Ekonomi
  • 11.1.2008 10:07

KANADALI OTOMOTİV DEVİNİN YATIRIMI İÇİN 4 İL KIYASIYA YARIŞIYOR

      Dünyanın 4'üncü büyük otomotiv tedarikçisi Kanadalı Magna, Türkiye'de otomobil üretme kararı aldı. BMW, Chrysler, Jeep, Mercedes-Benz ve Saab gibi dünyaca ünlü otomotiv firmalarına komple araç üretimi yapan Magna için 4 il kıyasıya bir yarış içine girdi.
      Referans Gazetesi'nin haberine göre Kanadalı otomotiv devi Magna'nın Türkiye'de yapmayı planladığı 400 milyon euroluk yatırımın ana hatları şekillenmeye başladı. Bugüne kadar "yedek parça üretecek" şeklinde yapılan tahminlerin aksine Magna kararını otomobil üretiminden yana verdi. Dünyaca ünlü markalara parça tedariğinin yanı sıra komple araç da üreten Magna, Türkiye'de 80 bin araç kapasiteli bir fabrika kuracak. Tahminler, Magna'nın kısa bir süre önce anlaşma yenilediği BMW ve Mini Cooper'a ait modelleri üreteceği yönünde.
      Öte yandan Magna'nın kuracağı fabrika için iller de kıran kırana bir rekabet içine girdi. "Magna bizim olmalı" diyen Tekirdağ, İzmit, Adapazarı ve İzmir bir taraftan Magna'yı cazip tekliflerle etkileme yarışına girerken, diğer taraftan da hükümet kanadında lobi faaliyeti yürütüyor.
      Ege Otomotivciler Derneği Genel Sekreteri Kasım Gündüz, "Herkes lobi yapıyor. Magna İzmit'e değil, İzmir'e gelmeli. Anladığımız kadarı ile Magna'nın kafasında İzmit şekillenmiş. Ama bunu değiştirmek için vargücümüzle mücadeleye başladık" dedi. Yerel gazetelerin "İzmit'e piyango" manşetleriyle haberler yapmaya başladığı İzmit ise Sanayi Bakanlığı'na mektup yazdı. Yarışta öne çıkan Tekirdağ ise bakanlığı telefon yağmuruna tutuyor.
     
     TÜRKİYE İLE İLGİLİ BÜYÜK PLANLARI VAR

      Referans'ın ulaştığı Magna Türkiye Temsilcisi Erdem Durmaz, "Magna'nın Türkiye ile ilgili büyük planları var. Türkiye'de otomobil fabrikası kurulacak. Ama henüz hangi marka için üretim yapılacağı netleşmedi. Bu bir BMW de olabilir, Mini Cooper da" açıklamasını yaptı. Magna'nın dünyanın en büyük fason üreticisi olduğuna dikkat çeken Durmaz, şirketin Türkiye'de yatırım yapacağı bölgenin sunulacak şartlara bağlı olduğunun altını çizdi.
     
     MAGNA TEKİRDAĞ'A YOĞUNLAŞTI

      Altı aydır Türkiye'de araştırmalar yapan Magna heyeti ile yakın bir diyalog içinde olan Taşıt Araçları Yan Sanayiicileri Derneği Genel Sekreteri Özlem Gülşen ise otomotiv devinin Tekirdağ üzerinde yoğunlaştığını ancak net bir karar verilmediğini söyledi. Magna'nın Türkiye'de 80 bin adet otomobil üretim kapasitesine sahip bir tesis kurma kararı aldığını açıklayan Gülşen, "Firma kısa bir süre önce BMW ve Mini Cooper anlaşmalarını yeniledi. Yeni projelerden birini buraya getireceğini tahmin ediyoruz. 80 bin araç ilk etapta düşünülen üretim adeti. Bu rakam daha da yükselecek. Girdikleri ülkelere bakıldığında hepsinde üretimi artırdıkları görülüyor. Üstelik Magna, Türkiye'yi Ortadoğu ve Batı Avrupa pazarına yönelik bir üs yapmayı planlıyor" dedi.
     
