Asayiş
  • 30.5.2013 02:01

İzmir alevlere teslim...

Bugün Tire’de farklı yerlerde çıkan orman yangınları, kuvvetli lodosun da etkisiyle kontrolden çıktı ve büyük çapta maddi hasara sebep oldu.
Saat 15:00 sıralarında Karateke Köyü yakınlarında başlayan yangın kuvvetli lodosun da etkisiyle kısa sürede yayılarak yaklaşık 10 hektar makilik araziyi yuttu. Tire itfaiyesinin kısa sürede müdahale ettiği orman yangınına Tire Orman Şefliği ekipleri, Bayındır, Torbalı ve Selçuk itfaiyeleri de destek verdi. Uzun süren çalışmaların ardından kontrol altına alınan yangın, akşam saatlerinde tekrar şiddetlendi.
Karateke Köyü yakınlarındaki tepeyi aşan yangın köydeki evlere yaklaşırken, köylüler yangın söndürme çalışmaları için seferber oldular. Tire Belediyesi ve İzmir İl Özel İdaresi’nin iş makinalarının da söndürme çalışmalarına katıldığı yangında ekili alanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 10 hektar alan kül oldu.
Yangını haber alan Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Tire İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serhan Varol, Tire Orman İşletme Şefi Uğur Güler, Tire İlçe Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi olay yerine gelerek, yangın ile ilgili bilgi aldılar.
Karateke Köyü’nde yaşanan yangının yanı sıra Kargın Çiftliği yakınlarında, Çınar Restoran yakınlarında ve Tire Organize Sanayi Mevkii’nde çıkan farklı yangınlarda da büyük çapta hasar meydana geldi. Yangın söndürme uçaklarının başka bölgelerde görevde olması Yangın2ın büyümesine neden oldu.
Tire’ye bağlı dağ köylerinden olan Yamandere civarında çıkan bir başka yangında da birkaç büyükbaş hayvanın telef olduğu öğrenildi.

YANGINLAR KASITLI OLARAK MI ÇIKARILDI?
Karateke Köyü’nde yangınlar ile ilgili olarak konuşan Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Ege Bölgesi’nin birçok yerinde aynı günde çıkan yangınların maksatlı olabileceğini belirterek, “Bugün televizyonlarda her yerde yangın haberleri olduğunu görüyoruz. Kiraz’da, Sabuncubeli’nde, Muğla’da, Bodrum’da birçok yangın var şu anda. Tire’de de birden fazla yerde aynı anda yangınlar çıktı. Bir birine en az 3 kilometre uzakta olan farklı farklı birçok yerde aynı anda yangın çıktı. Onun için düşündürücü bir hadise. Burada bir maksat aramak lazım. İnşallah umduğumuz gibi değildir. Şu anda bu yangınlar kontrol altına alındı.” Şeklinde konuştu.

ORGANİZE SANAYİ’DE FACİADAN DÖNÜLDÜ
Tire Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında aynı saatlerde çıkan bir başka yangında ise faciadan dönüldü. Doğalgaz santraline yaklaşan yangının itfaiyenin müdahalesiyle kontrol altına alındığını belirten Başkan Çiçek, büyük tehlike atlatıldığını belirtti.

LODOS URLA’DA YANGINLARI KÖRÜKLEDİ

 İzmir ve çevresinde etkili olan lodos Urla’yı yaktı. Urla’nın dört ayrı noktasında çıkan yangın Urla’yı cehenneme çevirdi. Yangınlar, İtfaiye ve orman işletme şefliğine bağlı yangın ekiplerinin müdahalesi ile can kaybı olmadan atlatıldı.
Urla Kuşçular Köyü’nde saat 13.00 civarında çıkan ilk yangında 45 dönüm arazi ve 15 zeytin ağacı yandı. Şiddetli lodosun elektrik tellerini koparması neticesinde çıkan yangına itfaiye ve orman yangın ekipleri karadan müdahale ederken helikopterler de havadan söndürme çalışmaları yapıldı. Kuşçulardaki yangının ardından yine elektrik tellerinin kopmasıyla İçmeler Malgaca mevkiinde de yangın çıktı. Otluk alanların tutuştuğu yangına hemen müdahale edilmesi sonucu yangın büyümeden söndürüldü.
Aynı saatlerde Urla Bozavlu mevkiinde çıkan yangında ise 2 hayvan damı, 1 ev, seralar ve ekili alanlar yandı. Can kaybının olmadığı yangında Şevket Başçıl’a ait ev son anda itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yanmaktan kurtarıldı. Ayrıca Ege Orman Vakfı’nın bu alanda oluşturduğu orman da yanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Korkulanın olmadığı yangın yine elektrik tellerinin kopmasından çıktı.
Lodosun vurduğu son nokta ise Bademler Köyü oldu. Çevre sakinlerinin erken müdahalesi ile yangın yayılmadan söndürüldü.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:54

İLGİLİ HABERLER