Dünya
  • 31.8.2009 09:24

JAPONYA’DA DEVRİM

Japonya’da bugün genel seçimler var. Başbakan Taro Aso'nun iktidardaji Liberal Demokrat Partisi (LDP) ile Yukio Hatoyama'nın Japon Demokrat Partisi’nin mücadelesi verdiği seçimlerde, sandık çıkış anketleri muhalefetin büyük bir zafer elde ettiğini gösteriyor.

Seçim öncesi kamuoyu yoklamalarında, muhalefetteki Japon Demokrat Partisi'nin (JDP) 480 sandelyeli mecliste 320 civarında sandalye, iktidarınsa 100 kadar sandalye kazanacağı öngörülüyordu.

Sandık çıkışı anketleri bu öngörüü destekliyor. Japon Asachi Televizyonu’nun yayınladığı sandık çıkışı anketlerine göre Japon Demokrat Partisi 480 sandalyenin 315’ini kazanacak. DP'nin 300 olan milletvekili sayısı 100'e düşüyor. LDP'nin ortağı Yeni Komeito Partisi ise 23 sandalye kazanabiliyor.

Bu aynı zamanda, Liberal Parti’nin 54 yıllık iktidarının da sonu anlamına geliyor.

54 YIL ARADAN SONRA


Liberal Demokratlar, 1993-1994'te 10 aylık bir kesinti dışında, 1955'den bu yana ülkeyi yönetti. Başbakan Aso'nun partisine, artan işsizlik, yüksek vergilerin desteklenmesi ve ekonomik sorunlar nedeniyle kamuoyu desteğinin zayıfladığı ifade ediliyor.

LDP ZİRVESİNDEN İSTİFA GELDİ


Yaşana yenilgi sonrasında, LDP'nin üst yönetiminde değişiklikler yaşanacak. Partinin genel sekreteri Hiroyuki Hosoda, kendisiyle birlikle partinin üst düzey iki isminin istifasını parti liderine ileteceğini açıkladı.

Japonya Başbakanı Taro Aso, partisi Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) bugün yapılan seçimleri kaybettiğinin ortaya çıkmasının ardından sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

Aso, gazetecilere yaptığı açıklamada, parlamento seçimlerinin sonuçlarının ağır olduğunu belirterek, sonucun sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

Seçim yenilgisini kabul eden Aso, en kısa zamanda LDP'nin liderini belirlemek için toplantı yapmayı istediğini de kaydetti.

LDP'den ayrılanların kurduğu JDP, önemli temel konularda iktidar partisinden farklı düşünmüyor. Ancak JDP lideri Hatoyama yaptığı bir açıklamada, ABD-Japon ittifakının Japon diplomatik politikasının temel taşı olmayı sürdüreceğini, ancak Asyalı bir ülke olarak kendi kimliklerini unutmamaları gerektiğini söylemişti.

'KOOLİSYONA HAZIRIZ'


Japonya'nın müstakbel başbakanı, JPD'nin başkanı Yukio Hatoyama ise yaptığı açıklamada küçük partilerle bir koalisyon hükümeti kurmayı istediğini söyledi.

Hatoyama, yaptığı açıklamada, hükümeti kurma görevinin partisine verilmesi durumunda Sosyal Demokratik Parti ve Yeni Halk Partisi ile koalisyon oluşturmayı istediğini ifade etti.

Hatoyama, küçük partilerle koalisyon kurma talebini daha önce de gündeme getirdiğini hatırlatarak, söylediğinin arkasında olduğunu bildirdi.

KATILIM YÜZDE 50'Yİ BULMADI


Sandıkların kapanmasına az bir süre kala İçişleri Bakanlığı katılımın yüzde 42 civarında olduğunu bildirdi. "2005 yılında yapılan ve Liberal Demokrat Parti'nin karizmatik lideri Junichiro Koizumu'nin açık farkla iktidarı yeniden elde ettiği son seçimlerde katılım bunun biraz daha üzerindeydi.

Seçime gidilmesi için Temmuz ayında feshedilen mecliste Yukio Hatoyama liderliğindeki JDP'nin 112, Başbakan Taro Aso'nun LPD'sinin 300 sandalyesi bulunuyordu.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:26

İLGİLİ HABERLER