     83 BİN ÇALIŞANI VAR

      Kanadalı oto devi Magna International, beş kıtadan 23 ülkede 83 bin çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Firma, dünya çapında 240 üretim tesisinin yanı sıra 62 mühendislik ve Ar-Ge merkezine sahip. Firma, şasiden, güvenlik teknolojilerine, motordan 4X4 sistemlerine kadar bir otomobilde bulunan hemen hemen her parçayı üretiyor. Magna Steyr gibi dev şirketleri bünyesinde barından grup, sadece otomotiv parça tedarikçisi olarak faaliyet göstermiyor. Grup aynı zamanda, otomotiv markalarına komple araç üretiyor. Magna Steyr, BMW' X3'ü Avusturya Graz'daki fabrikasında üretiyor. Geçtiğimiz günlerde BMW MINI'nin yeni Spor Aktivite aracının (SAV) bu tesiste üretileceği açıklandı. Magna Steyr, BMW dışında Chrysler, Jeep, Mercedes-Benz ve Saab markaları için de otomobil üretimi gerçekleştiriyor.
      Firma, Türkiye'de tesis için arsa arayışlarının yanı sıra Türk yedek parça sanayicileriyle de yakın bir diyalog içinde. Yaklaşık altı aydır Türkiye pazarını mercek altına alan Magna, bugüne kadar 60 yedek parça teradikçisi ile yüzyüze görüşmeler yaptı. 54'ü ile de anlaşma noktasına geldi.
     
     İZMİT OTOMOTİVİN KALBİ

      İzmit ve Adapazarı Magna'nın arsa araştırması yaptığı iller arasında yer alıyor. Bu durum illerdeki tüm yetkili birimleri harekete geçirmiş durumda. Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Öztürk, önceki gün konu ile ilgili Sanayi Bakanlığı'na bir mektup yazdıklarını söyledi. "Mektupta Bakanlığa ilimizin köklü geçmişini anlattık. İlimiz ve Kocaeli'deki traktör, otomotiv ve lastik fabrikalarına dikkat çektik. Biz otomotivin kalbiyiz" diyen Öztürk, "Buradan her yere ulaşım kolay. Sabiha Gökçen Havalimanı dibimizde. Yakında Cengiz Topel Havalanı da sivil taşımacılığa açılacak. Adapazarı'nda üniversitede 45 bin öğrenci var. Teknik eleman sıkıntısı çekilmez. Yedek parça sanayii var. Üstelik arsa konusunda da sıkıntı yaşamaz."
     
     İZMİR'İN LİMANI VAR

      Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Tamer Taşkın da Magna yöneticileri ile irtibata geçip İzmir'e davet ettiklerini açıkladı. Önümüzdeki günlerde Magna yöneticileri ile biraraya geleceklerini söyleyen Taşkın, Magna'yı ikna edecekleri konusunda da oldukça iddialı. İzmir 'e Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulduğunu kaydeden Taşkın, "Bölge, yeni tesis kuracak olan BMC ve diğer otomotiv yan sanayi yatırımları ile yan sanayi alanında bir üs olmaya aday" dedi.
      Ege Otomotivciler Derneği Genel Sekreteri Kasım Gündüz ise "Herkes lobi yapıyor. İldeki tüm yetkili birimler Magna yönetimine birifing vermek istiyor. Talepte bulunduk onlardan cevap bekliyoruz. Bursa'da üretilen bütün araçlar İzmir limanından Avrupa'ya gidiyor" diyerek, adres olarak İzmir'i gösterdi.
     
     İLLERİN GEÇMİŞİ ANALİZ EDİLSİN

      "Magna Kanada'dan geliyor... Zaten uzaktan geliyor. Daha uzağa neden gitsinler. İzmir ile kıyaslarsanız, İstanbul Türkiye'nin ticarette dünyaya açılan penceresi" diyen Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı M. Zafer Avcılar, Sanayi Bakanlığı ile görüşmeler yaptıklarını söyledi. Magna'nın kararını verirken bölgelerdeki yatırımları ve geçmişlerini iyi analiz etmesi gerektiğini vurgulayan Avcılar, şöyle devam etti: "Geçmişte Opel İzmir Torbalı'daki yatırımını askıya aldı. Magna bunlardan ders almalı. Tekirdağ Çerkezköy birçok açıdan çok avantajlı."

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:22

İLGİLİ HABERLER