Gündem
  • 28.10.2005 00:58

İŞTE YENİ SEZONUN FİLMLERİ...

Film bombardımanı 4 Kasım'da, 'Amerikan Güzeli'nin Oscar ödüllü yönetmeni Sam Mendes'in 'Jarhead'i ile başlıyor. Harry Potter'ın beyazperdedeki yeni macerası 'Harry Potter ve Ateş Kadehi' de, tüm dünya ile aynı günde 18 Kasım'da Türkiye'de. Film bombardımanı aralıkta tüm şiddetiyle sürecek. 9 Aralık'ta iki film; 'Bir Geyşanın Hatıraları' ile 'Narnia Günlükleri: Aslan, Dolap ve Cadı' gösterime girecek.


Bu yılın belki de en büyük bombası ise 14 Aralık'ta patlayacak: 'Yüzüklerin Efendisi' serisinin Oscar'lı yönetmeni Peter Jackson'ın 'King Kong'u 14 Aralık'ta ABD'de, 16 Aralık'ta Türkiye'de gösterimde. 2005'in kapanışını, 'Münih' ile Steven Spielberg; 'The New World' ile Terrence Malick yapacaklar.

The New World (25 Aralık)
Terrence Malick ilk filmi 'Lanton Mills'i yönettiğinde yıl 1969'du. Şimdi 2005. Malick birçok filmin senaryosunu yazdı, prodüktörlüğünü üstlendi. Ama, yeni filmi 'The New World'u de (Yeni Dünya) sayarsak, sadece beş film yönetti. Senaryosunu yazıp yönettiği iki film, 'Days of Heaven' ile 'İnce Kırmızı Hat' arasında tam 20 yıl var! Malick, 60'ların sonundan beri sinema dünyasının içinde, ama aslında 'çemberin dışında, başka türlü' bir yönetmen. 'İnce Kırmızı Hat'tan sadece (!) yedi yıl sonra yeni bir film çekmesi büyük sürpriz... Terrence Malick'in 'yeni dünya'sı aslında tanıdık: 17. yüzyılda İngiliz kolonicilerle 'yeni kıta'nın yerlileri, Kızılderililer arasındaki çatışma ve bu çatışmanın ortasında İngiliz John Smith ile Kızılderili Pocahontas arasında yeşeren aşk... Öykü tanıdık ama Malick usta kim bilir onu bize nasıl anlatacak? Filmde John Smith'i Colin Farrell, Pocahontas'ı ise yeni bir ismi, Q'Orianka Kilcher'ı izleyeceğiz.

Harry Potter ve Ateş Kadehi (18 Kasım)
Tüm dünyadaki satışı 300 milyonu geçen J. K. Rowling imzalı Harry Potter serisinin beyazperdedeki serüveni, tüm dünyayla aynı günde Türkiye'de de gösterime girecek 'Harry Potter ve Ateş Kadehi' ile devam ediyor. Hogwarts Büyücülük ve Cadılık Okulu'ndaki dördüncü yıllarında Harry Potter ile arkadaşları Ron ve Hermione'nin başı bu kez gerçekten belada. Neden mi? Çünkü yeni filmde, ismi bile duyanın tüylerini diken diken etmeye yeten Lord Voldemort kanlı canlı karşılarına çıkacak da ondan! Ömür kötü büyücülerle, yaratıklarla savaşarak geçmez ki! Bizimkiler bu bölümde aşka da yelken açacak. 'Dört Nikâh Bir Cenaze' ve 'Mona Lisa Gülüşü'nün yönetmeni Mike Newell imzalı dördüncü Harry Potter filminde başrollerdeki isimler baki. Hogwarts Büyücülük ve Cadılık Okulu'nun bu eğitim-öğretim yılında öğretmen kadrosuna katılan yeni isimse Deligöz Moody. Bu rolde 'Truva'nın Menelaus'u, 'Cennet'in Krallığı'nın Reynauld'u Brendan Gleeson'ı izleyeceğiz.

