Sağlık
  • 16.8.2007 01:23

KALP KRİZİNE YENİLMEK YOK: NASIL MI!..

Genç, yaşlı, kadın, erkek ayırt etmeyen kalp krizi, kalp kaslarının kalıcı hasara uğraması ve ölmesi sonucu oluşuyor. Kalp krizlerinin çoğu koroner arterlerin bir pıhtıyla tıkanmasıyla meydana geliyor. Avcılar Medicana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Barış İkitimur, kalp krizinden korunmanın yollarını ve tedavi yöntemlerini sorduk.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Barış İkitimur şu bilgileri verdi: Kilo, kolesterol seviyelerini kontrol altına almak, sigara içmemek ve egzersiz yapmak kalp sağlığı açısından önemlidir. Acil müdahalede damarın açılması ve kalbin beslenmesi için 'anjiyoplasti' yapılır. Hastanın durumuna göre by-pass cerrahisi uygulanır.

Risk faktörlerini ortadan kaldırın

YÜKSEK tansiyon, kandaki yağ oranlarında bozukluk, sigara tüketimi, hareketsizlik, şişmanlık, alkol ve ilaç kullanımı, kalp sağlığını riske sokuyor.

Düzenli kontrol önemli

KARDİYOLOJİ Uzmanı Dr. Barış İkitimur; by-pass ameliyatı sonrası, metabolik bozukluklar için düzenli olarak doktorun verdiği tedavinin uygulanmasını ve ilaçların kullanılmasını söylüyor. Belirlenen dönemlerde kontrollerin aksatılmaması, olası bir riske karşı önlem alınmasını sağlıyor.

BU ameliyat sonrası hasta yeni bir hayata başladığından kötü alışkanlıklarından tamamen kurtulmak zorunda. Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Aşırı stres yaratan ortamlara girmemek büyük önem taşıyor. Düzenli yaşam, düzenli uyku ve mutlu bir aile hayatı, kalp sağlığı için olmazsa olmazlar arasında ilk sırada yer alıyor.

Cerrahi yöntemler

KALP krizinden sonra uygulanan tedavi yöntemlerinde ilk adım olarak kapalı damarı açmak için stent takılır. Stent, kafes denilen küçük yaylı spirale benzer. Hasta bu işlem sonrası evine gidebilir. İlaç tedavisi, PTCA ve stent tedavisinden çok olumlu sonuçlar alınmaktadır. Ancak hastalığın çok ilerlediği aşamada by-pass uygulanır.

AÇIK ameliyat olan by-pass cerrahisinde amaç; daralan damarın yerine bacak, göğüs veya koldan alınan başka bir atar ya da toplar damarı yerleştirmektir. Böylece kan bu köprü yardımıyla dar ve tıkalı olan bölgenin ilerisinden kalbe ulaşılır. By-pass ameliyatlarında ölüm veya komplikasyonları içeren risk, ortalama yüzde 5 kadardır. Bu orana ameliyat için çok uygun olmayan hastalar dahil.

By-pass olanlar egzersiz yapmalı

AMELİYATTAN sonra sağlıklı yaşamak için düzenli egzersiz yapılması gerekiyor. Tempolu yürüyüş ve yüzme öneriliyor. Haftada 4 gün, günde en az 45 dakika ila 1 saat arası egzersiz yeterli görülüyor. Egzersiz sırasında bir şikayet yaşanırsa, cerraha danışmak şart.

Beslenme şeklinin değişmesi gerekiyor

BY-PASS'ın ardından kiloya dikkat edilmesi için diyetisyen desteği alınması tavsiye ediliyor. Yağ tüketiminin azaltılması, sebze, meyve ağırlıklı beslenme öneriliyor. Tavuk, balık gibi beyaz et tüketilmesi, pişirme şekli olarak haşlama ve ızgarayı seçmek gerekiyor.





Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:46

İLGİLİ HABERLER