Sağlık
  • 30.7.2008 07:09

KANSERDEN KORUYAN RENKLİ PAMUK GÖRÜCÜYE ÇIKTI!..

Maliyeti düşürecek olan renkli pamuk, çevre kirliliğini azaltacak, insanları kanserojen madde ihtiva eden boyalı pamuktan kurtaracak.
ÇÜ Pamuk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Oktay Gençer, ATB'de görücüye çıkarılan renkli pamuğun çok önce başlayan organik tarım çalışmalarının bir parçası olduğunu belirtti.
Pamuğun doğada birçok rengi bulunduğunu, ancak boyanabilmesi için bunun beyaz hale getirildiğini ifade eden Gençer, "Bütün dünyada üretimi yapılan pamuklar beyaz hale getirilmiş. Sonra ne olmuş boya sanayi buna hammadde bulmuş, sonrasında çevre boya sanayinden dolayı kirlenmiş. Tabi maliyetler de artmış" dedi. Son günlerde organik tarımda, özellikle pamukta liflerin renkli olması için uğraşlar olduğunu anlatan Gençer, sözlerine şöyle devam etti: "Renkli olduğu zaman ne olacak pamuk? İplik renkli olacak,
boya sektörü ortadan kalkacak, boyanın getirdiği kirlilik ve maliyet ortadan kalkacak, böylelikle konfeksiyon sektörünün rekabet gücü artacak. İnsanların daha az parayla daha çok ürün alması söz konusu olacak."
Bu yönde çalışmaların epeydir devam ettiğini belirten Gençer, şu an ürettikleri pamuğu işleyecek fabrikalara, üreticiye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Tüketicinin hazır olduğunu anlatan Gençer, sözlerine şöyle devam etti: "Dolayısıyla bu koordinasyonun kurulması hem bölgeye hem Türkiye'ye çok büyük rahatlık getirebilir. Bunlar bizim çok küçük alanlarda yaptığımız denemeler. Pazar olursa, bir fabrika 'renkli pamuktan iplik üreteceğiz' derse istedikleri kadar üretim yapılabilir."
Kahverenginin 7 farklı tonunda üretim yapılabildiğini anlatan Gençer, sözlerine şöyle devam etti: "Kahverengiyi biraz renklerle karşılaştırırsanız birçok renk üretmek mümkün. Dünyada 'deve tüyü' dediğimiz yapılanma ağırlıklı. Bütün bunları üretmek mümkün. Yeter ki talep olsun. Bütün mesele talep."
Sanayide sırf renkli pamuğa yoğunlaşacak yapılanmanın gerekli olduğunu anlatan Gençer, "Bu pamuğun içerisine başka liflerin karışmaması gerekiyor. Kurulacak fabrika sırf bu pamuğa yönelik çalışmalı. Bu konuda ihtiyaç var, düşünce de var, şu an büyük bir eylem yok ama olacak" ifadelerini kullandı.
Renkli pamuğun kanserojen madde içermediği için insan sağlığı açısından da önem arzettiğini anlatan Gençer, sözlerini şöyle tamamladı: "Kanserojen madde içermiyor, çünkü boya yok, herhangi bir katkı maddesi yok. Bütün boyalarda cilt kanseri sorunu var. Bir de çevre kirliliği sorunu var, maliyet sorunu var. Fiyatı da çok yüksek boyalı pamuğun. Renkli pamukta verimde de bir sıkıntı yok. Dönüme 400-500 kilo verim alınabilir."
Gençer, renkli pamuğun tohumunu da kendilerinin geliştirdiğini belirterek bu tohumu her yerde bulmanın mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:29

İLGİLİ HABERLER