Sağlık
  • 10.10.2007 07:20

İŞTE UZMANLARDAN STRESİ YENMENİN YOLLARI!..

Stres tüm yaşantımızı ve bedenimizi etkisi altına alan sinsi bir düşman. Aşkta, işte, evde, eğlencede peşimizi bırakmayan stresi kontrol etmenin yollarını Prof. Dr. Nevzat Tarhan aktardı.

"Sınavdan çok yüksek bir not almalıyım", "Anne babamı ve diğer insanları hayal kırıklığına uğratmamalıyım", "Patronumun beni kovmaması için mükemmel iş çıkarmalıyım". Bu cümleler yalnızca stresinizin artmasına neden olacaktır. Genellikle, ilk başta sizde bu kadar stres yaratan durumun hiç de öyle ölüm-kalım sorunu olmadığını göreceksiniz.

KARMAŞAYI İZLEYİN

Dağınık ve sıkışık ortamlarda çalışmayın. Yapacağınız işe başlamadan önce, dikkatinizi dağıtacak materyallerden arındırılmış rahat ve güzel bir ortam hazırlayın. Bunun anlamı; bütün oyuncakları, açılmamış mektupları ve okunmamış dergileri çalışma ortamından uzaklaştırmanızdır. Kolayca ulaşabileceğiniz, çalışırken size gerekebilecek materyalleri yerleştirdiğinize emin olun.

KISA VADELİ HEDEFLER BELİRLEYİN

Dönem ödevi için önemli bir prezentasyon raporu hazırlamak gibi, altında ezildiğiniz, uzun çalışmaları bölümlere ayırın. Böylece akşama kadar süren bir çalışma sonucunda, sizi ezen bir sıkıntı yerine hedeflediğiniz yere gelmenin mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Böylece çalışmanızı bitirdikten sonra işi bitirememenin verdiği eziklik yerine, neleri bitirdiğinizi ve ne kadar ilerlediğinizi görüp kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Hiçbirşey yapacağınız projeyi son güne bırakıp, dehşet içinde bir sonraki güne yetiştirmeye çalışmanızdan daha stres verici olamaz.

KISA BİR YÜRÜYÜŞE ÇIKIN

Bir çalışmanın ortasına gelip kilitlendiğinizde hareketli kısa bir yürüyüşe çıkın. Derin nefes alın ve yürürken kollarınızı rahatça sallayın. Belleğinizi temizleyin. Yaptığınız bu egzersizin size hiçbir zararı dokunmayacaktır.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:06

İLGİLİ HABERLER