Jarhead (4 Kasım)
Beyazperdedeki ilk filmi 'Amerikan Güzeli' ile En İyi Yönetmen Oscar'ını kucaklayan İngiliz Sam Mendes, 'Azap Yolu'ndan üç yıl sonra, bu kez kamerasını 90'lı yılların başına, Körfez Savaşı'na çeviriyor. 'Jarhead', Anthony Swofford'un Körfez Savaşı anılarını aktardığı çok satan aynı adlı kitabından William Broyles Jr.'ın ('Apollo 13', 'Sadakatsiz', 'Kutup Ekspresi') senaryosuyla beyazperdeye aktarıldı. Filmin başrolünde, 'Donnie Darko'nun yıldızı Jake Gyllenhaal yer alıyor. Kadronun diğer ağır topları ise 'Erkekler Ağlamaz', 'Shattered Glass' ve 'Garden State'teki performansıyla gönüllere taht kuran Peter Sarsgaard ile iki Oscar ödüllü aktör, Jamie Foxx ve Chris Cooper. Film, kendilerine Jarhead yani kavanozkafa diyen Amerikalı piyadelerin Körfez Savaşı'nda yaşadıklarını anlatıyor. Kamera arkasındaki ismin Mendes olduğunu düşünürsek, sıradan bir savaş filmiyle karşı karşıya olmadığımız ortada.

Bir Geyşanın Anıları (9 Aralık)
Hep merak edilmiş geyşaların yaşamına içten bir bakış... Arthur Golden'ın Türkçeye de çevrilen kitabının aynı adlı beyazperde uyarlamasında Japonya'nın en ünlü geyşasının hayatı anlatılıyor. Filmi bir dönem Steven Spielberg'ün yöneteceği söylenmişti. Ama Spielberg yoğun takvimi nedeniyle filmi yönetmekten vazgeçip projeye yapımcı olarak dahil olmaya karar verdi. Onun yerine kamera arkasına geçen isimse 'Chicago'nun yönetmeni Rob Marshall. Ken Watanabe, Ziyi Zhang ve Michelle Yeoh 'Bir Geyşanın Anıları'nın başrollerinde.

Narnia Günlükleri: Aslan, Dolap ve Cadı (9 Aralık)
'Yüzüklerin Efendisi' bittiğinde fantastik sinema meraklıları ne yapacağını kara kara düşünür olmuştu. Aralıkta vizyona girecek 'Narnia Günlükleri' ise bu kitleyi yeniden coşkuya sevk edecek. Film, Tolkien'in ilham vereni olarak tanınan yazar C. S. Lewis'in 'Narnia Günlükleri' serisini ilk kitabının Andrew Adamson eliyle beyazperde uyarlaması. Dört çocuğun hayvanların konuştuğu fantastik bir dünyaya girişle yaşadıklarının anlatıldığı filmde çocuklardan sonraki en önemli karakter olan Beyaz Cadı Jadis'i Hüseyin Çağlayan'ın videosunda rol alan İngiliz oyuncu Tilda Swinton canlandırıyor.

King Kong (14 Aralık)
'Yüzüklerin Efendisi' serisinden alnının akıyla çıkan Peter Jackson'dan dev gorilin ünlü hikâyesinin yeniden çekimi. Filmde King Kong hikâyesi anlatılıyor, farklı olansa günümüz teknolojisinin yardımıyla çekilmiş olması. Dev gorilin âşık olduğu kadın rolünde Naomi Watts'un olduğunu hatırlatalım.

Munich (23 Aralık)
Steven Spielberg'ün el attığı son konu terör. Spielberg, 1972 Münih Olimpiyat Oyunları'nda İsrailli sporcuların öldürülmeleri ve ardından İsrail'in yaptığı misillemeleri ele alıyor. Eric Bana ve Geoffrey Rush başrolde.

/Radikal

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER