Filistin Yönetimi, Filistinliler ile İsrail arasındaki barış görüşmelerinin çöktüğü bir dönemde Avrupa ve ABD'ye bir Filistin devletini tanıma çağrısında bulunuyordu.

İspanya, Orta Doğu barışı adına İrlanda, Malta ve Slovenya ile İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde Filistinliler tarafından ilan edilen devleti tanımaya yönelik ilk adımları atma konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Gazze, uzun süredir İsrail'le barışı reddeden ve 7 Ekim'de İsrail'e saldıran İslamcı grup Hamas'ın yönetimi altındaydı ve İsrail'in geniş Yahudi yerleşimlerinin bulunduğu Batı Şeria'da şiddeti körükleyen yıkıcı bir savaşı tetikledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, X'e yaptığı açıklamada, "7 Ekim katliamının ardından Filistin devletinin tanınması, Hamas'a ve diğer Filistinli terör örgütlerine, İsraillilere yönelik kanlı terör saldırılarına, Filistinlilere yönelik siyasi jestlerle karşılık verileceği yönünde bir mesaj göndermektedir." dedi.

"Çatışmanın çözümü ancak taraflar arasında doğrudan müzakere yoluyla mümkün olacaktır. Filistin devletinin tanınmasına yönelik herhangi bir girişim, yalnızca çözüme ulaşma mesafesini uzaklaştırır ve bölgesel istikrarsızlığı artırır."

Aklında ne tür bir çözüm olduğunu belirtmedi. İktidar koalisyonunda çözüm yanlısı aşırı sağcıların yer aldığı İsrail, uzun süredir Filistin'in bir devlet olmasını reddetmişti. Bu durum, Hamas'ı yenme hedefini destekleyen ancak savaş sonrası bir diplomatik plan isteyen Batılı güçlerle anlaşmazlığa düştü.

Güncellenme Tarihi : 27.3.2024 12:05

İLGİLİ HABERLER